Acasă Actualitate N-ai bani, nu iesi din tara

N-ai bani, nu iesi din tara

DISTRIBUIȚI

– Pentru a putea calatori in strainatate, romanii trebuie sa faca dovada ca au cu ce se intretine pe perioada deplasarii

Ceatenii romani care doresc sa calatoreasac in strainatate, dupa 1 decembrie 2001, vor avea nevoie sa aiba o suma minima de bani, valoarea acestei garantii fiind diferita in functie de destinate.

Astfel, cetatenii romani care vor iesi din Romania, in interes particular, vor fi nevoiti sa aiba asupra lor echivalentul a 50 euro daca pleaca in Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Federatia Rusa, Iugoslavia, Macedonia, Moldova, Polonia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria. Pentru toate aceste tari nu este necesara viza de intrare.

Suma creste la o suta de euro pentru cei care pleaca in statele din Uniunea Europeana si alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare. Suma minima in valuta liber convertibila trebuie sa fie proportionala cu durata sejurului, dar nu pentru mai putin de 5 zile. Dovada sumei necesare se face prin bani la vedere, cecuri de calatorie sau carti de credit pentru conturi in valuta, precum si prin alte garantii financiare (vaucher, scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, garantie legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile).

Nu trebuie sa faca dovada existentei minime in valuta cetatenii romani care pleaca in strainatate pentru tratament medical, simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, in situatia imbolnavirii sau a decesului unei rude din strainatate, precum si in alte situatii justificate. In ultimul caz, se vor prezenta documente justificative din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara a acesteia.

De asemenea, sunt exceptati de la obligativitatea detinerii sumei si minorul sub 14 ani inscris in pasaportul parintilor; minorul sub 18 ani care se deplaseaza la parintii aflati in strainatate, cetatenii romani cu angajament de munca in strainatate indiferent de durata deplasarii, precum si cei care merg in statele vecine in baza permisului de mic trafic sau de trecere simplificata, eliberat de autoritatile de frontiera.

Pentru a pute parasi teritoriul national cetatenii romani vor trebui sa aiba asupra lor asigurarea medicala pentru perioada sejurului, biletul de calatorie dus/intors sau cartea verde a autoturismului. In situatia in care se constata ca nu sint indeplinite aceste conditiil, seful punctului vamal roman poate dispune intreruperea calatoriei persoanei si nepermiterea iesirii ei din tara.

Vize pentru tarile din afara UE

Romania, ca si toate celelalte tari candidate in vederea integrarii in Uniunea Europeana, vor trebui sa impiuna vize cetatenilor care provin din tarile situate in afara uniunii. Tarile avute in vedere de catre oficialiii UE sunt Rusia, Ucraina si Belarusul, precum si statele din saptiul ex-sovietic, tari cunoscute ca avind un important potential migrator.

-Regimul obligativitatii vizelor pentru tarile din exteriorul UE trebuie sa functioneze inainte de aderare, pentru a se putea vedea eficacitatea aplicarii acestor masuri de protectie-, a afirmat directorul general pentru probleme de extindere din cadrul Comisiei Europene, Eneko Landaburu. -Aceasta chestiune este de o sensibilitate extrema pentru statele membre- si evenimentele din 11 septembrie -nu au facut decit sa accentueze aceasta sensibilitate-, a adaugat oficialul european, referindu-se la atentatele din Statele Unite. Declaratia a fost facutala incheierea conferintei pentru aderare, care a reunit, miercuri, la Bruxelles, 11 dintre cele 12 tari candidate la Uniunea Europeana, care au deschis negocieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.