Home Actualitate PSD şi PNL se pregătesc să renunţe la măsura confiscării vehiculelor care...

PSD şi PNL se pregătesc să renunţe la măsura confiscării vehiculelor care transportă ilegal lemne

DISTRIBUIŢI

Confiscarea vehiculelor care transportă ilegal lemne este o măsură bună, care şi-a dovedit eficienţa în practică şi trebuie păstrată în noul Cod Silvic. Fără o justificare serioasă, PSD şi PNL se pregătesc acum să o elimine prin modificările pregătite în Parlament la noul Cod Silvic.

Acest tip de sancţiune a fost introdusă în Codul Silvic în 2020, prin art. 68, alin. (22) şi a dat rezultate. Spre exemplu, anul trecut, în judeţul Suceava, a fost înregistrată cea mai mare confiscare de lemne din ultimii cinci ani, alături de cel mai mare număr de vehicule imobilizate, utilizate în transportul ilegal de lemn. Rezultatul controalelor, doar din acest judeţ, a dus la un total de 220 de cazuri penale legate de infracţiuni silvice. Autorităţile au confiscat aproximativ 16.143 metri cubi de lemn în valoare de aproximativ 3,4 milioane lei. În Suceava, autorităţile au imobilizat, de asemenea, 23 de vehicule în valoare de aproximativ 750.000 de euro.

„Toate aceste cifre înregistrate în mai multe judeţe din ţară ne arată că avem o măsură bună, care ajută autorităţile în lupta cu mafia lemnului. De ce vor PSD şi PNL să renunţe la acest instrument ? Poate doar ca să-i ajute pe cei care fac bani din tăieri ilegale să se descurce mai uşor, să facă bani pe sănătatea şi pădurile noastre. USR se va opune în Parlament la aceste modificări nocive şi nu va permite unei majorităţi toxice să măcelărească noul Cod Silvic”, afirmă deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedinta a Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor.

De altfel, şi societatea civilă a atras atenţia asupra faptului că renunţarea la această măsură este o decizie aberantă. O petiţie publică a fost lansată pe această temă- https://facem.declic.ro/campaigns/au-furat-sa-ramana-fara-camioane?utm_campaign=2024-04-02.12122&utm_medium=blast&utm_source=push-notification

„Eliminarea confiscării camioanelor care transportă lemn ilegal este indicatorul care arată că forma finală a noului Cod Silvic a fost influenţată, dacă nu chiar dictată de mafia lemnului”, susţine Mihai Goţiu, activist de mediu şi membru USR.

Eliminarea confiscării vehiculelor utilizate la transporturile ilegale de material lemnos sau minimalizarea acestei sancţiuni, aşa cum a figurat în drafturile iniţiale ale noului Cod Silvic – prin includerea la măsuri asiguratorii şi posibilitatea reprimirii vehiculelor după 6 luni – va reîntoarce România la cifrele dureroase din anii trecuţi când cantităţi mari de lemn tăiat ilegal ajungeau pe piaţă.

În plus, prin mutilarea Codului Silvic, România riscă să piardă şi bani din PNRR prevăzuţi pentru împădurire.

„Prin PNRR, avem la dispoziţie aproximativ un miliard euro doar pentru păduri şi biodiversitate. Este o sumă mare pe care am putea să o pierdem dacă ne batem joc de noul Cod Silvic. Din suma totală, 700 milioane de euro sunt alocate doar pentru a împăduri noi suprafeţe de teren cu pădure, inclusiv în zonele urbane. Dacă PSD şi PNL iau măsuri care sprijină mafia lemnului, riscăm să pierdem şi banii europeni, dar şi pădurea pe care încă o mai avem”, conchide senatorul USR Aurel Oprinoiu, preşedintele Comisiei de Mediu din Senat.

2 ARII

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.