Home Actualitate Lăsați judecătorii să judece!

Lăsați judecătorii să judece!

DISTRIBUIŢI
Centrul de Resurse Juridice solicită demisia de urgentă a Inspectorului șef al Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejor (foto luju.ro). 

Sistemul judiciar românesc se află într-un pericol iminent câtă vreme inspectori ai inspecției judiciare se sesizează din oficiu cu privire la hotărâri judecătorești definitive, unele dintre ele intervenind în timpul procesului penal. Automat, societatea românească se află în pericolul de a nu avea justiție ori de a avea justiție populară, asemenea anilor ’50. Acest lucru se simte din ce în ce mai evident.

Este absolut îngrijorător faptul că un judecător al Curții de Apel București (dl. Constantin Luchian Constantinescu) a devenit subiect al autosesizării Inspecției Judiciare pentru simplul motiv că a decis eliberarea din arest a primarului Piedone și cercetarea sa în libertate.

Trebuie să înțelegem că arestul preventiv nu este o pedeapsă și nu înseamnă vinovăția ori nevinovăția persoanei. Acestea sunt principii fundamentale fără de care justiția și, automat, drepturile și libertățile noastre civile sunt în aer. Justiția nu se poate pleca doleanțelor străzii.

Trebuie să milităm pentru independența judecătorului (asta înseamnă că milităm pentru apărarea drepturilor noastre), chiar dacă decizia acestuia nu este convenabilă publicului. Sentința ori decizia unui judecător se ia ținând cont numai și numai de probele de la dosar. Judecătorul nu face sondaj de opinie pentru a afla ce își dorește populația. Judecătorul este supus numai legii, și asta înseamnă stat de drept.

În ceea ce privește tendința din ultimele luni ale Inspecției judiciare de a se autosesiza pentru că un judecător nu a declinat dosarul ministrului Oprea sau pentru că l-a eliberat din arest pe primarul Piedone, ori pentru că alți magistrați au pronunțat anumite soluții definitive (întotdeauna sesizarea a fost din oficiu, niciodată la cererea unui justițiabil), acest lucru arată suspendarea tacită a statului de drept și trecerea la justiția populară. Pentru acest lucru suntem vinovați cu toții, ong-uri de profil, activiști din zona drepturilor omului, presă și marea masă a magistraturii tăcute.

Inspecția judiciară a devenit un instrument de hărțuire a celor care încă fac MAGISTRATURĂ.

Reamintim Inspecției Judiciare și inexistentului CSM ce scrie la lege / regulament:

Art. 3 (1) Activitatea Inspecției Judiciare se desfășoară în conformitate cu legea.

(2) Verificările efectuate de Inspecția Judiciară se desfășoară cu respectarea principiilor independenței judecătorilor și procurorilor, supunerii lor numai legii, precum și autorității de lucru judecat.

(Regulamentul de organizare și funcționare a Inspecției Judiciare)

Georgiana Iorgulescu

Director Executiv

Centrul de Resurse Juridice

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.