Acasă Actualitate Parchetul General, răspuns umilitor pentru madam Dan și șefii Jandarmeriei care continuă...

Parchetul General, răspuns umilitor pentru madam Dan și șefii Jandarmeriei care continuă să încalce drepturile cetățenilor

DISTRIBUIȚI

Jandarmeria și Carmen Dan și-au sincronizat comunicarea publică transmițând că organele de cercetare au acces la documentele clasificate, ca răspuns la declaraţiile procurorului general Augustin Lazăr, care a afirmat că ancheta în cazul mitingului din 10 august este îngreunată din cauză că multe documente sunt clasificate.

Astăzi, Parchetul General a aexplicat că desecretizare nu este pentru procurori, ci pentru celelalte părți din dosar care au drepturi inviolabile consacrate atât de legislația României cât și de cea europeană:

„Având în vedere afirmațiile lansate în spațiul public în sensul că nu este necesară desecretizarea unor documente întrucât, potrivit prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, procurorii au acces la toate documentele cu acest caracter, Biroul de informare și relații publice face următoarele precizări:

Citește și Jandarmeria refuză să spună de ce a sesizat DIICOT la o lună după
Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum și pentru respectarea dreptului la apărare al părților și subiecților procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei și consultate de către părți, subiecți procesuali și avocații acestora, doar în acest mod putându-se da eficiență principiului egalității armelor și aflării adevărului.

Referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, în considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că “orice informație care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal”. Totodată, Curtea Constituțională apreciază că ”protecția informațiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar față de dreptul la informare al acuzatului și față de garanțiile dreptului la un proces echitabil ale tututor părților””, transmite Parchetul General.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.