Acasă Actualitate Noile tipuri de pasapoarte nu vor mai putea fi falsificate

Noile tipuri de pasapoarte nu vor mai putea fi falsificate

DISTRIBUIȚI

Pana in anul 2003, se pare ca toti romanii vor putea intra in posesia noilor tipuri de pasapoarte. Acestea vor avea un format care sa corespunda normelor Uniunii Europene. Mai mult, datorita elementelor de siguranta incluse, noile formate nu vor mai putea fi falsificate. Pretul unui pasaport nu se va schimba foarte mult, acesta ajungand la 435.000 de lei.

Noile tipuri de pasapoarte romanesti, ce vor corespunde normelor Uniunii Europene, vor avea 34 de elemente de siguranta, cu 15 mai multe decat cele actuale, a declarat colonelul Ionel Nicolae, seful Oficiului National pentru Pasapoarte, Straini si Probleme de Migrari din cadrul MI. El a adaugat ca pretul noului pasaport nu va fi foarte diferit de cel al actualului tip de pasaport (435.000 de lei). Pe piata neagra, pretul unui pasaport fals poate depinde, in functie de calitatea falsului, de la cateva sute de marci germane la 2.000-2.500 de dolari, putand ajunge chiar pana la 5.000-6.000 de dolari, daca documentul ii permite beneficiarului accesul intr-unul dintre statele Uniunii Europene.

Autoritatile romane au decis schimbarea actualului tip de pasaport pentru ca acesta are foarte mule deficiente, una dintre cele mai grave fiind aceea ca fotografia poate fi inlocuita foarte usor. Potrivit unei hotarari de Guvern adoptata recent, Secretariatul General al Guvernului, prin Regia Autonoma a Patrimoniului si Protocolului de Stat, organizeaza o licitatie publica internationala pentru desemnarea unui furnizor unic al noilor documente. Serban Mihailescu, ministrul pentru Coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a declarat ca au fost stabilite conditiile pentru cei care vor dori sa participe la licitatie, acestia avand posibilitatea sa se inscrie pe listele de participanti pana la data de 18 iunie, astfel incat licitatia sa poata fi incheiata la data de 30 iulie. Licitatia va fi organizata in colaborare cu Ministerul Administratiei Publice, Ministerul de Interne, MAE si Ministerul Finantelor Publice. O comisie de evaluare a ofertelor, sub indrumarea SGG, va supraveghea desfasurarea licitatiei. El a mai spus ca prima transa, de un milion de pasapoarte, va fi oferita de firma care va castiga licitatia, iar restul productiei de pasapoarte va fi realizat in tara. Emiterea noilor pasapoarte a fost estimata sa inceapa la sfarsitul acestui an, asimilarea producerii lor in Romania urmand sa se finalizeze la inceputul anului 2003. Aparent este acelasi pasaport, insa fotografia de pe noul document va fi imprimata, hartia folosita la realizarea acestuia va fi securizata prin includerea unor elemente de protectie sau de recunoastere a autenticitatii pasaportului in conditii speciale (ultraviolete sau infrarosii, fibre si fire speciale etc.). De asemenea, la proiectarea noilor tipuri de pasapoarte s-a luat in calcul perfectionarea tehnicilor de tiparire cu elemente sensibile la reactivi chimici sau la lumina speciala, elemente de microtext sau anticopiere, precum si tiparirea in relief, protectia impotriva copierii pe echipamentele color moderne, prin inserarea de elemente variabile optic si alte elemente de securitate impuse de Uniunea Europeana.

Prin introducerea noilor documente, Romania se va alinia cerintelor Uniunii Europene in acest sens si, totodata, va dispune de un document cu caracteristici de varf pe plan international in ceea ce priveste circulatia transfrontaliera, a conchis ministrul Mihailescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.