Acasă Actualitate In 1992, Procuratura Iasi l-a scos basma curata pe actualul prefect

In 1992, Procuratura Iasi l-a scos basma curata pe actualul prefect

DISTRIBUIȚI

La inceputul anilor *90, actualul prefect de Iasi, Corneliu Rusu Banu, a fost cercetat pentru luare de mita. Sesizarea a fost facuta in iulie 1991, de catre Dumitru Elenei, din comuna Tomesti. Acesta l-a acuzat pe Corneliu Rusu Banu ca, in vara anului 1990, pe cand era director la IEELIF Iasi, i-a pretins suma de 5.000 de lei pentru repartizarea unui apartament in municipiul Iasi. Numai ca Rusu Banu l-a lasat pe Elenei si fara bani, si fara casa.

Dar lucrurile nu au ramas asa. In toamna anului 1990, Dumitru Elenei a primit un apartament cu trei camere, dar nu in Iasi, ci in comuna Tomesti, fapt care l-a determinat sa-i solicite lui Banu restituirea sumei oferite. In prima faza, Rusu Banu i-a promis pagubitului ca o sa-l premieze si astfel o sa-si recupereze banii. Dar nici prin cap nu-i trecea sa faca asa ceva. El i-a cerut lui Elenei sa-si retraga plangerea, dupa care, dorinta nefiindu-i indeplina, a trecut la amenintari serioase, si anume ca-i va omori copiii. Mai mult, el a incercat sa convinga si martorii, Gheorghe Astefanoaie si Vasile Tiru, sa-si retraga declaratiile.

Pana in toamna anului 1990, Dumitru Elenei a locuit cu familia in Iasi, intr-o casa cu chirie, de unde a fost evacuat si obligat prin hotarare judecatoreasca sa plateasca suma de 4.500 de lei reprezentand chirie si cheltuieli de judecata. Pana la data evacuarii, Elenei a solicitat in mod repetat locuinta de la fostul director al IEELIF, dar a fost amanat de fiecare data, pe motiv ca nu sunt posibilitati.

Toate dovezile si declaratiile in cazul in care a fost implicat actualul prefect de Iasi, Corneliu Rusu Banu, au fost stranse in dosarul penal 20291/1991, cercetat de catre capitanul Corneliu Diaconu, din cadrul Directiei de Politie a judetului Iasi.

Desi ancheta Politiei a conturat elementele constitutive ale infractiunii de luare de mita, in martie 1992, Procuratura Iasi l-a scos basma curata pe Corneliu Rusu Banu. Actualul prefect a fost scos de sub urmarire penala, conform articolului 228/alineat 4, raportat la articolul 10/litera a din Codul de Procedura Penala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.