In timp ce Guvernul si patronatul american negociau departe, la Bucuresti, cateva mii de resiteni stransi in fata Prefecturii asteptau ajutorul minerilor.
Resitenii asteapta minerii
2.500 de muncitori au ascultat astazi, in Piata Prefecturii din Resita, discursul lui Romeo Beja, fost lider sindical din Valea Jiului. Romeo Beja a venit la Resita pentru a transmite resitenilor mesajul de solidaritate al minerilor. Mesajul insa a fost impotriva Guvernului, pe care el il considera principalul vinovat de situatia de la Resita si din Valea Jiului. Discursul lui Romeo Beja a fost intrerupt de resiteni, care au scandat minute in sir -Miron Cozma- si -Sa vina minerii-. Romeo Beja a spus ca in Valea Jiului se discuta aceasta posibilitate, care este pana in prezent doar probabila, cu toate ca, de dimineata, lideri de sindicat anuntau ca asigura venirea la Resita a unui grup de mineri. Printre demonstranti circula liste cu semnaturi pentru eliberarea lui Miron Cozma din inchisoare. Alaturi de Beja s-au mai aflat lideri ai Sindicatului Victoria din Calan si un grup de reprezentanti ai Federatiei Sindicatelor Libere ASIROM, filiala Resita. Intre timp, continua greva foamei, inceputa cu o saptamana in urma. Numarul grevistilor foamei a ajuns in aceasta dimineata la 256, cu 40 mai mult decat erau ieri. Trei grevisti ai foamei au fost dusi astazi la spital pentru ca starea sanatatii lor s-a inrautatit. In piata, se fac verificari zilnice ale glicemiei muncitorilor aflati in greva foamei. Cladirea Prefecturii este inconjurata de un numar mare de jandarmi. Ieri, au sosit intariri pentru detasamentul resitean de jandarmi din Timis si Arad.
Sindicalistii au amenintat ca, in cazul in care nu vor primi, pana astazi, salariile restante vor bloca, din nou, drumul national si calea ferata.
Conducerea executiva a combinatului, desi lucreaza in conditii anevoioase, fara acces in societate, se straduieste sa adune, pana la sfarsitul zilei, in casieria combinatului peste trei miliarde si jumatate, pentru a putea acorda fiecarui salariat un milion de lei din salariul pe luna mai. Aceeasi conducere executiva se bazeaza pe faptul ca in curtea societatii mai exista marfa pe stoc de 40 miliarde de lei, pentru care ar putea fi gasiti beneficiari. Se pune problema, in acest caz, ca beneficiarii sa poata fi contactati, sa fie dispusi sa mai lucreze cu SCR si apoi sa fie lasati sa-si ridice marfa. Sindicalistii resiteni nu vor sa negocieze cu patronii americani, cu toate ca Ovidiu Musetescu, seful APAPS, s-a oferit sa medieze din nou conflictul de la Resita.
Credit de la BCR sau asistenta de somaj
Autoritatea pentru Privatizare va prezenta, astazi, Guvernului datele actualizate privind situatia economica a combinatului de la Resita si motivele deteriorarii acesteia, prima masura care ar putea fi luata de Executiv pentru deblocarea conflictului fiind cea a asistentei de somaj, a declarat, ieri, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. -Atat patronatul, cat si sindicatele de la Resita asteapta din partea statului roman solutii miraculoase. Acestea sunt putine si de lunga durata, pentru ca aplicarea deciziilor poate dura saptamani sau chiar luni-, a precizat Musetescu. Ministrul privatizarii a adaugat ca discutiile cu reprezentantii patronatului de la combinatul siderurugic vor continua la Bucuresti, pentru a evita starea de conflict din Resita, chiar daca dialogul dintre cele doua parti este in continuare -blocat-. -Nu am reusit sa gasim nici o solutie valabila pe care sa o prezentam sindicatelor. Exista posibilitatea ca BCR sa acorde firmei americane un credit intre 30 si 32 miliarde de lei, dar si aceasta, ca si propunerea asistentei de somaj, este o solutie de avarie-, a mai spus Musetescu. Guvernul are de rezolvat acum o problema pe care singur a creat-o. Autoritatea pentru Privatizare a dat in judecata investitorul american pentru ca nu a majorat capitalul social cu cinci milioane de dolari. Daca va castiga procesul, statul va prelua 11,5% din actiunile cumparate de americani. Guvernul a mai facut o mutare, a dat o ordonanta de urgenta prin care datoriile unor intreprinderi de stat private, printre care si Combinatul Siderurgic Resita, pot fi convertite in actiuni, daca nu sunt platite, actiunile vor fi ale statului, iar statul ar putea redeveni majoritar in combinat. Dupa nenumarate mitinguri si proteste muncitoresti, care i-au pus pe patroni cu spatele la zid, Guvernul s-a aratat marinimos, le-a acordat investitorilor dreptul de a nu-si plati datoriile pe o perioada de sase luni si le-a reesalonat pe o perioada de cinci ani.