Acasă Actualitate Musetescu se gandeste la lichidare, iar Nastase propune ajutoare de somaj

Musetescu se gandeste la lichidare, iar Nastase propune ajutoare de somaj

DISTRIBUIȚI

Muncitorii de la Combinatul Siderurgic din Resita au reluat, ieri, protestele. Peste 1.500 de sindicalisti s-au strans in fata combinatului, de unde au pornit in mars spre sediul Prefecturii. 131 dintre ei se afla in greva foamei, unii de o saptamana. Ei protesteaza fata de patronii americani si cer interventia Guvernului si prezenta premierului Adrian Nastase la Resita. In caz contrar, ei ameninta ca vor bloca din nou circulatia pe Drumul European Bucuresti – Timisoara, dar de data aceasta si circulatia feroviara. Astazi, reprezentantii Biroului executiv al Federatiei Metarom se vor alatura grevistilor foamei, iar maine, liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, si-a anuntat prezenta la Resita. Ovidiu Musetescu ii asteapta insa pe sindicalisti la sediul APAPS.

In ultimele zile, actiunile sindicale de la Resita, indreptate impotriva patronilor americani ai societatii, s-au transformat tot mai mult in proteste la adresa Guvernului Romaniei. Protestatarii, peste 1.500, s-au strans in fata combinatului, de unde au pornit in mars spre sediul Prefecturii, purtand un sicriu pe care este inscriptionat: -CSR 1771-2001-. Ei au scandat -Jos Guvernul- si -Jos prefectul-. Sindicalistii protesteaza impotriva lipsei de reactie a Guvernului la cererile lor de a se implica in rezolvarea problemelor de la combinat. De asemenea, ei sunt nemultumiti de faptul ca revendicarile adresate patronatului au ramas si ele fara nici un raspuns. Ei cer plata salariilor restante si reluarea productiei in combinat.

Referindu-se la cei peste 1.500 de sindicalisti care au protestat in fata Prefecturii, prefectul judetului Caras-Severin, Gheorghe Pavel Balan, a spus ca aceasta manifestatie nu este legala. -De cateva luni, primarul Mircea Popa le elibereaza pe banda rulanta autorizatii pentru marsuri si mitinguri, desi in cazul CSR nu exista un conflict de munca inregistrat legal-, a mai spus prefectul.

Noble Ventures a rupt legatura cu autoritatile locale

Prefectul judetului Caras-Severin, Gheorghe Pavel Balan, a declarat ca atat Prefectura, cat si Guvernul sunt intru totul de acord cu revendicarile muncitorilor de la Combinatul Siderurgic Resita, dar nu pot accepta cererea Sindicatului Vatra de inlaturare a actionarului american si numirea de catre Guvern a unei noi conduceri. Prefectul spune ca au fost depuse eforturi sustinute pentru deblocarea situatiei, patronatul beneficiind in prezent de toate facilitatile cerute. Balan a mai afirmat ca, din data de 12 iunie, nu a mai reusit sa-i contacteze pe reprezentatii actionarului majoritar de la CSR, firma Noble Ventures, acestia rupand orice legatura cu autoritatile locale. Prefectul le-a atras atentia sindicalistilor ca, in cazul in care vor pleca, astazi, la Caransebes, pentru a bloca Drumul European 70 si calea ferata, asa cum au lasat sa se inteleaga, va fi nevoit sa dea ordinul de interventie pentru restabilirea ordinii publice. Balan a discutat, ieri, cu liderul Sindicatului Vatra, Iancu Muhu, propunandu-i acestuia ca unul dintre vicepresedintii sindicatului sa se deplaseze la Bucuresti pentru a se intalni cu ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. Muhu a respins categoric aceasta varianta, spunand ca Musetescu i-a mai mintit o data, si aceasta la ei acasa. Cat despre Comisia interministeriala, Muhu considera ca aceasta ar trebui sa se deplaseze la Resita pentru a rezolva problema, asa cum s-a intamplat si in 1994, cand, in urma unor proteste prelungite, fostul premier Nicolae Vacaroiu a venit la Resita pentru a pune capat grevei generale. (Iuliana Pintilie)

Ministrul privatizarii acuza firma americana

Statul ar putea redeveni actionar majoritar la Combinatul Siderurgic Resita (CSR) daca se va lua decizia transformarii in actiuni a createlor detinute de Ministerul Finantelor in contul ratelor platite de aceasta institutie la creditul de 24 milioane de dolari contractat de CSR inainte de privatizare, a declarat ieri ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. El s-a lansat in acuzatii dure la adresa conducerii Noble Ventures, spunand ca, -in general, firmele de consultanta vad otelul doar la televizor-. Ministrul Musetescu a mai relevat si un alt tertip al firmei americane, care se eschiveaza de la efectuarea platii suplimentare de doua milioane de dolari in contrapartida cu facilitatile la plata datoriilor acordate de statul roman. Concret, conducerea firmei refuza sa incheie protocoale in acest sens cu ministerele Finantelor, Muncii si Sanatatii, drept pentru care nu i se poate cere sa achite aceasta suma. In conditiile situatiei financiare dezastruoase a CSR, ministrul privatizarii a avertizat ca -orice creditor poate cere acum si poate obtine in instanta lichidarea judiciara a combinatului-. Chiar daca Resita arde, Musetescu a spus ca, din informatiile pe care le are, Charles Franges, reprezentantul patronului, -a plecat in Statele Unite sa se casatoreasca-.

In cursul zilei de astazi, Ovidiu Musetescu spera sa se intalneasca atat cu un reprezentant al Noble Ventures, cat si cu unul al Ambasadei SUA la Bucuresti, pentru a incerca gasirea unei solutii de reluare a activitatii la Resita. (Adrian Barbulescu)

Muncitorii de la Resita, invitati sa intre in somaj

Premierul Adrian Nastase a spus ieri ca Guvernul va putea sa intervina in conflictul de la Resita doar in cazul in care grevistii vor decide sa intre in somaj. Executivul va putea da, pentru o perioada limitata de timp, ajutoare de somaj siderurgistilor, urmand ca acestia sa revina in fabrica in momentul in care se va relua activitatea in intreprindere. -Guvernul nu va putea sa dea salarii celor din intreprinderi private, pentru ca s-ar putea ajunge intr-un faliment general al economiei romanesti-, a explicat Nastase, preintampinand, astfel, posibilele doleante ale muncitorilor resiteni. Premierul a fost deosebit de transant si atunci cand a vorbit de pretentiile liderilor sindicali angajati in conflict: -Nu dau bani pentru a asigura autoritatea unui lider sindical sau altul-. Nastase a adaugat ca Guvernul va urmari daca patronul american va respecta clauzele de privatizare si nu a aexclus ca Executivul sa intervina daca investitorul nu va respecta legea: -Noi am incercat sa oferim o sansa patronului american, prin acordarea de reesalonari pentru plata datoriei, insa acesta, probabil, este ocupat cu vacanta si nu are timp sa semneze contractul de reesalonare. Pana in august, cand patronul are obligatia de a rezolva problemele, noi nu putem interveni. La sfarsitul lunii august, APAPS poate rezilia contractul-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.