Acasă Actualitate Politistii romani nu mai au bani nici fluiere

Politistii romani nu mai au bani nici fluiere

Politistii au cam inceput sa se sature de sistemul din care fac parte. In ultimul an, la nivelul intregii tari, mai multi specialisti din MI au migrat spre alte domenii de activitate, din cauza salariilor mici si a lipsei de perspectiva. Intre timp, -managerii- sistemului politienesc din Romania nu mai prididesc cu aparitiile televizate, vorbind despre europenizatul politist roman si despre combaterea terorismului international. Daca si-ar face timp sa se uite cu atentie in curtea din spate, adica acolo unde munceste politistul de rand, acesti -strategi- ar vedea ca singura lor realizare este falimentarea sistemului care i-a creat. Si, exemplul pe care il vom prezenta azi, IJP Bacau, credem ca este cel mai relevant pentru situatia Ministerului de Interne.

Datorii de trei miliarde la PECO, Romtelecom si Romgaz

Din date furnizate de colonelul Vasile Vrabie, inspectorul-sef al IJP Bacau, reiese ca, in ultimii sapte ani, volumul de munca al politistilor bacauani a crescut de peste trei ori, in conditiile in care numarul efectivului a ramas constant sau chiar a scazut. Mai mult decat atat, situatia financiara a inspectoratului, reiesita din datele prezentate, este aproape de faliment, institutia avand datorii la PECO, Romtelecom si Romgaz de aproape trei miliarde de lei. De la inceputul anului, 25 de ofiteri si subofiteri de politie si-au inaintat rapoartele de pensionare, beneficiind astfel si de solde suplimentare, care pot ajunge chiar la 100 milioane de lei. Seful IJP Bacau apreciaza ca nu a facut o socoteala cam cati bani ar fi necesari pentru dotarea corespunzatoare a celor peste 1.000 de politisti din judet, insa a inaintat un raport Directiei de Logistica din IGP, in care solicita tinuta noua pentru peste 20% din aceste efective. -Cel mai mult au de suferit in acest caz agentii de ordine si politistii de la posturile din comune, care nu si-au reinnoit tinuta de ani buni. Daca vara mai pot sa-si ia un pantalon subtire, pe timp de iarna, tinuta este absolut obligatorie-, ne-a mai spus colonelul Vrabie.

Armament din anii *70

O alta nemultumire a politistilor o reprezinta faptul ca majoritatea sunt dotati cu pistoale Carpati, produse in anii *70, care, pe langa faptul ca sunt depasite moral, sunt si imprecise. Singurele arme mai bune sunt pistoalele Makarov, dar care le au in dotare doar sefii de servicii. Dupa 1990 s-a incercat dotarea politistilor cu pistoale Glock, de productie olandeza, dar la Bacau au ajuns doar pentru ofiterii care lucreaza in structurile de interventii. Nici aceste arme nu-i multumesc pe deplin pe politisti. Ei spun ca pistoalele Glock pe care le-au primit sunt foarte fragile pentru o arma de interventie, intrucat au corpul din material plastic. -Din fericire, nu am avut nici un caz in care vreun politist sa fie ranit pentru ca arma sa nu ar fi fost performanta. Atat timp cat politistul foloseste pistolul in conditiile legii, nu mai are importanta marca acestuia-, spune seful IJP Bacau.

Renault Chamade cu carburator de Dacie

Nici Parcul Auto al IJP nu sta pe roze. Din toate autovehiculele din dotarea Politiei, cele mai bune din punct de vedere tehnic sunt Volkswagen Vento, ultimele primite de la minister. Anul acesta, doua Dacii au fost trecute pentru casare, in timp ce parcul s-a imbogatit doar cu o singura masina. Restul masinilor, pentru a putea circula in siguranta, sunt vesnic -carpite- de mecanici. Spre exemplu, o parte dintre Renault-urile Chamade functioneaza cu carburator de Dacie, pentru ca nu s-au gasit bani necesari achizitionarii de piese originale. Singurul radar din judet este vechi de cativa zeci de ani si, spre surprinderea tuturor, functioneaza la parametri normali. Pe langa faptul ca politistii de la Circulatie nu au masini bune, duc lipsa si de fluiere, pentru ca fabrica din Arad a dat faliment in 1990. In plus, politistii care patruleaza prin oras si-au confectionat tinute din banii lor, pentru ca cele date de la serviciu sunt de proasta calitate si se descos dupa cateva zile de purtat. Tot din lipsa de bani, o parte dintre politisti au pus mana de la mana si si-au renovat birourile sau chiar si-au cumparat televizoare. Situatia este cu mult mai grava in mediul rural, unde sunt posturi de politie ale caror cladiri stau sa se darame.

2 COMENTARII

  1. Cum arata toate Daciile Aro-urile Renault-urile Chamade Volkswagen-urile Vento chiar acuma

  2. Cum arata toate Daciile Aro-urile Renault-urile Chamade Volkswagen-urile Vento chiar acuma
    Renault-urile Chamade au fost un lot foarte mare în 1997 sau 1998 cea mai importata masina a fost Renault de către Politia Romana în 1997 sau 1998 Apoi a aparut Volkswagen-urile Vento dupa Renault 19 Chamade Dacii și Aro-uri de către Politia Romana din Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.