Acasă Actualitate Patronii din Galati sunt verificati daca isi protejeaza salariatii de canicula

Patronii din Galati sunt verificati daca isi protejeaza salariatii de canicula

DISTRIBUIȚI

Angajatorii care nu asigura salariatilor conditii normale de munca vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 15 si 25 milioane de lei. Inspectoratul Teritorial de Munca Galati a inceput sa verifice daca angajatii primesc apa minerala, precum si daca au asigurat la locul de munca ventilatie corespunzatoare si dusuri.

Vremea caniculara care a pus stapanire in ultimele zile pe Galati da adevarate dureri de cap salariatilor, care sunt nevoiti sa transpire serios la locul de munca. Pentru a-i proteja pe angajati impotriva caldurii excesive, fostii guvernanti au elaborat, anul trecut, OG 99/2000, act normativ care stabileste masurile pe care ar trebui sa le ia patronii societatilor pentru protectia salariatilor in perioadele in care se inregistreaza temperaturi extreme. Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Galati a inceput recent sa verifice modul in care patronii respecta prevederile OG 99/2000, respectiv daca acestia -au grija- de salariati.

Angajatii care sunt nevoiti sa munceasca in zilele caniculare ar trebui sa fie protejati de patroni impotriva temperaturilor ridicate. Pentru ca acestia sa-si poata desfasura in mod normal activitatea la locul de munca, fostul Executiv a elaborat, in cursul lunii iulie 2000, Ordonanta de Urgenta 99/2000, care stabileste masurile care trebuie luate de angajatori in perioadele in care se inregistreaza temperaturi extreme. Astfel, conform acestui act normativ, in cazul in care timp de doua zile consecutiv temperatura aerului depaseste 37 grade C, patronii sunt obligati sa asigure o ventilatie corespunzatoare in cadrul unitatilor, dusuri salariatilor. De asemenea, angajatii ar trebui sa primeasca zilnic intre doi si patru litri de apa minerala. In cazul in care angajatorii nu au resursele financiare pentru a cumpara apa minerala, acestia sunt obligati sa reduca programul de lucru sau sa-l esaloneze pe doua perioade, respectiv pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00.

Angajatorii care nu-si protejeaza salariatii vor fi arsi la buzunar

Patronii care -uita- sa asigure conditii normale de lucru salariatilor vor fi sanctionati in mod drastic de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Galati, care va aplica amenzi intre 15 si 25 milioane de lei societatilor prinse pe picior gresit. Inspectorul-sef adjunct al ITM Galati, Viorel Dumitru, a declarat ca inspectorii care se ocupa cu protectia muncii au inceput recent sa verifice daca angajatorii respecta prevederile actului normativ. -In urma controalelor efectuate pana la ora actuala la agentii economici, inspectorii ITM nu au constatat cazuri de incalcare a legii. Astfel, societatile mari, cum ar fi SIDEX SA, ICMRS, Regionala CFR, Trefo, Santierul Naval Damen, Martens asigura salariatilor apa minerala si ventilatie in cadrul unitatilor-, a mai adaugat inspectorul-sef adjunct al ITM Galati, Viorel Dumitru. Acesta a mai adaugat ca, pana la ora actuala, inspectorii de munca nu au aplicat nici o amenda si ca verificarile societatilor vor continua si in urmatoarele zile.


M. Condos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.