DISTRIBUIȚI
tip uber

Taximetriștii au ajuns pe culmile disperării din cauză că bucureștenii preferă transportul cu mașini de tip Uber unde nu mai trebuie să lase bacșiș șoferului, încasarea făcându-se direct de pe cardul bancar al pasagerului și în plus datorită sistemului de puncte care se acordă șoferului după cursă, aceștia sunt mai atenți cu clienții. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) care militează pentru adoptarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, invocând o decizie a CJUE din decembrie 2017. Printr-un comunicat COTAR susține că decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene prevede „că serviciile „al căror scop este acela de a conecta, prin intermediul unei aplicaţii digitale, şoferii neprofesionişti cu persoanele care doresc să efectueze călătorii urbane”, trebuie clasificate drept „servicii în domeniul transporturilor”.
Însă, așa cum se poate vedea și în fotografie, CJUE a comunicat că „Statele membre pot, prin urmare, să reglementeze condițiile de prestare a acestui serviciu”. Pot și trebuie sunt noțiuni diferite.

COTAR îi atacă și pe deputații Victor Ponta și Nicușor Dan: „Fostul premier, Victor Viorel Ponta, a susținut că Uber ”asigură venituri suplimentare pentru niște oameni care muncesc cinstit”, ignorând, cu bună știință, opinia unicului for abilitat să se asigure că legislația UE este interpretată și aplicată în același mod în toate statele membre, din care rezultă, fără echivoc, necesitatea autorizării activității de transport persoane generatoare de venituri.

Ne exprimăm speranța că poziția menționată nu este influențată de relația personală a lui Victor Viorel Ponta cu Gelu Ștefan Diaconu, a cărui fiică, Nicoleta Schroeder, ocupă, din martie 2015, poziția de general manager pentru România în cadrul companiei Uber.

Fără a intra în polemică, îi recomandăm, la rândul nostru, lui Victor Viorel Ponta, următorul exercițiu ”de imaginație”, în continuarea celui lansat în spațiul public: actualii operatori autorizați și licențiați ar renunța la însemnele de taxi și ar presta servicii neverificate, exclusiv în beneficiul propriilor interese economice, similare celor recomandate de domnia sa drept soluție pentru decongestionarea traficului. Care ar fi efectele renunțării la autorizarea transportatorilor și serviciilor de preluare/ distribuire comenzi asupra consumatorilor, raporturilor de muncă și veniturilor la buget?

Lipsite de fundament sunt și susținerile deputatului Nicușor Daniel Dan, potrivit cărora, prin adoptarea Ordonanței de Urgență, se vor interzice aplicațiile de tip agregator. În fapt, companiile cu acest profil vor avea exclusiv obligația de autorizare, similar celorlalți operatori, demersul legislativ vizând exclusiv întărirea controlului autorității statului în activitatea de transport public de persoane, în scopul responsabilizării tuturor actorilor implicați în această activitate reglementată.”, se arată în comunicatul COTAR.

2 COMENTARII

  1. Ponta a fost pro uber nu Nicuşor Dan dar la Ponta la ce să te aştepți la câtă minte are.
    Uberul este o firmă de transport nu un suport tehnic ,o aplicație şi asta din motive evidente, impune un tarif şi incasează suma prestației ei virând după aceea sume cuvenită partenerului cei 75% din incasări .
    O companie care e lăsată să-şi desfăşoare activitatea fără a respecta nici una dintre obligațiile impuse firmelor româneşti fie ele de reglementare sau fiscale. Dacă o companie românească lucra aşa era de mult inchisă şi patronul la bulău. . Referința autorului la avantajul de a nu da şpagă la uber e un argument de milog şi asta poate e valabil la noi dar in SUA se dă şpagă ( tips) şi la uber.

    • Ei, hai! Milog e cel care nu dă spaga, nu cel care o asteapta? Asta in ce definitie? Dar cum se milogesc soferii de taxi de cum te urci: cat de greu o duc, cat de mic e tariful, cat de, cat de, nu e milogeala pentru spaga? Ce-ar vrea, sa castige cat mine care am fost premianta in scoala si mi-am tocit coatele pe bancile facultatilor? Totusi, putin bun-simt! Dau spaga daca vreau si daca am chef. Daca nu, nu dau, milogilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.