Acasă Actualitate Omul lui Firea pus ministru al Culturii va cere la Sesiunea Unesco...

Omul lui Firea pus ministru al Culturii va cere la Sesiunea Unesco din Bahrein de sâmbătă, neincluderea în patrimoniul mondial a Roșiei Montane

DISTRIBUIȚI

În Manama, Bahrein, ziua, temperaturile trec lejer de 45 de grade. Orașul plin de zgârie-nori din Golful Persic găzuiește zilele acestea a 42-a Sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO și câteva sute de reprezentanți ai statelor din întreaga lume, scrie fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu pe contul său de Facebook.

„Ce face această sesiune atât de specială pentru noi este votul pentru includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care va avea loc sâmbătă.

După 15 ani de proteste, după toate eforturile depuse de organizațiile civice din România, Roșia Montană ar putea, în sfârșit, să primească ajutorul de care are nevoie, să fie inclusă în această listă și să închidem, după atâția ani, povestea cu mineritul prin cianuri. Să primim asistență internațională, inclusiv fonduri considerabile pentru restaurarea și punerea în valoare a acestui obiectiv excepțional.

Este o onoare pentru mine să fiu aici și să pot ajuta cauza Roșia Montană. Prima dată am făcut-o ca cetățean, în stradă. După aceea, am făcut-o din poziția de ministru al Culturii, înscriind Roșia Montană pe lista indicativă UNESCO în februarie 2016. Iar acum, ca senator USR, delegat al Comisiei UNESCO din Parlamentul României.”, anunță Vlad Alexandrescu.

Numai că, „ la Manama, în Bahrain, a sosit un secretar de stat de la Cultură – nu contează numele, e o unealtă – care va cere sâmbătă în ședință plenară să se amâne decizia includerii Roșiei Montane în UNESCO pe motivul nefinalizării procedurii de arbitraj de la Washington. Vorbesc de votul Comitetului Patrimoniului Mondial ce va avea loc sâmbătă, poimâine!

Lui G. Ivașcu, încă ministrul Culturii, îi transmit aici, poate aude:

1. Includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO nu e o problemă de securitate. A spus-o clar CSAT. E o problemă de cultură și de patrimoniu. E o problemă de dezvoltare a unei zone locuite de oameni. Adevărata amenințare la siguranța națională e că avem o gașcă de incompetenți și analfabeți în cele mai înalte funcții din stat. Oameni care nu știu despre ce vorbesc, care cred probabil că UNESCO e o firmă de adidași, și citesc papagalicește tot ce le scriu consilierii lor pe hârtie. Iar ministrul Culturii, George Ivașcu, vrea să le transmită celor peste 150 de reprezentanți de state că el parcă n-ar vrea chiar acum.

2. Acum, dacă s-ar obține includerea în reuniunea de sâmbătă, România ar avea acces la cooperarea internațională în materie de conservare și punere în valoare a sitului, și ar putea și aplica pentru fonduri europene mult mai mari (10 milioane de euro). Dacă ar avea cine, desigur.

3. „Acest subiect trebuie scos din paradigma propagandistică”, scrie gazeta lui Ivașcu. Nu râdeți, oameni buni, guvernul PSD îi acuză pe cetățenii din stradă de propagandă! Ei bine, propagandiștii sunteți voi cu minciuna că s-ar putea să pierdem 4 miliarde de dolari dacă punem Roșia Montană în vitrina monumentelor unice ale umanității. Nu există niciun motiv pentru care Tribunalul de arbitraj să oblige statul român să plătească suma asta pentru că a dus la capăt niște proceduri din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Chestiunea arbitrajului de la Washington nu are nimic de a face cu protejarea sitului de la Roșia, care este urgentă. Și ar putea dura până la 8 ani un asemenea proces, cu sute de hârtii, din diverse domenii.

4. Nu există procedura amânării votului la Comitetul Patrimoniului Mondial, odată ce ICOMOS, organismul experților în patrimoniu, a recomandat includerea unei zone ca Roșia Montană în Patrimoniul Mondial (în plus a recomandat includerea ei chiar pe lista patrimoniului în pericol, ceea ce arată urgența absolută a includerii). Pur și simplu, nimeni de la UNESCO nu a crezut vreodată că vor avea de a face cu oameni atât de incompetenți încât să nu dorească să li se aducă monumentele unice în lume în atenția întregii omeniri. Serios, opriți-vă cu aceste cereri, altfel veți deveni personajul principal din bancurile spuse de reprezentanții statelor la UNESCO.

5. Văzută din reuniunea UNESCO de la Manama, dar cred că și din țară, acțiunea lui Ivașcu e tot o stratagemă a Guvernului de a proteja imensa corupție din jurul Roșiei Montane și interesele companiei miniere care voia să facă acolo exploatare cu cianuri, a promis oamenilor marea cu sarea, și i-a lăsat fără niciun viitor. Ba eu cred că sunteți dispuși să plătiți pentru orice atâta timp cât e din banii cetățenilor. Asta ați făcut în ultimii 30 de ani. Dar aici sunt de acord cu dumneavoastră, nu trebuie să fim dispuși să plătim din banii cetățenilor.

Vă propun ca, în cazul în care va trebui să plătim companiei RMGC vreun ban, cei care vor plăti să fie politicienii cu rol de decizie din ultimii 20 de ani, care au plecat buzunarul și urechea la șușotelile unor oameni în costum. Dacă tot ați încheiat un contract cu conținut secret cu compania minieră, ne-ați mințit de atâtea ori și ați profitat de pe urma afacerii, să plătiți voi din buzunarul propriu. Dacă tot vă declarați adevărați patrioți, plătiți voi suma, pentru că din cauza voastră avem acest scandal cu Roșia Montană. Nici eu, nici restul românilor n-am vrut un crater peste Roșia Montană. Un crater uns cu cianură. Și multă, multă umilință. Suportați voi consecințele. Din patriotism, da?”, conchide Alexandrescu.

1 COMENTARIU

  1. SA NE RUGAM IN FIECARE SEARA PENTRU SUFLETUL LUI TOADER TUDOREL, TARICEANU SI DRAGNEA, PENTRU SUFLETELE TUTUROR POLITICIENILOR SI SECURISTILOR.
    OARE AVEM PENTRU CE NE RUGA?DE CEI DOI DIN FOTO CE SA MAI VORBIM. PREOTI LA A3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.