Acasă Actualitate Înalta Curte a decis definitiv că procesul de luare de mită al...

Înalta Curte a decis definitiv că procesul de luare de mită al lui Tăriceanu poate începe

DISTRIBUIȚI

Instanța supremă, a respins, miercuri, definitiv contestația fostului premier al României, Călin Popescu Tăriceanu împotriva decizie de cameră preliminară prin care instanța stabilea validicatea probelor DNA în dosarul său de mare coupție privind pretinsa primire a unei mite de 800.000 de dolari.

„Respinge, ca nefondată,contestatia formulată de inculpatul Popescu impotriva încheierii nr 504 din data de 07 octombrie 2021,pronuntată de judecătorul de camera preliminară din cadrul Înalta Curde de Casație și Justiție-Sectia penala, in dosarul nr 619/1/2021/a1 În baza art 2502 di Codul de procedura penală, mentine măsurile sechestrului asigurator luate prin ordonanța nr 668/P/2019 din data de 15.01.2021 și ordonanta nr.668/P/2021 din data de 19.01.2021 ale Parchetului de pe lăngă Înalta Curte de Casatie si Justitie- Directia Nationala Anticoruptie- Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, asupra bunurilor inculpatului Popescu– Tariceanu Călin Constantin Anton.

Obligă contestatorul la plata sumei de 300 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator, in suma de 80 lei, rămăne în sarcina statului.

Definitivă. Pronuntată in cameră de consiliu, astăzi,04 mai 2022. Numarul solutiei: 6/2022”, se arată în decizia definitivă de miercuri a judecătorilor ICCJ.

Ca să demonstreze că nu a luat mita, Tăriceanu trebuie doar să ne arate plata lui către israelieni, alta decât cea făcută de Fujitsu. Dar nu are ce arăta! Detalii AICI.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În calitatea menționată, inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins (în cursul anului 2007) și ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008.

Fapta de pretindere a prim-ministrului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie – mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei.
Fapta de primire de către prim-ministrul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acțiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 USD și la 25.11.2008 a sumei de 300.000 USD).
Suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanții firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanță.

În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei.

7 COMENTARII

 1. Trebuia sa i vina rindul de mult
  Niste canalii ce ne au dus tara de ripa si noi niste prosti deoarece continuam sa votam aceasi ordinari inbuibati care intra in politica doar sa si inmulteasca averile
  Cum ii mai rabda pamintul
  I as lasa intr o garsoniera conf.3 fara dreptul de a si folosi nici macar numele sa o ia de la 0 cum incep tinerii capabili fara resurse cu parinti necajiti fara relatii si posibilitati.Numai atuci aceste hiene vor avea frica de lege

 2. Da condamnatil o data ce tot amânați atât ,la pușcărie cu el și confiscata tot ce a furat dar și ce bani a făcut din bani furați EDITAT și ce dacă a fost prim-ministru el nu este tot om ca și noi ?

 3. Cum adica mai anonimule ce daca a fost premier Tariceanu merita condamnat,pai premier a fost si Adrian Nastase si tot a fost condamnat si cu Nelu la Cotroni bombonel avea putere deplina in Romania pentru ca decidea el aproba mai intai majoritatea parlamentara PDSR impreuna cu aliatzi lor UDMR si daca era nevoie de semnatura lui,nea Nelu semna ca primarul.
  E adevarat ca pedeapsa primita de Adrian Nastase a fost ridicola daca o raportam la paguba pe care asta a aduso Romaniei bumbo meritand cel putzin 20 de ani de puscarie si confiscarea totala a everi pana la rude de gradul cinci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.