Acasă Actualitate Românii plătesc tot mai mult pentru asigurările de sănătate și primesc mai...

Românii plătesc tot mai mult pentru asigurările de sănătate și primesc mai puțin și mai prost

DISTRIBUIȚI
Românii plătesc tot mai mult pentru asigurările de sănătate și primesc în schimb servicii mai puține și de calitate mai proastă

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) remarcă un nou paradox în România, țară în care se plătesc tot mai mulți bani pentru asigurările de sănătate, în timp ce pacienții sunt tot mai nemulțumiți de serviciile pe care le primesc.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii cinci ani valoarea contribuțiilor plătite de români pentru asigurările de sănătate aproape s-a dublat, de la 26 de miliarde de lei în 2018, la 42 de miliarde sumă bugetată pentru 2023.

Sumele încasate de CNAS de la asigurați reprezintă 77% din bugetul total al instituției, prin care se plătesc serviciile medicale din spitale.

Cu toate că serviciile medicale sunt din ce în ce mai scumpe, iar pacienții plătesc sume tot mai mari, domeniul sănătății este unul în care se reclamă numeroase abuzuri și drepturi încălcate.

Conform unui sondaj realizat de FACIAS, printre drepturile cele mai frecvent încălcate se numără „dreptul la ocrotirea sănătății”.  Peste 70% dintre cei care au răspuns întrebărilor FACIAS consideră că acest drept le-a fost încălcat, fie prin calitatea serviciilor prestate, fie prin absența lor sau faptul că, deși aveau o urgență, au fost tratați cu întârziere.

Vedem în practică faptul că, deși au cotizat sume importante la bugetul asigurărilor de sănătate, de multe ori pacienții nu pot beneficia de asistență medicală atunci când au nevoie, pentru servicii medicale decontate de CNAS existând liste de așteptare extrem de lungi. Ce poate face un pacient în acest caz? Ce se întâmplă cu toți banii pe care i-a plătit în decursul anilor? Acestea sunt întrebări la care autoritățile trebuie să răspundă cât mai repede.

2 COMENTARII

  1. De-a lungul timpului se acumuleaza sume considerabile iar cand cineva are nevoie, ioc. Nu mai sunt bani sau serviciile sunt execrabile. Dovada ? Ceea ce se intampla, s-a intamplat de-a lungul timpului. In mare parte banii se duc pe salariile si pe modul organizatoric (obscur) al sefilor sau alti beneficiari.
    Aceasta fundatie dar si cu sustinerea altor fundatii, organizatii si al cetatenilor sa faca demersuri ca aceste aberante taxe sa nu se mai plateasca deloc! Este valabil si la as. auto.
    Pare absurd, dar alta cale nu este spre a opri aceasta hotie (in forma continuata) din partea statului roman!
    Sa se plateasca doar atunci cand persoana are nevoie de un act medical, ca in privat! Ai nevoie de un serviciu, de ceva, platesti.

  2. Sa fim realisti astia cu FACIAS fac deja campanie electorala si nu spun decat ce la convine dumnealor sau au voie sa publice din partea patronilor, cum sa afirmi ca 70 la suta din cei intervievati spun ca le sunt afectate drepturile la asistenta medicala cand in realitate mai putin de 20 la suta din populatie contribuie financiar la sistemul de asigurari iar restul cu nimic, absolut cu nimic * dar au drepturi..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.