Acasă Actualitate lnirea Beraru – Nastase – Naor, un simplu -eveniment nefericit-?

lnirea Beraru – Nastase – Naor, un simplu -eveniment nefericit-?

DISTRIBUIȚI

Explicatia oficiala: premierul Nastase nu a fost prevenit de prezenta, in imediata sa apropiere, a lui Shimon Naor si Sorin Beraru, ambii dati in urmarire generala

Lovitura de imagine primita la Tel Aviv de delegatia romana prin prezenta sub acelasi acoperis a premierului Adrian Nastase si a dubiosilor oameni de afaceri Sorin Beraru si Shimon Naor a facut valuri si pe scarile Palatului Victoria. Asa cum era de asteptat, incidentul a fost practic subiectul cel mai mediatizat din programul vizitei sefului Executivului roman in Israel, fapt care l-a nemultumit profund pe Adrian Nastase. Din acest motiv, oamenii primului-ministru incearca sa gaseasca vinovatii pentru aceasta intalnire nedorita. Surse apropiate Palatului Vicoria spun ca, in mod normal, acest eveniment ar fi putut fi evitat, daca Ambasada Romaniei din Israel ar fi fost mai vigilenta si daca seful de protocol al primului-ministru ar fi studiat cu atentie lista invitatilor la seminar. La intoarcerea in tara, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, le-a povestit unor apropiati ca -a innebunit- in momentul in care i-a recunoscut pe cei doi oameni de afaceri. Ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci, a anuntat ca Ministerul de Interne roman a cerut institutiei similare din Israel sa faca o investigatie pentru a afla cine i-a invitat pe Naor si pe Beraru la seminarul la care a participat premierul Nastase.

Cine l-a invitat pe Beraru?

Principala necunoscuta in acest caz: -Cine i-a invitat pe Shimon Naor si Sorin Beraru la seminar. Pentru cei care au uitat, primul este acuzat de trafic cu arme, iar cel de-al doilea, printre altele, de fals si uz de fals in afacerea -Cico-. Sorin Beraru a fost dat in urmarire generala in Romania, in urma cu doua luni. Omul de afaceri romano-israelian este acuzat de uz de fals in celebrul scandal al privatizarii Societatii -Cico-. Dar Sorin Beraru a reusit sa paraseasca Romania in septembrie anul trecut, inainte ca politistii sa emita un mandat de arestare pe numele sau. Surse din IGP ne-au declarat ca fapta de care este acuzat Sorin Beraru prevede o pedeapsa mult prea mica, de la trei luni, la trei ani de inchisoare, astfel incat nu a fost dat si in urmarire internationala. In plus, Sorin Beraru are dubla cetatenie – romano-israeliana – si nu poate fi extradat. Cu toate acestea, Sorin Beraru, urmarit general in Romania, s-a prezentat la un seminar al oamenilor de afaceri, ajungand la un moment dat in imediata apropiere a premierului Adrian Nastase. Intrebat de gazetari cine l-a invitat la seminar, Beraru a raspuns sec: Ambasada Israelului in Romania si Camera de Comert Romania-Israel. Ambasada Israelului la Bucuresti spune ca nu avea cum sa-l invite pe Beraru la seminar, intrucat acesta nu mai figureaza printre cei care fac afaceri in Romania. Pe de alta parte, MAE roman s-a scos repede din problema, explicand, neoficial, ca Ambasada Romaniei in Israel nu a organizat acest eveniment. Mai mult, ambasadorul roman in Israel, Mariana Stoica, spune ca a vazut o singura lista cu invitati, pe 17 iulie, pe care figurau numai 105 persoane. Pe 18 iulie, pe lista invitatilor au mai aparut inca 25 de persoane, ca reprezentanti ai Israel Export Institute. Camera de Comert Romania-Israel spune, de asemenea, ca nu a lansat invitatii oamenilor de afaceri Naor si Beraru. -Nici nu se pune problema ca noi sau Ambasada sa-l fi invitat pe Sorin Beraru la aceasta manifestare. La intalnirea aceea, desfasurata dupa-amiaza, au participat aproximativ 130 de invitati, cei mai multi dintre ei fiind oameni de afaceri de anvergura mai mica; printre acestia s-a strecurat si Beraru, probabil ajutat de vreun prieten invitat oficial-, afirma Jose Iacobescu, adaugand ca -pe lista invitatilor numele lui Beraru apare in dreptul companiei <Israel Export Institut>-.


Beraru nu s-a apropiat nici o secunda de Nastase

Ziaristul Nando Mario Varga, redactor-sef la revista romana -Viata noastra- care apare in Israel si care a participat la seminar si a vazut indeaproape ce s-a intamplat, spune ca, in momentul in care premierul Adrian Nastase a iesit din sala de conferinte pentru a se indrepta spre etajul inferior al hotelului, unde urma sa aiba loc intalnirea cu mama pilotului disparut in Liban, Beraru se afla la doi-trei metri de premierul Nastase si, in aceste secunde, a surprins privirea mirata, chiar contrariata a premierului Nastase.-A fost timp de o secunda, dupa care premierul Nastase si-a continuat drumul, iar Beraru nici macar nu s-a apropiat de premierul Nastase-, adauga acesta. Asa o fi. Sunt insa voci care spun ca Beraru si Nastase au avut un tete-a-tete cu o zi inainte.

Protocolul lui Nastase face gafe monumentale

-Intrarea lui Sorin Beraru in zona in care se petrecea actiunea respectiva nu putea fi oprita din doua motive: nimeni nu a fost, cel putin in momentul in care am intrat noi, controlat nici de invitatie, nici cine este, nici ce vrea. M-a surprins si pe mine totala lipsa de securitate. Nimeni nu m-a intrebat ce am in geanta, cine sunt, de unde sunt, nu aveam nici un ecuson in piept. Am intrat pur si simplu in hotel, am intrebat unde are loc intalnirea cu premierul Nastase, am urcat frumos cu liftul si am ajuns exact in sala-, povesteste acelasi ziarist. Asadar, se poate spune ca prezenta celor doi in apropierea premierului Adrian Nastase a prins pe picior gresit serviciile secrete din Romania. De asemenea, organizatorii seminarului si Ambasada Romaniei in Israel ar fi trebuit, cel putin teoretic, sa-l previna pe Adrian Nastase ca prezenta lui Shimon Naor si Sorin Beraru in imediata sa apropiere l-ar putea pune intr-o situatie cel putin stanjenitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.