Acasă Actualitate Presa suedeza incearca sa compromita transplantul renal romanesc

Presa suedeza incearca sa compromita transplantul renal romanesc

DISTRIBUIȚI

Profesorul Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj, este acuzat de codianului suedez -Dagens Nyheter- de a fi avut legaturi cu o retea internationala de trafic cu organe pentru transplant.

Povestea ziaristului suedez – destul de fantezista, de altfel – poate umbri cariera de exceptie a unuia dintre cei mai buni specialisti in transplantul renal pe care ii are Romania.

Lucan, care sesizase anterior politia in legatura cu cererea unui suedez, care ii ceruse sa trasplanteze un rinichi cumparat, sustine ca in spatele acestor mesaje se ascund -dusmanii din Bucuresti-.

-Vor sa distruga tot ce am cladit eu prin munca-, sustine profesorul.

In apararea profesorului poate fi mentionat si faptul ca, zilele trecute, conducerea Institutului de Transplant Renal din Cluj a instituit restrictii stricte in ceea ce priveste transplantarea rinichilor. Medicii clujeni nu mai accepta sa transplanteze rinichi de la donatori vii decat in cazul in care donatorul si primitorul sunt rude sau prieteni vechi. Pacientilor li se cere sa semneze in fata unui notar o declaratie prin care sa certifice ca donatorul nu a primit bani in schimbul organului.

Lucan a declarat ca exista anunturi la mica publicitate in care diferite persoane se arata dispuse sa renunte la un rinichi in schimbul unor sume cuprinse intre 5.000 si 7.500 de euro.

Motivul pentru care piata neagra a donatorilor este in continua expansiune il constituie faptul ca exista foarte multe cereri de organe, iar donatorii sunt putini.

Roman aflat in Coreea mijloceste legatura cu Lucan

Ziaristii cotidianului suedez mentionat sustin ca au descoperit in Romania un intermediar de organe pentru transplant care afirma ca lucreaza cu chirurgul clujean.

Ancheta jurnalistului suedez a inceput cu o oferta pe Internet de cumparare a unui rinichi pentru tatal sau bolnav. La anunt a raspuns si un roman, Constantin Saisui, din Cluj. El sustinea ca este fondatorul organizatiei -A doua sansa-, din Romania, care are dreptul sa doneze rinichi -fara interes material-. Romanul afirma ca a -ajutat- deja la 28 de transplanturi, pacientii fiind din Italia, Germania, Grecia, Anglia, Franta si Belgia. Saisui oferea, potrivit cotidianului suedez, operatii complete si de succes pentru 11.000 de euro, din care donatorul primeste circa 5.000 de euro.

Ciudat este faptul ca, desi se afla, dupa cum sustinea la munca, in Coreea de Sud, Saisui s-a angajat sa organizeze o intalnire pe 20 decembrie cu profesorul Lucan.

Potrivit -ofertei- lui Saisui, operatia ar fi urmat sa aiba loc intr-o clinica din Cluj, iar medicul ar fi fost faimosul profesor clujean Mihai Lucan. Saisui ar fi explicat, conform sursei citate, ca profesorul Lucan, care vorbeste foarte bine engleza, fabrica acte din care sa reiasa ca donatorul e ruda.

Reporterul n-a mai asteptat intoarcerea lui Saisui in Romania si l-a contactat pe Lucan.

Cand a aflat ca presupusul -client- a luat legatura cu clinica, -intermediarul- a devenit suspicios si i-a scris: -Nu te pot ajuta. La revedere-.

Profesorul Lucan a sesizat anterior politia Cluj, unde a prezentat e-mail-urile primite si asteapta ca politistii sa ia masuri.

-Transplantul la un strain, interzis de legile romanesti-

Profesorul Lucan a spus ca a primit nenumarate mesaje de la un suedez, care i-a explicat ca tatal sau este grav bolnav si ca a gasit un donator roman.

-I-am explicat ca la noi in tara este interzis sa efectuam transplanturi in aceste conditii, dar mi-a promis ca romanul va da declaratii in fata notarului daca este nevoie. L-am refuzat in repetate randuri-, sustine Lucan.

-Draga domnule Anderson, va multumesc pentru telefoane si e-mail-uri. Nu stiu de unde aveti adresa si numarul meu de telefon, dar as dori sa va informez urmatoarele: 1. Transplantul unui rinichi de la un roman la un strain este interzis de legile romanesti si ale Comunitatii Europene. 2. Daca credeti ca organizatia -A doua sansa- (despre care nu am auzit) va va ajuta, asta e problema dumneavoastra. 3. Daca gasiti o persoana care accepta sa-i doneze tatalui dumneavoastra un rinichi, aceasta trebuie sa dovedeasca in fata legii ca donatia nu are nici o componenta financiara si ca persoana va cunoaste pe dumneavoastra si pe tatal dumneavoastra de o perioada suficient de lunga pentru a fi considerat prieten. Ma tem ca nu este cazul. Numai bine, prof. dr. Mihai Lucan-, scria profesorul clujean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.