Acasă Educație Erasmus în pericol!

Erasmus în pericol!

DISTRIBUIȚI

Uniunea Salvați România anunță printr-un comunicat „riscurile ridicate de acțiunile coaliției de guvernare prin încercările lor de schimbare a legilor justiției pentru șansele tinerilor de dezvoltare profesională prin programul ERASMUS.

Posibilitatea ca țările care nu respectă statul de drept să nu mai poată participa la programele de tineret ale Uniunii Europene este discutată în acest moment în Comisia Europeană.

Retorica naționalistă, xenofobă și izolaționistă prezenta și în România prin retorica coaliției de guvernare este o piedica majoră în construirea unei Uniuni Europene axată pe reformarea sistemelor din secolul trecut. Acea Uniune trebuie construită de tineri și nu de elemente politice învechite. În acea Uniune, unii nu vor mai avea ‘suveranitatea’ de a căpușa bugetul statului.

Dacă e să privim ultimele cicluri electorale ale României, tinerii sunt tot timpul subliniați și scoși în evidență ca acei paria care nu ies la vot și au abandonat binele țării în schimbul distracției și al ignoranței. Realitatea este departe de aceste preconcepții.

— Când a fost ultima dată preluata o temă pentru tineret de un partid politic?

— Când au fost ultima dată luate în serios problemele tinerilor?

— Când am discutat ultima dată despre problemele sistemului educațional superior?

— Când am discutat ultima dată despre tranziția în câmpul muncii?

— Când am discutat ultima dată despre motivele migrației masive?

— Realitatea este că tinerii au votat. Ei sunt cei care ne-au trimis pe noi, USR, în parlament!

S-ar putea să nu fi votat în măsura așteptărilor opiniei publice, dar nici opinia publică nu a ponderat aceste așteptări cu dezbaterea problemelor tinerilor.

Nici actualul sistem electoral nu este formulat pentru stimularea prezenței acestora la vot. Fiind segmentul social cu cea mai mare mobilitate socială, tinerii și studenții sunt cei care suferă cel mai mult în urma limitărilor geografice ale votului. Această situație nu este compensată nici prin campanii de informare asupra necesității vizei de flotant la votul în alt județ decât cel de domiciliu.

Pentru a răspunde acestor probleme ale tinerilor, USR formează uni grup tematic pentru tineret: USR Youth. Acesta are scopul de a identifica problemele lor, de a formula soluții, și de a găsi căile necesare pentru implicarea tuturor în politică.

Discursul naționalist, xenofob și izolaționist reprezintă o soluție de scurtă durată pentru fricile noastre. Acesta este o marcă a incapacității elementelor politice de a accesa bazinul de curaj al unei națiuni — tinerii.”, anunță USR Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.