Home Actualitate Panică la ASSMB. Apostol și managerii de spitale verificați la sânge de...

Panică la ASSMB. Apostol și managerii de spitale verificați la sânge de viceprimarul Tomescu pentru achiziții și angajări

DISTRIBUIŢI

Marți seara, pe faxurile și adresele de mail ale celor 19 spitale aflate în coordonarea ASSMB a sosit o solicitare din partea viceprimarului Horia Tomescu. Spre deosebire de era administrației Firea și scurta perioadă în care Nicușor Dan nu a avut viceprimari când toate solicitările se transmiteau prin intermediul ASSMB, acum Tomescu s-a adresat direct spitalelor.
Adresa lui Tomescu i-a agitat pe managerii celor 19 spitale care abia se relaxaseră după ce Directorul General al ASSMB, Vasile Apostol, le promisese că deși primarul Nicușor Dan declarase public că nu le va mai prelungi mandatele la expirarea din ianuarie, el îi va propune tot pe ei și, susținea Apostol, Nicușor nu va avea ce face pentru că numai el poate face propunerile. O parte din manageri chiar l-au crezut dar solicitarea directă a lui Tomescu le-a căzut ca un trăsnet.

Majoritatea managerilor de spitale au fost angajați interimar de Firea în 2017 ca la finalul lui 2017 aceștia să câștige concursurile pe posturi. Este evident că Tomescu vizează exact perioadele în care ei au fost la conducere.

Ce le-a cerut viceprimarul

Tomescu a cerut pe lângă bugetul pe 2020 și contul de execuție bugetară la zi, lista de investiții pentru anul 2020 și modificările aprobate de ASSMB, lista datoriilor curente, rapoartele de control pe ultimii cinci ani ale Corpului de Control al Prim-ministrului și al celui al Primarului general, ale DSP, ale Curții de Conturi și stadiul implementării măsurilor dispuse.
Totodată viceprimarul a mai cerut situația tuturor achizițiilor de medicamente, alimente, reactivi, aparatură medicală și nonmedicală, IT, mobilier, prestări servicii, lucrări etc. adică orice cumpărătură s-a făcut, merge la control la Tomescu. Acesta vrea defalcate procedurile de atribuire, caietele de sarcini, soluționarea contestațiilor și contractele încheiate.
Viceprimarul dorește să verifice și facturile și rapoartele de activitate emise în executarea contractelor. Ne închipuim cum va purica el toate contractele despre care presa a relatat pe larg și cum vor curge sesizările penale.

Viceprimarul intră și peste personalul TESA

Deși legislația prevede că în aparatul de stat angajările se fac doar cu concurs, mandatul Gabrielei Firea s-a remarcat prin multitudinea de angajări în cadrul primăriei și a instituțiilor subordonate pe pile, unele dintre aceste persoane cumulând mai multe contracte de muncă de parcă ziua ar avea 100 de ore și nu 24. Acum viceprimarul dorește situația privind Personalul TESA angajat în spitale inclusiv cel implicat în proiectele europene, pentru fiecare lună începând cu anul 2018. Raportul întocmit de manageri va trebui să cuprindă pentru fiecare angajat TESA  compartimentul/ biroul/serviciul, funcția norma de lucru, modalitatea de angajare-detașare, concurs, transfer, angajare directă precum și intervalul orar în care își desfășoară activitatea.

Tomescu verifică și mandatul de Director general al lui Apostol

Foarte bine structurate, cerințele viceprimarului demonstrează că omul cunoaște domeniul și știe cum se fac achizițiile supraevaluate de la firme prietene.
Solicitarea nr.7 ne-a atras atenția în mod deosebit. Viceprimarul vrea ca managerii să-i prezinte situația donațiilor primite în anul 2020 de la ASSMB, când director general al instituției era Vasile Apostol.
În pandemie, Vasile Apostol, Turcheș Ablachim și Gabriela Firea au decis să facă achiziții centralizate prin ASSMB, produsele cumpărate fiind apoi donate spitalelor.
Astfel ASSMB a cumpărat prin negociere directă fără publicarea unui anunț 25 de ventilatoare cu prețul de 48.000 USD pentru o bucată, în timp ce documentele oficiale ale Curții de Conturi în cazul Unifarm spun că prețul pieței era sub 10.000 USD pentru un ventilator chinezesc și 16.380 USD pentru unul german. Curtea de Conturi condusă de 3 PSD-iști însă nu a sesizat DNA decât în cazul Unifarm. Detalii AICI.

Un alt caz demn de prezentat este cel semnalat de sursele noastre din instituție despre aparatele PCR achiziționate de ASSMB cu 400.000 de RON bucata pentru spitale, cu excepția Spitalului Colțea care a refuzat să semneze referatul pentru această sumă uriașă și după ce Firea a pierdut alegerile, PCR-ul de la Colțea a costat doar 135,000 de lei.

Nu avem niciun dubiu că viceprimarul Tomescu va constata că Firea și Apostol au procedat exact ca Ionel Adrian si prin urmare drumul acestora va fi același ca cel urmat de fostul director general al Unifarm.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.