Acasă Actualitate Miliardee scurse printre degetele vamesilor de la Dornesti in buzunarele mafiei petrolului

Miliardee scurse printre degetele vamesilor de la Dornesti in buzunarele mafiei petrolului

DISTRIBUIȚI

Ca niste adevarati alchimisti, membrii mafiei petrolului au ajuns sa transforme, ce-i drept numai in acte, combustibilul lichid usor in pacura si apoi in motorina. Prin acest artificiu, artizanii acestei afaceri scapa de plata accizelor, inseland statul roman cu sute de miliarde de lei.

Printr-o intamplare fericita, comisarii Garzii Financiare Vrancea au depistat, la sfarsitul lunii februarie, sase cisterne, apartinand unei firme din Bistrita, care – potrivit soferilor – transportau 81 tone de motorina la o societate din Targu Jiu. Comisarilor li s-a parut suspect faptul ca, pentru a ajunge la Targu Jiu, cisternele au trecut prin Vrancea, venind din Bistrita. Luati la intrebari, soferii au recunoscut insa ca motorina a fost incarcata la Dornesti, judetul Suceava. Mergand pe fir, organele de control au descoperit suficiente elemente care sa probeze existenta unei adevarate retele care actioneaza pe filiera Moldova – Ucraina – Romania si care introduce in tara, pe baza unor declaratii vamale false, combustibil inferior, care ulterior este valorificat in benzinariile romanesti ca motorina. Atunci s-a descoperit ca, prin Vama Dornesti, intrasera sase vagoane-cisterna care contineau, conform declaratiilor vamale de import, 323 tone de pacura vrac cu continut de sulf sub 0,1%. Din cantitatea respectiva, pe 23 februarie au fost incarcate sapte cisterne auto (sase cu numar de Gorj si una cu numar de Suceava). Pe documentele de insotire a marfii se mentiona ca este vorba de motorina si nu de pacura, asa cum se declarase initial in vama. Acestea sunt autocisternele identificate si oprite la Tisita, de catre IJP si Garda Financiara Vrancea. Numai ca, in realitate, in cisterne nu se gasea nici pacura, nici motorina, ci combustibil lichid usor (CLU). Este stiut insa ca pentru pacura nu se incaseaza accize la intrarea in tara, in vreme ce pentru motorina sau CLU, acciza este de 105 ECU pe tona. La o zi dupa confiscarea cisternelor in discutie, societatea importatoare, CONFIDENT SRL, a transmis Vamii Dornesti o adresa prin care cere schimbarea produsului importat din pacura in combustibil lichid usor, angajandu-se sa plateasca accizele suplimentare aferente si celelalte obligatii vamale.

Vama Dornesti – partener de incredere in tranzactiile firmei CONFIDENT

Imediat dupa ce autocisternele au fost confiscate in Vrancea, CONFIDENT Iasi solicita Vamii Dornesti schimbarea incadrarii produsului importat din pacura in CLU, motivand ca s-a strecurat o -eroare-. Solicitarea este acceptata cat ai clipi de vamuitori si, imediat dupa aceea, pentru a iesi basma curata, CONFIDENT emite factura catre JULT IMPEX, pe aceeasi cantitate de combustibil, de aceasta data nu pentru motorina, ci pentru CLU.

Modul in care s-a operat, dar si intelegerea de care a beneficiat importatorul din partea vamesilor demonstreaza ca relatia firmei CONFIDENT cu vama este cel putin amabila. Exista de altfel martori care sustin ca prin aceasta filiera s-au derulat mai multe transporturi in ultimii ani, din care importatorul a castigat, din neplata accizelor, pana la 8,5 miliarde de lei. Aceste sume scapate printre degete de inspectorii vamali duc, inevitabil, la concluzia ca cineva din interiorul vamii are anumite -intelegeri- cu importatorii. Gestul Vamii Dornesti de a accepta schimbarea incadrarii marfii, dupa ce Garda Financiara si Politia au depistat transportul, considerandu-l suspect, ba, mai mult, confiscandu-l, aduce izbitor a complicitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.