Acasă Actualitate Medic pus sub control judiciar după ce a primit bani și cadouri...

Medic pus sub control judiciar după ce a primit bani și cadouri de la pacienți și aparținători

DISTRIBUIȚI

Mulți medici consideră că dacă primesc atenții de la pacienți fără a condiționa actul medical, nu comit vreo infracțiune, lucru neadevărat. În anul 2015, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat în Monitorul Oficial al României două decizii de dezlegare de drept, obligatorii, prin care s-a decis că medicul care lucrează într-un spital de stat este funcționar public în accepțiunea Codului Penal și în pofida art 375 din Legea 95/2006 care prevede că „medicul nu este funcţionar public” și că acesta nu poate primi plăți suplimentare și nici donații ale pacienților, nici măcar în condițiile art. 34 alin. (2) din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 care prevede că „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”.

Un medic militar este acuzat că ar fi primit de la mai multe persoane bani și bijuterii pentru intervenții chirurgicale și examene de specialitate. Alexandru Săvulescu, şef al Secției Chirurgie generală II din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, este pus sub control judiciar. Surse bine informate ne-au declarat că procurorii au găsit la percheziția efectuată vineri 16 septembrie 2022 o sumă importantă de bani și mai multe bijuterii în biroul doctorului.
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 16 septembrie 2022, a inculpatului Săvulescu Alexandru-Florin, la data faptelor şef al Secției Chirurgie generală II din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ,,Dr. Carol Davila” – București, fiind cadru militar activ cu gradul de colonel, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
„În ordonanța procurorilor militari se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În cursul anului 2022, inculpatul Săvulescu Alexandru-Florin, medic militar la spitalul de urgență menționat mai sus, ar fi primit de la mai multe persoane foloase necuvenite constând în bani și bijuterii, în legătură cu intervenții chirurgicale și examene de specialitate, efectuate asupra acestora sau asupra unor apropiați ai acestora. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapt”, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.