Home Actualitate Legea administratiei publice locale provoaca un scandal de proportii

Legea administratiei publice locale provoaca un scandal de proportii

DISTRIBUIŢI

Legea administratiei publice locale a suscitat dezbateri si controverse indelungate si a consumat multa energie, iar cand, in fine, a fost adoptata, PDSR a prezentat-o ca pe un mare succes. Iata insa ca aplicarea ei creeaza situatii delicate, care ar putea readuce in prim-plan controverse mai vechi, care se credeau deja ingropate. Articolele care au starnit controverse se refera la folosirea limbii minoritatilor in administratie, la instalarea placutelor bilingve la incompatibilitatea functiei de consilier cu cea de functionar public sau membru al unui consiliu de administratie si reducerea numarului de consilieri, proportional cu numarul de locuitori pe care ii reprezinta..

Legea, o seama de prevederi noi legate de minoritati

In localitatile unde minoritatile depasesc 20% din numarul total al locuitorilor pot fi introduse placute bilingve, iar limba minoritatilor poate fi folosita in administratie. Primarul Gh. Funar spune insa ca in Cluj nu vor exista nici placute cu denumiri unguresti, iar functionarii Primariei vor raspunde numai in limba romana. -In momentul de fata, in Cluj-Napoca – dupa informatiile pe care le avem, si sunt foarte aproape de realitate -, clujenii de etnie maghiara sunt intr-o proportie de circa 11%, cu tendinta de scadere. Deci, numarul deceselor la clujenii de etnie maghiara a fost dublu sub aspect procentual fata de numarul nasterilor-, spune primarul Clujului. Pentru a-si sustine afirmatiile, Funar a declarat ca va organiza, in perioada imediat urmatoare, un recensamant local. Organizatia locala a UDMR a inceput deja o actiune de -inventariere- a membrilor comunitatii maghiare din judetul Cluj. Ei sustin ca numarul maghiarilor din Cluj-Napoca depaseste cu mult nivelul de 20% stabilit prin lege, fapt dovedit de rezultatele alegerilor locale, in cadrul carora UDMR a optinut peste 18% din voturi, iar, potrivit evidentelor Uniunii, numarul maghiarilor care s-au prezentat la urne se situeaza sub 50% din numarul total al alegatorilor de aceasta etnie. Ultimul cuvant il va avea, probabil, Guvernul. Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a declarat ca aceste prevederi se vor aplica pe baza recensamantului efectuat la nivel national in 1992, singurul document de referinta pentru autoritatile locale fiind comunicatul Comisiei Nationale de Statistica din acel an.

UDMR asteapta lista cu localitatile unde pot fi montate placutele bilingve

Montarea inscriptiilor bilingve in judetul Cluj va fi amanata pana in momentul in care Ministerul Administratiei Publice Locale va prezenta o lista oficiala a localitatilor in care acestea pot fi instalate, a afirmat secretarul executiv al UDMR Cluj, Bitay Levente. Potrivit statisticii realizate de Organizatia UDMR Cluj, placutele bilingve vor trebui montate in 87 de localitati din judet. -Noi avem o lista realizata inca de acum noua ani, dar o asteptam pe cea a ministerului, pentru a elimina orice problema si orice fel de discutii. In plus, trebuie sa ni se comunice dimensiunile placutelor si denumirile oficiale care vor fi inscrise pe acestea-, a afirmat Bitay, precizand ca, pana in prezent, nu a fost montata nici o placuta bilingva, fapt confirmat de reprezentantii Prefecturii judetului Cluj. Reprezentantii UDMR au afirmat, pe de alta parte, ca opozitia primarului Gheorghe Funar fata de montarea inscriptiilor bilingve este nejustificata, in conditiile in care primarul nu are atributii in acest sens. -Placutele bilingve nu au nevoie de autorizatii de construire si nu sunt montate de primar, ci de regiile care administreaza drumurile, adica Regia Autonoma a Drumurilor Judetene si Directia Drumurilor Nationale-, a declarat Palfi Zoltan, presedintele Comisiei de administratie publica locala din cadrul Consiliului Judetean Cluj. El a subliniat ca UDMR ii va acorda primarului Gheorghe Funar un termen in care sa aplice prevederile Legii administratiei publice locale, dupa care vor cere sprijinul prefectului si al Consiliului Judetean.

Calitatea de consilier, incompatibila cu cea de functionar public sau de membru intr-un consiliu de administratie

Primarul Clujului ameninta cu dizolvarea Consiliului Local, daca acesta nu va demite consilierii cu functii in consiliile de administratie ale unor regii. El a spus ca nu va aplica recomandarile formulate, in cadrul teleconferintei de vineri, de premierul Adrian Nastase si de ministrul administratiei publice locale, Octav Cozmanca. -Eu nu pot aplica indicatiile oferite prin teleconferinta daca acestea nu sunt prevazute prin lege, motiv pentru care consilierii locali clujeni vor trebui sa opteze intre mandatul de consilier si functiile detinute in consiliile de administratie-, a afirmat Funar. Potrivit art. 30 din Legea administratiei publice locale, calitatea de consilier este incompatibila cu functia de manager sau membru in consiliile de administratie ale regiilor autonome sau de conducator al societatilor comerciale infiintate de consiliile locale sau judetene. Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a declarat, vineri, la teleconferinta cu prefectii, ca articolul referitor la incompatibilitati din Legea administratiei publice locale este -un text tranzitoriu- si nu trebuie produsa acum -o miscare de oameni-. -Aceste incompatibilitati vor opera o data cu noile alegeri locale din 2004, pana atunci oamenii sa-si vada de treaba, sa-si indeplineasca atributiunile in calitate de functionari publici si sa-si indeplineasca in continuare si atributiunile in calitate de consilieri locali-, a spus Cozmanca.

UDMR Cluj isi sfatuieste viceprimarii sa renunte la mandatele de consilier

Conducerea filialei UDMR Cluj ii va sfatui pe cei 17 viceprimari pe care organizatia ii are in judet sa renunte la mandatele de consilier local in favoarea posturilor din conducerea Primariei. Secretarul executiv al UDMR Cluj, Bitay Levente, a declarat ca viceprimarii vor fi convocati, in perioada imediat urmatoare, la o sedinta de consultare, in cadrul careia vor fi analizate avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni posibile. -Noi ii vom sfatui sa aleaga functia de viceprimar, pentru ca astfel vom beneficia de un nivel superior de reprezentare la nivelul administratiei locale-, a afirmat Bitay. Numarul alesilor locali si judeteni ai UDMR Cluj se ridica, in prezent, la 192. Dintre acestia, opt sunt primari, 17 viceprimari, zece consilieri judeteni, iar 157 sunt consilieri locali.

Conform noilor prevederi ale Legii administratiei publice locale, viceprimarii trebuie sa opteze, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, pentru una dintre functiile pe care le detine, aceea de viceprimar sau cea de consilier local. Locurile ramase vacante in consiliile locale vor fi ocupate de supleantii inscrisi pe listele partidelor din care provin viceprimarii.

Primaria Sibiu renunta la 100 de salariati

Primaria Sibiu va trebui sa reduca, potrivit noii Legi a administratiei publice locale, o suta din cele 300 de posturi pe care le are in structura, primii 40 de angajati urmand sa fie concediati pana la sfarsitul acestei luni, spune primarul Klaus Johannis. Potrivit noii Legi a administratiei publice locale, Primaria Sibiu nu poate avea mai mult de 200 de angajati. El apreciaza ca reducerea numarului de posturi se va face fara generarea unor convulsii sociale. Astfel, intr-o prima faza, personalul Primariei va fi rotit pentru a se asigura posturile indispensabile bunei functionari a institutiei, dupa care vor fi desfiintate posturile vacante.

Legea ii obliga pe consilieri sa nu mai doarma

Legea este drastica cu alesii locali, consilierii in speta, insa, din pacate, este drastica incepand din mandatul viitor, cand incompatibilitatile prevazute se si aplica. Daca aceasta chestiune este amanata, asta nu inseamna ca restul prevederilor legii nu se vor aplica imediat. La articolul 52, noua lege spune raspicat: -Consilierii sunt obligati sa organizeze periodic intalniri cu cetatenii si sa acorde audiente-. Alt aliniat al articolului mentionat mai sus spune ca: -Fiecare consilier, precum si viceprimarul sunt obligati sa prezinte un raport anual de activitate, care va fi facut public prin grija secretarului-. De asemenea, legea prevede si faptul ca alesii locali, consilierii, raspund solidar pentru activitatea consiliului si pentru hotararile promulgate, dar acest lucru nu este in masura sa-i sperie. Dupa atatea si atatea noi sarcini, consilierii au primit si dreptul la decontarea cheltuielilor pe care le efectueaza in indeplinirea mandatului lor.

Octav Cozmanca recunoaste ca legea are imperfectiuni

Octav Cozmanca a facut apel la autoritatile publice locale sa aplice aceasta lege, chiar daca exista unele imperfectiuni. Referindu-se la situatia din Capitala, unde aplicarea legii ar genera unele probleme legate de injumatatirea numarului viceprimarilor, ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a declarat ca Executivul va emite o hotarare prin care viceprimarii isi vor putea continua mandatul pana la alegerile viitoare. -In Capitala, potrivit noii legi, ar trebui sa ramana doi din patru, la sectoare, unu din doi viceprimari. Evident ca si aici s-a manifestat o anume pozitie si mi se pare, cel putin personal, justificata, ca si aici trebuie sa schimbam regula in timpul mandatului-, spune ministrul administratiei publice locale. -Cred ca nu am fost suficient de atenti nici noi, nici comisiile de specialitate de la Camera, sa dam aceeasi reglementare si in acest caz, precum in cazul consilierilor, privind incompatibilitatile-, adauga Octav Cozmanca. -Exista o initiativa legislativa, un proiect de completare a Legii 215 si de introducere a unui nou alineat la art. 152, in care sa se precizeze foarte clar ca si viceprimarii de la Capitala, si viceprimarii de la sectoare isi mentin aceasta calitate pana la viitoarele alegeri. Mi se pare ca in acest fel se va rezolva de o maniera coerenta, normala, fireasca, intreaga problematica privind aplicarea Legii administratiei publice locale-, a conchis Cozmanca

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.