Acasă Actualitate Ofiteri superiori, gainarii marunte

Ofiteri superiori, gainarii marunte

DISTRIBUIȚI

Doi politisti au confiscat doua kilograme de aur dintr-un magazin de bijuterii, unitate condusa de sotia unui colonel SRI. Anchetatorii suspectau firma ca tranzactioneaza bijuterii fara forme legale. Gurile rele spun insa ca felul stangaci in care s-a actionat ridica un mare semn de intrebare asupra intregii afaceri.

Seful Serviciului Economic din cadrul IPJ Iasi, lt. col. Ioan Ciobanu, si adjunctul acestuia, lt. col. Tica Bolat, sunt acuzati de personalul si conducerea firmei -Levi Impex- SRL Piatra Neamt, pentru confiscarea abuziva a doua kilograme de bijuterii din aur. Mai mult, conducerea firmei -Levi Impex- pretinde ca politistii si-au insusit o parte din bijuteriile pe care au fost obligati sa le inapoieze. -In momentul inapoierii, gestionara a constatat lipsa a 268 grame de aur-, spun pagubitii.

Desi au participat la actiune, comisarii Garzii Financiare pretind ca nu stiau ce informatii detin politistii despre activitatea firmei -Levi Impex-. Modul in care s-a actionat este surprinzator, avand in vedere ca sefa de unitate este sotia unui colonel SRI. De aceea, sunt voci care spun ca este vorba de platirea unor polite. Desi scandalul a avut loc in urma cu sapte luni, acesta a rabufnit abia astazi.

Cum arata un control inopinat

O echipa mixta formata din lt.col. Tica Bolat, cpt. Stelica Florea, din partea Serviciului Economic al IPJ, impreuna cu Filip Radu si Radu Ghiculescu, comisari ai Garzii Financiare Iasi, s-a deplasat, in urma cu sapte luni, la magazinul firmei -Levi Impex-, in vederea efectuarii unui control.

Cum a decurs acest control povesteste vanzatoarea Alina Urcaciu: -Le-am precizat politistilor ca actele solicitate se afla inchise intr-un sertar la care are acces numai sefa de unitate, Maria Bors. Apoi, le-am cerut permisiunea sa-i telefoneze sefei pentru a veni la magazin, dar nu m-au lasat. Dupa aceea, cpt. Stelica Florea a trecut in spatele tejghelei si, prin fortarea sistemului de inchidere, a deschis sertarul si a luat toate documentele existente. In acelasi mod, a verificat celelalte sertare, efectuind practic o veritabila perchezitie, fara a avea insa mandat-.

Aurul trebuia sa ramana la Garda Financiara

Dupa terminarea controlului, comisarii Garzii Financiare au intocmit un proces verbal care atesta ca au cofiscat 1999,5 grame de bijuterii din aur, motivand ca pentru acestea nu exista acte de provenienta. Sefa unitatii, Maria Bors, venita intre timp la magazin, le-a explicat politistilor si comisarilor ca toate actele se afla la sediul firmei din Piatra Neamt, iar o verificare incrucisata imediata ar putea demonstra acest lucru. Politistii nici nu au vrut sa auda. In plus, Maria Bors spune ca in procesul verbal nu a fost trecuta fiecare bijuterie in parte cu caracteristici si gramaj, acestea fiind cantarite cu gramada si puse intr-o cutie din carton pentru pantofi. Dupa o asemenea procedura, exista riscul ca, la o eventuala inapoiere a bunurilor confiscate, ele sa corespunda numai cantitativ, dar nu si calitativ.

Seful Garzii Finaciare: -Imi face impresia ca acolo s-a vrut platirea unor polite-

-La acest control eu am fost sunat personal de lt. col Ioan Ciobanu pentru a trimite doi comisari. Faptul ca, dupa ce noi am confiscat marfa, au venit cei de la Politie si au luat-o nu mi s-a parut normal. S-au bucurat si ei atunci ca niste copii, dar nu trebuia sa procedeze asa. Imi face impresia ca acolo s-a vrut platirea unor polite, deoarece sefa unitatii, Maria Bors, este sotia unui colonel SRI, dar nu pot eu sa va spun mai mult-, ne-a declarat Viorel Gavrila, comisar-sef al Garzii Financiare Iasi.

In numele sefului

La sediul IPJ, din spusele vanzatoarelor, lt. col. Ioan Ciobanu a dat dispozitie subalternului sau, respectiv lt. col. Tica Bolat, sa se intoarca la magazin pentru a ridica si celelalte bijuterii ramase in vitrine. -A ridicat toate piesele expuse la vanzare, le-a impartit in trei gramezi, le-a cantarit pe fiecare de doua ori, dupa care le-a introdus intr-o punga din hartie si aceasta intr-o cutie din carton pe care a sigilat-o cu banda de la casa de marcat, stampilata cu amprenta firmei noastre. Ceilalti ofiteri de politie prezenti i-au reamintit ca procedeaza incorect, pentru ca nu intocmeste proces-verbal la fata locului, dar acesta a afirmat ca nu face decat sa execute ordinele sefului sau.

Lt. col. Ioan Ciobanu: -Cineva vrea sa ne discrediteze-

Cele 1.457 de grame de bijuterii ridicate de lt. col. Tica Bolat au fost inapoiate firmei a doua zi dimineata, deoarece pentru acestea existau toate documentele necesare. Sefa de unitate, Maria Bors, spune insa ca au lipsit 268 de grame de bijuterii. -Noi nu am confiscat nimic. Cantitatea de 1999,5 grame de bijuterii a fost confiscata de comisarii Garzii Financiare. Referitor la cantitatea de bijuterii confiscata de colegii de la Garda Financiara, nu le-am evidentiat pe fiecare in parte pentru a nu da posibilitatea celor de la firma sa-si confectioneze pana a doua zi dimineata documente precise-, ne-a declarat lt. col Tica Bolat.

Chiar daca peste numai o zi conducerea firmei -Levi Impex- a prezentat toate documentele cerute, cantitatea de 1999,5 grame de bijuterii a ramas confiscata, in prezent ea aflandu-se intr-un seif la Banca Nationala.


Seful Serviciului Rutier Galati, acuzat de camatarie si insusirea unei masini furate

Dorind sa-si rotunjeasca veniturile, colonelul Adrian Haminski a devenit, peste noapte, si camatar si recuperator. El n-a reusit insa sa profite, prea mult, de aceste indeletniciri. Ba mai mult, dupa ce ca n-a reusit sa-si recupereze nici investitia, s-a ales si cu o masina furata.

Colonelul Adrian Haminschi a rezistat in fotoliul de sef al Serviciului Rutier doar doua luni. Debarcarea colonelului Haminschi s-a produs in urma unui eveniment care a starnit valuri in ograda IPJ si nu numai. Surse din institutia mentionata sustin ca Haminschi a facut o speculatie financiara, care in limbaj juridic poarta denumirea de camatarie. Altfel spus, ex-seful Circulatiei a imprumutat unei persoane o suma importanta in dolari si a avut pretentia ca aceasta sa-i fie restituita cu o dobanda dolofana. Se pare insa ca ofiterul nu si-a recuperat creditul, cu atat mai putin dobanda. Ca sa nu iasa in paguba, colonelul s-a gandit sa-si scoata parleala printr-o metoda uzitata de recuperatori: i-a saltat datornicului un autoturism Mercedes. Ulterior, s-a dovedit ca deficitul nu a fost nici pe departe acoperit. Din contra. Dom* colonel s-a trezit ca masina cu pricina avea o mica problema tehnica: era furata. Toata aceasta istorie a ajuns la urechile mai-marilor Politiei, urmarea fiind eliberarea din functie a camatarului cu epoleti.

Adrian Haminschi a preluat -volanul- Serviciului Rutier in luna august, inlocuindu-l pe colonelul Costica Patilea. Acesta din urma a fost eliberat din functia pe care a ocupat-o timp de opt ani, dupa ce Corpul de Control al IGP a constatat -disfunctionalitati in actul de comanda-. La scurt timp, Patilea a fost uns sef al Politiei orasului Tg. Bujor, functie pe care o ocupa si in prezent. Ramane de vazut daca si colonelului Haminschi i se va rezerva un orasel greu ori o comuna usoara. Sau viceversa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.