Acasă Actualitate Numirea șefului DNA de către CSM ar putea activa clauza de salvgardare...

Numirea șefului DNA de către CSM ar putea activa clauza de salvgardare pe Justiție

DISTRIBUIȚI

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut ieri modificarea legii, în sensul ca instituției să-i revină atribuțiile de propunere a unui procuror pentru șefia DNA, și nu ministrului justiției, așa cum este prevăzut în momentul de față, chiar dacă prin această schimbare România poate risca activarea clauzei de salvgardare pe Justiție.

CSM, organismul care se ocupă, potrivit legii, de cariera magistraților, susține că nu ministrul ar trebui să facă o propunere de numire în funcție pentru șefia DNA, deoarece în acest fel se încalcă principiul separației puterilor în stat. Ceea ce nu știe CSM, sau se face că nu știe, este faptul că, potrivit banchmark-ului numărul trei, agreat în procesul de verificare stabilit de Comisia Europeană, și care figurează și în raportul din luna iulie, România trebuie să "asigure stabilitatea legală și instituțională a cadrului anticorupție, în special prin menținerea actualei proceduri de numire și revocare a procurorului general, a procurorului șef de la DNA și a titularilor altor posturi de conducere din Parchetul General". Deci, în situația în care România nu îndeplinește unul dintre cele patru obiective de referință, clauza de salvgardare poate fi activată, iar acest fapt ar duce la nerecunoașterea în spațiul Uniunii Europene a sentințelor românești, potrivit hotnews.ro. Culmea este că nu numai CSM vrea modificarea legii, mai multe partide anunțându-și intenția de a face această rocadă, în septembrie, când se întorc din vacanță. Argumentele folosite de politicieni în sprijinul modificării procedurii de numire a procurorilor șefi se referă la depolitizarea actului de justiție. Ei susțin că exact acest lucru ar putea duce la încetarea monitorizării.

CE consideră CSM o instituție incapabilă

Comisia Europeană a insistat ca procurorii să nu fie numiți de CSM, ci de ministrul justiției, trecând acest lucru printre obligațiile României, datorită neîncrederii în forul magistraților. CSM este o instituție criticată în mai toate rapoartele Comisiei și considerată drept incapabilă să se reformeze și să-și asume responsabilitățile care îi revin. Despre această situație, fostul ministru al justiției Monica Macovei a comentat pentru hotnews.ro că "puterea numirii procurorilor șefi nu trebuie să fie în mâna unui organ colectiv, cum este CSM, care ia decizii prin vot secret și nu dă socoteală pentru deciziile luate".

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.