Acasă Actualitate Proiect prin care cetăţenii sunt stimulaţi să urmeze cursuri de prim ajutor

Proiect prin care cetăţenii sunt stimulaţi să urmeze cursuri de prim ajutor

DISTRIBUIȚI

USR solicită deputaţilor PSD-PNL să voteze, cât mai curând, proiectul prin care românii cu vârsta de peste 14 ani sunt stimulaţi să urmeze cursuri de prim ajutor, astfel încât tragedii precum cea de la Cluj să nu se mai poată repeta.

USR a depus în noiembrie 2022, la iniţiativa deputatei Diana Stoica, proiectul de lege prin care, la cerere, românii cu vârsta de cel puţin 14 ani primesc un voucher de 200 de lei pentru a urma cursuri de prim ajutor. Ca excepţie, tinerii care împlinesc 14 ani vor primi voucherul la eliberarea actului de identitate.

Guvernul a avizat negativ propunerea legislativă, arătând că „este o responsabilitate civică” cunoaşterea acordării primului ajutor, „că este esenţial şi benefic ca fiecare persoană să conştientizeze importanţa participării la un curs de prim ajutor, fără a fi motivată de acordarea unui voucher valoric”. La votul în plenul Senatului, proiectul a fost respins de senatorii PSD, PNL şi UDMR pe motiv că ar crea cheltuieli suplimentare la buget.

„Fac un apel către majoritatea parlamentară formată din PSD, PNL şi UDMR să voteze de urgenţă proiectul, pentru a salva vieţi. Cursurile de prim ajutor fac, adeseori, diferenţa între viaţă şi moarte, motiv pentru care mi se pare important să oferim tinerilor şi, la cerere, celorlalţi oameni şansa de a învăţa manevrele de bază. În România, doar doi din 10 oameni ştiu, din nefericire, să acorde primul ajutor”, declară deputata USR Diana Stoica.

Proiectul USR prevede, pe lângă măsurile de îmbunătăţire a accesului la cursurile de prim ajutor, şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească personalul care susţine cursul, respectiv durata şi componenţa cursului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.