Home Actualitate Muzeul Național de Istorie a României: nu ni s-a solicitat împrumutul coroanei...

Muzeul Național de Istorie a României: nu ni s-a solicitat împrumutul coroanei regale pentru funeraliile Regelui Mihai

DISTRIBUIŢI

Muzeul Național de Istorie a României ne-a transmis o precizare cu privire la Coroana de oțel a Regilor României aflată în colecția sa.

„În urma unor articole publicate în presa scrisă în ultimele zile și a comentariilor stârnite de acestea în spațiul public, cu privire la faptul că la ceremonia funerară a Regelui Mihai I nu este utilizată Coroana de oțel a Regilor României, aflată în colecția muzeului și clasată în categoria juridică Tezaur, Muzeul Național de Istorie a României precizează următoarele:

Având în vedere faptul că este un obiect clasat în categoria juridică Tezaur, a Patrimoniului Cultural Național, dorim să facem cunoscute prevederile legale reglementate în Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil (Capitolul III – Păstrarea, depozitarea și asigurarea securității bunurilor culturale mobile, art. 23):

„(1) Proprietarii, titularii altor drepturi reale sau ai dreptului de administrare, precum și deținătorii cu orice titlu ai bunurilor culturale mobile clasate au urmatoarele obligații:

e) să nu utilizeze și să nu permită utilizarea acestor bunuri în orice alte scopuri care le-ar periclita integritatea sau le-ar expune pierderii, deteriorării ori sustragerii;”

De asemenea, dorim să menționăm faptul că Muzeul Național de Istorie a României nu a primit din partea organizatorilor funeraliilor nicio solicitare de împrumut a Coroanei de oțel a Regilor României. Împrumutul bunurilor culturale mobile se supune unei proceduri speciale, fiind necesară avizarea din partea Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale. În condițiile în care ni s-ar fi solicitat împrumutul coroanei, și doar după verificarea tuturor condițiilor de păstrare a acesteia, puteam parcurge această procedură.

Ne arătăm cele mai profunde regrete asupra faptului că funeraliile Regelui Mihai I sunt folosite ca prilej de transmitere a unor informații eronate care vizează Muzeul Național de Istorie a României.

Prezentăm încă o dată, pe această cale, condoleanțele noastre.”, se arată în precizarea transmisă ziarului Curentul.

4 ARII

  1. Sa isi dea cururile regale jos de pe scaunele scumpe sa puna osu la munca sa vada cum e sa faci bani. Nu sa ceri milioane de euro de la oamenii pt care nu ai facut ei nimic. In loc sa incurce tara asta care oricum nu functioneaza ar trebui sa incerce sa faca ceva . Sclavi in propria tara asta suntem si mai vin si cururile regale sa isi faca viata pe banii nostrii.

  2. ba cum sa nu, iar raspunsul a fost „Legea nu ne permite”, ca face parte din patrimoniul national bla-bla… Am auzit foarte clar explicatiile date de dl director al muzeului la Radio Romania Actualitati, asa ca acum o intoarceti „ca la Ploiesti” iar cei care citesc aceasta gazeta nu verifica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.