Acasă Actualitate Lukoil da emotii din nou ploiestenilor

Lukoil da emotii din nou ploiestenilor

DISTRIBUIȚI

La doar cateva saptamani de la explozia care a zguduit cartierul Mihai Bravu din Ploiesti, cauzata de autoaprinderea unui rezervor de combustibil al rafinariei Petrotel, o alta infrastructura apartinand Lukoil a dat emotii ploiestenilor. In dimineata zilei de ieri, o conducta apartinand Lukoil, care transporta gaz petrolier lichefiat catre statia Shell Negoiesti, a fost avariata in zona pasajului CFR de langa combinatul petrochimic Petrobrazi. Primii care au observat avaria au fost cativa muncitori care lucrau langa podul de la Brazi. Anghel Stoian, unul dintre muncitori, spune ca a vazut cum tasneste lichidul din conducta si a crezut ca este titei sau benzina. -Noroc ca batea vantul spre combinat. Daca era impins norul de gaz spre calea ferata electrificata, la cate trenuri au trecut, putea sa fie o tragedie-, a mai spus Stoian. O aprindere a tronsonului de conducta, aflat la doar 500 de metri de instalatiile combinatului Petrobrazi, putea determina un lant de explozii, la finalul carora orasul Ploiesti, cu peste 270.000 de locuitori, ar fi fost doar o amintire. De fapt, ar fi disparut totul pe o raza de 60 de kilometri. Efectul unei asemenea catastrofe s-ar fi simtit si in partea de nord a Bucurestiului.

Pompierii si prefectul au ajuns primii

In jurul orei 10.00, echipa de muncitori a instiintat conducerea rafinariei. Din conducta tasnea gazul, care in contact cu aerul se lichefia. Imediat, s-a dat alerta generala si au fost anuntate autoritatile locale. Primii care au ajuns la fata locului au fost pompierii militari si reprezentantii Prefecturii Prahova. -Am fost anuntati de acest incident in jurul orei 11.00. Pericolul de explozie si incendiu este foarte mare. Ca urmare, am adus in zona trei autospeciale pregatite sa stinga un eventual incendiu-, ne-a declarat capitanul Gelu Cernatescu, din cadrul Grupului de Pompieri -Serban Cantacuzino- din Ploiesti.

Traficul rutier si feroviar a marit riscul producerii unei explozii devastatoare

Prezent la locul avariei, prefectul Prahovei a incercat sa urgenteze blocarea circulatiei si evitarea unei catastrofe. -Nu stim exact care este cauza acestei avarii, care poate sa fie coroziunea conductei sau un atac provocat de hotii de produse petroliere. Oricum, am dispus masuri de protejare a zonei si oprirea circulatiei trenurilor si a autovehiculelor de pe pod. Pericolul cel mai mare ar fi cel de explozie, care poate fi produsa chiar si de o scanteie-, ne-a declarat Marian Saniuta, prefectul judetului.

Interventiile au durat pana la 14.30

Timp de aproape doua ore, zona, incluzand soseaua de centura spre Bucuresti si doua fire de cale ferata, a fost izolata prin cordoane de jandarmi. In tot acest timp, pe conducta lunga de 18 kilometri a fost oprita pomparea gazului, iar sectorul avariat a fost izolat. Din cauza scurgerilor masive, pamantul din zona a inghetat. La ora 14.30, actiunea de interventie tehnica a luat sfarsit, deoarece a fost eliminat tot gazul din conducta. Cu toate acestea, circulatia a ramas oprita in zona, datorita riscului mare de incendiu, trenurile care plecau din Gara de Vest a Ploiestiului fiind deviate spre Ghighiu. Cauzele avariei vor fi aflate abia in cursul zilei de astazi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.