DISTRIBUIŢI
locuri la rezidențiat reumatologie

Pe 27 septembrie 2018, Viorica Dăncilă a semnat HG 765/2018 care într-un articol unic prevedea pentru rezidențiatul ce urmează a se desfășura în noiembrie un număr de locuri 5.415. Ministerul Sănătății a scos la concurs doar 5261 dintre acestea după cum urmează:
-pe loc un număr de 4357 locuri în domeniul Medicină, 405 locuri în domeniul Medicină Dentară și 225 în domeniul Farmacie, obținând un total de 4987 de locuri la rezidențiat
-pe post un număr de 274 de locuri la rezidențiat
Diferența între cele două variante constă în aceea că absolvenții care optează pentru varianta „pe post” încheie de la începutul rezidențiatului contract de muncă pe durată nedeterminată și pot rămâne în respectivul spital, ceilalți trebuind să-și găsească post de medic specialist.
Totodată, pe pagina de Facebook a Centrului de Resurse în Sănătate Publică a cărui directoare generală e absolventă de Drept la o particulară, Gabriela Angheloiu (foto stânga),   dată pe mâna procurorilor de Corpul de Control al premierului pentru un prejudiciu de 68 milioane de RON, se anunță că „Ministerul Sănătății a asigurat o rezervă de 100 de locuri, din cele 5.415 stabilite, pentru a preîntâmpina situațiile deosebite, precum acelea ale candidaților care sunt clasați la punctaj egal cu cel al ultimului candidat care alege loc sau atunci când se solicită majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat de către unul dintre ministerele cu rețea sanitară proprie”.
Obținem astfel 5361 de locuri din cele 5415 prevăzute în Hotărârea de guvern. Diferența de 54 de locuri nu a fost scoasă la concurs și nici păstrată „de rezervă”, ci locurile rămân „fantomă”.

Întrebat unde este diferența de posturi până la cele 5415, Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică a răspuns: „cu tot respectul pt Dvs, dacă ati citi cu atenție datele ati observa ca promoția de studenți absolvenți ai anului 2018 este de 3900 (n.r. deși în text spun că sunt 3800) iar numărul de posturi scos la rezidențiat este cu mult peste aceasta cifra! Dacă ne dorim sa fim ușor răutăcioși putem sa fim… dar realitatea este alta!”, revenind apoi cu încă un răspuns: „Cum adică unde sunt acele posturi? Exista HG 131/2018 cu modificări ulterioare unde este stabilită cifra de școlarizare….exista o repartizare a acestora… Dacă doriți detalii cu documente in proba, va aștept la sediul CRUSP!”. Cum medicii nu s-au lăsat păcăliți și au insistat să afle unde e diferența, însăși doamna Angheloiu a intervenit în conversație și a argumentat lipsa unui număr de posturi față de HG ca o veritabilă absolventă de particulară din anii 90: „v-am spus ca am asigurat cu mult peste cifra de școlarizare a universităților…și nu cu 100-200 de posturi… Vorbim despre realități ..nu despre presupuneri!” Epic, de-a dreptul!

Conform metodologiei de concurs, „ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.” Adică se iau 5261 de absolvenți în ordinea de mai sus și se ocupă locurile/posturile.
Pentru cei câțiva care rămân și după departajare cu medii egale se folosesc din cele 100 de locuri. Interesant de comentat aici că pentru cei foarte bine pregătiți care iau punctajul maxim, nu se iau din cele 100 de locuri de rezervă și nici din cele 54 „fantomă”, ci îi mai pune madam Pintea să mai dea un examen de departajare dintr-o frustrare rămasă probabil din tinerețea ei când, așa cum se prezintă azi, suntem convinși că nu a luat vreodată punctajul maxim la vreun examen. Valabil și pentru Angheloiu care în 1991 a optat pentru o facultate particulară acreditată abia în 2002. Metodologia prevede că „ Departajarea candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil se face prin susţinerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica şi bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susţinerea probei, într-un sediu securizat. Această probă are loc în ziua de sâmbătă, 24 noiembrie 2018, în centrul universitar Bucureşti. Corectura se face în mod electronic în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor. Rezultatele sunt folosite pentru alcătuirea unei ierarhizări a candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil. Candidaţii care nu se prezintă la proba de departajare figurează în clasificare în ordine alfabetică, după ierarhizarea candidaţilor care au susţinut proba de departajare.” Și astfel, deși ei sunt cei mai buni nu vor obține locul dorit dacă există doi tineri cu punctaj maxim pe acel loc și vor mai da un test. Nimeni, în afară de conțopiștii din minister, nu știe la ce specialități și în care centre sunt păstrate cele 154 de locuri.

Aceeași metodologie de organizare a examenului prevede că „locurile şi posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor vor putea fi ocupate numai în condițiile stabilite de art.18^1 și art.18^2 din Ordonanța Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, aprobată prin Legea nr.103/2012, cu modificările și completările ulterioare.” Evident aici intră și cele x rămase din rezerva de 100 plus cele 54 fantomă.

Și acum să vedem ce prevăd cele două articole:

Articolul 18^1
(1) Prin excepție de la prevederile art. 16 și 18, în cazul în care la finele repartiției candidaților promovați la concursul de rezidențiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătății poate organiza redistribuirea, la cerere, a candidaților care la concursul de rezidențiat din sesiunea precedentă au fost declarați respinși, deși au obținut punctajul minim de promovare stabilit de metodologia de concurs, aprobată prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale, dar s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs.
(2) În situația în care în sesiunea anterioară nu există candidați cu punctaj de promovare sau după redistribuirea prevăzută la alin. (1) au mai rămas locuri/posturi neocupate, Ministerul Sănătății poate organiza, în primul semestru al anului următor, o sesiune extraordinară a concursului de rezidențiat.
Articolul 18^2
Redistribuirea prevăzută la art. 18^1 alin. (1) se face pe baza Metodologiei privind ocuparea prin redistribuire a locurilor/posturilor rămase libere la sesiunea de rezidențiat pe anul universitar în curs, aprobată prin ordin al ministrului sănătății, cu obligația respectării clasificării stabilite la concursul de rezidențiat susținut inițial.

Astfel, cele x+54 de locuri la rezidențiat rămase, vor fi oferite celor de anul trecut care au obținut notă de trecere dar nu au prins loc/post.  Acum trebuie să recunoaștem că nici nu ne-am închipuit vreun moment că piloșii cu sânge de UMF-istan se vor îngrămădi la concursuri cu nepiloșii studioși.

Citește și Studenții mediciniști reclamă neregulile de la examenul de rezidențiat

10 ARII

  1. Că unii mănâncă Kkt, Nu ne mai mira, a ajuns sport național… Dacă unii doctorasi care nu au prins un post sau un loc în rezidențiat sunt atât de obositi încât să se plângă pe la ziare- Să pună mâna să învețe și să prindă loc sau post – mărit de la 4000 la 5000 și tot nu este bine – Alte categorii profesionale în afară de doctori care nu prind post nu prind loc ( educație, economic) și nu fac Circ ieftin – VVV

    • Hm! Un raspuns insultator si nedocumentat.Aici se vorbeste despre altceva, nu despre doctori care se plang, ci despre practicile de coruptie.Chiar le trecem cu vederea doar fiindca suntem obisnuiti sa fim inselati?Daca sunteti asa de manat de ura, nu va apucati sa scrieti, faceti altceva, eventual practicati boxul si va eliberati de furie.

      • Sau poate sa facă medicină și asa înțelege ce înseamnă să fii medic…. Sau să-l citez…. Cat” Kkt ” trebuie sa mănânci sa ajungi sa ai grija de el si părinții domnului brancardier.

    • Am inteles ca sunt mai multe locuri decat in alti ani inca din raspunsul lui Angheloiu dar unde sunt cele 54 de locuri care nu apar in liste?

  2. Pot sa fie și 1000 de locuri… După 4 sau 5 ani…. Când copiii ăștia vor termina rezidentiatul or sa rămână în strada. Cu o diploma galbena în mână. Și fara o șansă de a mai lucra în sistem curând…. La 30 poate și mai mulți de ani… Rămân ai nimănui. Nu-i meritati!!!

  3. NU comentati daca nu stiti : in spitale stau batrani medici si profeseaza iar tinerii pleaca pt ca locurile sunt ocupate de pilosii nepregatiti…

  4. Medicii tineri care vin, sunt fortati sa plece dupa o perioada, de cei vechi, care au depasit varsta de pensionare, dar nu se îndura sa plece, sa nu piarda salariile aste mari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.