Acasă Actualitate Se cer măsuri urgente pentru ca persoanele condamnate definitiv să nu mai...

Se cer măsuri urgente pentru ca persoanele condamnate definitiv să nu mai scape de executarea pedepselor

DISTRIBUIȚI

USR îi cere ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să ridice în Consiliul JAI problema condamnaţilor definitiv adăpostiţi în Italia, după cazul recent al lui Darius Vâlcov. De asemenea, USR îi cere ministrului Predoiu să finalizeze rapid proiectul prin care se incriminează sustragerea de la executarea pedepsei.

Ministrul Predoiu are obligaţia să aducă pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) problema deserviciului adus justiţiei din România de hotărârile instanţelor din Italia, instanţe care nu doar că refuză solicitările instanţelor româneşti, dar sunt cazuri în care s-a ajuns la o rediscutare a pedepselor aplicate de justiţia din România, astfel că pedepse privative de libertate au ajuns să fie pedepse cu suspendare.

„Dacă se slăbeşte autoritatea puterii judecătoreşti din România avem o problemă de credibilitate a justiţiei române şi asta este inclusiv o problemă a Uniunii Europene”, precizează Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

Ministrul Predoiu trebuie, de asemenea, să finalizeze rapid proiectul prin care se incriminează sustragerea de la executarea pedepsei, proiect pe care l-a pus în dezbatere publică în mai 2022 şi, apoi, l-a abandonat. Dacă ministrul Justiţiei nu va face acest lucru, USR va depune un proiect legislativ în acest sens, pentru că sustragerea de la executarea pedepsei este o faptă gravă şi ea trebuie sancţionată ca atare.

De asemenea, USR solicită PSD-PNL să voteze proiectul de lege depus în Parlament de Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei, pentru ca persoanele condamnate definitiv să nu mai poată fugi din ţară şi, astfel, să scape de executarea pedepselor.

„Mă aştept ca proiectul să găsească sprijin politic, pentru a-i opri pe fugarii care vor să scape de executarea pedepsei. Odată cu noile Coduri, au fost nişte scăpări şi, dintre scopurile pentru care se instituie măsurile preventive, a fost scăpat un scop foarte important, acela de a preveni sustragerea de la executarea pedepsei. De asemenea, am propus să mărim durata pentru care se poate institui controlul judiciar, ar putea fi folosită cu succes o perioadă mai lungă de timp, inclusiv în etapa judecăţii. Am propus şi alte posibilităţi pentru magistraţi, spre exemplu, judecătorii să poată institui măsura preventivă odată cu hotărârea judecătorească”, declară Stelian Ion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.