Acasă Actualitate Numărul falimentelor crește, imobiliarele se înscriu pe listă

Numărul falimentelor crește, imobiliarele se înscriu pe listă

DISTRIBUIȚI

Întreprinderile mici și mijlocii se întind mai mult decât le ține plapuma, iar acest fapt a contribuit la creșterea numărului falimentelor companiilor românești. Anul trecut, numărul patronilor care au dat faliment a fost mai mare cu 35% față de 2006. Deși cel mai mare risc îl prezintă firmele din comerț, nici construcțiile nu o duc tocmai bine.
În decembrie 2007, 14.104 firme se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvență, dintre care 188 se aflau în reorganizare judiciară, 513 își închiseseră procedura de reorganizare sau faliment din lipsă de active, iar peste 13.100 de firme erau în faliment, potrivit unui studiu realizat de Coface România.
Într-un top al numărului de falimente înregistrat în sectoarele economiei românești, construcțiile au înregistrat o creștere spectaculoasă, ajungând pe locul patru. Motivația este simplă: firmele mici încheie contracte pe care nu le pot onora. "Sectorul construcțiilor din România a avut cel mai rapid ritm de creștere dintre toate țările europene, de 35%, și va continua să crească și în 2008. Deficitul de forță de muncă în construcții și totodată creșterea salariilor sunt o problemă cu care se confruntă astăzi toate firmele ce activează în acest domeniu. Îngrijorările vin din partea firmelor mici și mijlocii care încheie din ce în ce mai multe contracte cărora nu le pot face față", se arată în studiul Coface.
Comercianții continuă să conducă în acest top. În rândul retailerilor, comercianților en-gross și distribuitorilor, s-au înregistrat anul trecut 41,4% din totalul falimentelor, potrivit unui raport al Coface România. Magazinele de cartier nu mai fac față extinderii rețelelor de supermarketuri sau de tip discount, care au inaugurat 152 de unități noi și au programate alte aproape 170 de centre pentru 2008. Pe locul doi în top se situează agricultura și industria alimentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.