Acasă Actualitate Olguța Vasilescu despre sporurile din sănătate: ca la români!

Olguța Vasilescu despre sporurile din sănătate: ca la români!

DISTRIBUIȚI

„Am aşteptat încă din luna septembrie a anului trecut Regulamentul de sporuri, dar nu se putea ajunge la nicio soluţie cu sindicatele. Când se negocia cu reprezentanţii medicilor, ei solicitau sporuri mai mari pentru medici şi raportate la noul salariu, când se discuta cu cei care reprezintă personalul TESA, aceştia cereau sporuri mai mari pentru această categorie şi mai mici pentru medici, motivând că “oricum, le-au crescut salariile”. Discuţiile au fost purtate până în ultima săptămână din martie, fără a se ajunge la vreun compromis în privinţa Anexei 10, care a fost solicitată de sindicate, pentru ca, apoi, tot sindicatele să ceară eliminarea ei, iar azi, să ne transmită că o vor din nou. Ca la români! Pentru că exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie, în absenţa unui Regulament de sporuri şi în condiţiile în care mai era doar o săptămână pentru calcularea noilor salarii, Guvernul şi-a asumat să adopte Regulamentul de sporuri în forma discutată cu sindicatele, adică fără Anexa 10”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Anexa 10 făcea referire la menţionarea sporurilor clare, însă nu a existat un consens între sindicate şi autorităţi pe aceste prevederi.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, plafonul de 30% sporuri exista şi în vechea Lege a salarizării, şi anume în Legea cadru nr. 284/2010, care, la art. 22, alin. 1, prevede: „Suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din salariul de bază (…)”.
Mai mult decât atât, vechea lege a salarizării prevedea, la alin. 2 al art. 22, chiar şi faptul că „suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază (…)”.
Legea 153/2017, astăzi în vigoare, nu mai prevede şi o limitare individuală pentru toate categoriile, fiind introduse excepţii pentru sistemul sanitar, cel de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

„Sporurile din Sănătate nu au depăşit plafonul de 30% până la derogarea dată prin OUG 9/2017, însă şi aceasta prevedea că ele trebuie să se încadreze în prevederile bugetare alocate. Derogarea a fost făcută tocmai pentru ca veniturile personalului să fie satisfăcătoare, până la intrarea în vigoare a Legii 153/2017 şi a Regulamentului de sporuri, care a fost elaborat ulterior de ministerul de resort. Numai că, în practică s-a constatat că, în unele unităţi, diverşi angajaţi, nu întotdeauna cei implicaţi în actul medical, au primit sporuri care au ajuns şi la 115%. Astfel, dacă în anul 2016, spre exemplu, cuantumul total al sporurilor pentru condiţii de muncă a fost, în sistemul de sănătate, de 29%, în 2017 s-a ajuns la o medie de 45%, iar dacă includem şi cuantumurile aferente gărzilor şi asigurării continuităţii, atunci procentul este de 57%. Ceea ce înseamnă aproape dublu de cât prevedea fosta Lege a salarizării 284/2010. Chiar şi în aceste condiţii, în urma aplicării Legii 153/2017, salariile medicilor şi cele ale asistentelor medicale au înregistrat creşteri spectaculoase începând cu drepturile aferente lunii martie a anului 2018”, mai arată sursa citată.

Ministerul Muncii transmite că salariile angajaţilor pe funcţii similare din alte sectoare de activitate sunt, în prezent, mult mai mici decât cele din Sănătate şi că acestea se vor egaliza abia la aplicarea definitivă a legii, în anul 2022.

6 COMENTARII

 1. Nu așa de spectaculos cum afirmă ministra muncii… În cel mai fericit caz, salariile sunt aceleași… Au marit baza și au tăiat sporurile, deci la fel!!! Mare măgărie… Mi-e scârbă de sistemul în care lucrăm!!! E jale de noi!!! 😡😡😩😩😩

 2. Cu parere de rau , va spun, nu stiu daca cu intenție, ca mințiți: salariile medicilor si asistentelor a crescut simțitor! Cu sporuri , de periculozitate , de doctorat , vechime , un medic primar poate ajunge ( fără gărzi!) , la circa 14000 lei ! Vi se pare putin? Sigur un rezident , un specialist au si ei salarii MĂRITE aproape de dublu , dar ….când vor ajunge la vechimea si calificarea unui medic primar vor avea si ei suma menționată! Fiecare lucru la timpul sau , nu poti fi proaspăt absolvent si sa ai salariu de medic primar sau profesor!

  • Domnule anonim de la guvern ! Dezinformarea tine dar exista si limite ! sunt asistent iar salariul mi-a fost micsorat cu 800 respectiv venitul este redus cu 1300 ! Sa-ti fie rusine !

 3. Grila de salarizare este una si sporul asa-zis de risc alta, ultimul favorizand clar anumite specialitati.
  De exemplu medici primarii anestezisti, upu, anatomie patologica, au grila separata de salarizare ( cea mai mare) plus un spor enorm de 85%, astfel ajung la net lunar fara garzi de peste 18.000 ( 180 milioane lei vechi), si tot nemultumiti sunt ( vezi hartiile semnate de refuz de a da anestezii). Asistentele din aceste specialitati pot ajunge l cca 7.500- 8.000 lei, sau mai mult in functie de numarul de ture, aproape la fel de mult primesc si cele din blocul operatot ( spor 75%)
  Celelate specialitati au grila de salarizare inferioara si sporuri mai mici.
  Cele mai mici sporuri sunt, culmea, la chirurgie 10-15%, unde riscul de contaminare e maxim. Aici, un medic primar primeste cca 10.000, apoi se mai adauga ceva, in functie de nr. ore din operatii, favorizati fiind sefii de sectii si prietenii lor. Am auzit de sefi, cadre didactice, care au jumatate de norma in spitale, ca isi trec 60-70 de ore de operatii, acesasta fiind aproape de numarul de total de ore de lucru . Oare cand mai organizeaza sectia ( pentru care primesc si spor de conducere), cand se mai uita la pacienti, daca stau numai la operatii? O asistenta acolo poate ajunge, cu ture la cca 4.600 lei.
  Un registrator medical, in schimb ia cca 1800-2000 lei, groaznic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.