Acasă Actualitate Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac – șantaj la șeful ANI

Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac – șantaj la șeful ANI

DISTRIBUIȚI

Agenția Națională de Integritate, instituție europeană a statului romån, se află sub atacul cu miză electorală al Coaliției Kaz-GRIVCO-FNI, efectuat prin două instrumente de presiune din ogrăzile lui Alexandru Sassu, Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vîntu și Dan Voiculescu. Mai mult, însuși șeful ANI, Cătălin Macovei, a fost supus unui șantaj de presă executat prin intermediul a doi cunoscuți foști ziariști transformați în traficanți de informații și agenți de influență. Este vorba de două „etaloane“ de deontologie, fmari formatori de opinie ai televiziunii publice naționale, TVR, ai postului Realitatea TV și ai Antenelor 1, 2 și 3: Bogdan Chirieac, fost redactor-șef al ziarului „Gåndul“, și Sorin Roșca Stănescu, fost director general al defunctului ziar „Ziua“.
O înregistrare ambientală parvenită ieri redacției ziarului „Curentul“ dovedește că șeful SRI, George Maior, a avut dreptate: există scurgeri și sustrageri din arhiva secretă a Ministerului de Interne, respectiv Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, prescurtată DGIPI, fosta „Doi și-un sfert“, de la UM 0215, ulterior 0962, cunoscută mai ales în urma scandalagiului Vanghelie. Înregistrarea secretă, datånd din 25 septembrie, din care punem la dispoziție o mare parte – în interesul opiniei publice și al autorităților responsabile – în format audio original disponibil AICI și în transcriere, demonstrează nivelul de disperare și josnicie la care se complac executanții mogulilor de presă cu interese politice.
Ținta încercării de șantaj la adresa șefului ANI o constituie decredibilizarea în prag de alegeri a miniștrilor PD-L Vasile Blaga – în mod special -, Adriean Videanu și Radu Berceanu, care, potrivit „Nașulu“ Sorin Roșca Stănescu, „trebuie strânși de coaie“. Însă, cel căruia vrea „să-i facă rău“, potrivit propriilor declarații ale lui SRS, este, mai ales, „șeful lor“, cel „care distruge un sistem“. Omul care trebuie anihilat este Traian Băsescu și sistemul care trebuie apărat este cel mafiot.
Presărată de picanterii despre amante, discuția celor trei, cu Macovei prins între Chirieac și Roșca, se desfășoară pe malul lacului Snagov, în apropierea casei „Nașului“, la restaurantul „El Capitan“, unde șeful ANI este dus de realizatorul TVR. Locul este faimos în istoria recentă a României și pentru că tot aici s-ar fi decis ca Tăriceanu să nu-și dea demisia, cât și ca președintele Băsescu să fie dărâmat prin Referendumul pierdut apoi de Coaliția 322.
Mijloacele celor doi șantajiști: un pretins împrumut nedeclarat de 100.000 de euro de la un cămătar. Documentele secrete din arhiva ANI pe care le solicită intermediarii Coaliției anti-Băsescu, sub amenințare, sunt conturile celor trei miniștri numiți mai sus, și mai ales cel al ministrului de Interne, Vasile Blaga. Pe parcursul tentativei nereușite de șantaj, atât Sorin Roșca Stănescu, cât și Bogdan Chirieac sugerează că nu pot fi prinși dacă mențin totul în secret. Chirieac garantează pentru Roșca și Roșca garantează pentru Chirieac. Cei doi au de altfel o bogată experiență similară. Pe vremea regimului comunist, Roșca a fost informator al Securității sub numele de cod Deleanu și H15, iar Bogdan Chirieac, deși a fost cercetat de CNSAS pentru mai multe note olografe întocmite pe când era ghid BTT, a fost făcut scăpat de Colegiul instituției compromise, aceeași care îi dăduse lui Roșca Stănescu verdict de necolaborare cu poliția politică, în ciuda evidențelor. Ulterior, ambii pseudo-ziariști s-au folosit de presă doar pentru a obține enorme câștiguri, devenind milionari pe spezele relațiilor clientelare cu politicieni, membri corupți ai serviciilor secrete și mafioți de duzină ajunși acum capii Coaliției anti-Băsescu. Poate de aceea, unul dintre cei doi ori și-a oferit serviciile, ori era urmărit de DGIPI și astfel înregistrarea s-a scurs din arhiva secretă a Ministerului de Interne. Când averile celor doi „simpli ziariști“ ajung să fie estimate între 10 și 50 de milioane de euro pe baza unui sistem mafiot este normal să te sperii că vine Băsescu și îl distruge.

Fișier audio:

 

Bogdan Chirieac (BC): Sfatul meu e să fii cât mai oficial.
Cătălin Macovei, șeful ANI (CM): Da, da, da.
BC: Să-ți exprimi nemulțumirea, că au fost niște articole nedrepte, dar tu respecți presa și de asta nici n-ai dat în judecată.
CM: Exact, și de aia am și acceptat să ne vedem.
Se aude Sorin Roșca Stănescu (SRS) pe fundal intrând, vorbind la telefon.
SRS: Deci cum i-am spus și lui Bogdan eu nu am nicio simpatie pentru tine…
CM: Mă bucur să aud. Mie-mi plac discuțiile astea bărbătești.
SRS: N-am nicio antipatie personală.
CM: Sunt convins și de asta, vă cred.
SRS: Să dea Dumnezeu să aibă Bogdan dreptate și-ntr-o bună zi să am o simpatie. Pot să-ți spun de ce nu azi. Pentru că știu că ai mers de la unul la altul încercând să-ți păstrezi, să-ți consolidezi poziția.
CM: De la unul la altul, în ce sens?
SRS: Ăștia pe care-i controlezi i-ai mai iertat, i-ai mai nu știu ce. Ai făcut un fel de negustorie cu această instituție publică în detrimentul…
CM: Nu, ăsta ar fi un lucru foarte grav. Haideți să discutăm. Mie-mi place că discutăm bărbătește că de-aia am și venit. Să ne vedem. Nu, negustorie nu am făcut, că dacă făceam negustorie să știți că nu ajungeam să dau cu subsemnatul cât am dat. Că nu mă apăra nimeni, să știți. Mâine, ăștia cu care ziceți că am făcut eu comerț, negustorie mă scuipă ca pe o măsea stricată.
SRS: Știi cum să te aperi singur. Cum ai încercat să blochezi raportul Curții de Conturi că ai găsit doi consilieri că sunt incompatibili.
CM: Vreți să vă spun adevărul? Deci acolo-s mai mulți incompatibili. Sunt vreo 7. Discutăm deschis, da? Vreau să vă spun că eu puteam să le fac rău. Nici în momentul de față nu are nimeni de la Curtea de Conturi dosar și cu toate astea.
SRS: Și ce dacă sunt incompatibili? Nu despre asta vorbim.
CM: Păi stați puțin, lăsați-mă să vă spun. Pentru că nu am vrut să se spună că-i o răzbunare. Pentru că ei au constatat niște rahaturi până la urmă acolo. Că eu n-am furat, spre deosebire de alții, și puteam să le fac dosar, că una e să le zici pe gură că ești incompatibil cu… Doamne iartă-mă! Ei, eu întâi rezolv această problemă pe cale legală, că am văzut că și dvs. vă place justiția. Vă rezolv în justiție și după aia ne ocupăm. Pentru că mie nu-mi place să fac răzbunări pentru că e foarte simplu. Le faci dosar și te duci: ia, hai prietene să negociem. Asta ca să vă răspund la subiectul cu Curtea de Conturi.
SRS: Deci pot să public raportul Curții de Conturi? Chiar dacă ei n-au dat drumul oficial?
CM: Puteți să-l publicați bineînțeles. Dar eu…
SRS: Eu nu știu cât de prieten ești tu cu el. (n.r. cu BC)
CM: Asta să v-o spună Bogdan, că eu nu-mi permit să…
SRS: Nu, dar e vorba de o chestie foarte gravă. Dacă poate, s-o vadă și el sau nu. E vorba de tine, nu de altcineva.
CM: Să vă răspundă Bogdan.
Roșca amenință cu „niște acte“
SRS: Am niște acte. Voi vă hotărâți dacă uită discuția. Poți s-o uiți?
CM: Eu zic că nu, n-o uita. Nu mizați pe asta că nu știu.
BC: Deci pot să uit dacă am venit cu el la tine.
SRS: Păi știi că ai luat 100.000 de la un domn?
CM: Nu, arătați-mi hârtia!
SRS: Nu știu… (scoate documentul)
CM: Nu, domnu’ ăsta a luat împrumut.
SRS: E semnătura ta?
CM: Da!
SRS: Și ce scrie aici?
CM: „În prezența martorului“. „Contractul a fost încheiat în prezența martorului Macovei“. Da, așa e, și e valabil și în ziua de azi că ăla n-a dat banii. Adevărat tot ce scrie de la un cap la altul și adevărat că-i semnătura mea. Dar n-am luat eu, din păcate. Acum îmi pare rău, fie vorba între noi, că n-am luat nimic de acolo.
SRS: Păi da. Acum informația care-o am e că ați împărțit banii: tu, martorul, cu ăsta care a luat.
CM: Domnul Roșca, ar fi fost bine. Mă credeți, acum asta n-am cum să dovedesc, dar n-am luat nici măcar un cent și n-am făcut rău.
SRS: Și dacă n-ai făcut chestia asta, atunci de ce i-ai dat avocatului cu pixul, semnătura?
CM: Că s-a încheiat în prezența mea.
SRS: Nu asta, ce n-am adus…
CM: La ce vă referiți?
SRS: Că te-ai angajat că-i dai banii înapoi tu și te-ai pârât singur; ai dat o declarație olografă în fața acestui avocat.
CM: Nu, asta aicia nu.
SRS: Nu?
CM: Nu. Arătați-mi declarația! Ce Dumnezeu! Deci dacă am recunoscut că astea-s? Cum să-i dau? Am înnebunit în somn? Când să-i dau? Eu știu că avocatul ar vrea să ia banii de la mine acuma. Dar dacă luam eu banii? Să știți că eu nu am o problemă cu datoriile. Eu când iau un ban îl dau până la ultimul înapoi.
BC: Dar domnul ăla cine-i?
CM: Domnul ăla era un cămătar.

De la acte la amante

BC: Nu e de la amantă?
CM: Nu-i de la amantă, nu, dar totul este absolut real. N-are rost să…
BC: Nu, că-mi dau și eu seama. Știi bine că avem și noi de astea…
CM: Nu!
SRS: Dom’le, cu amantele întotdeauna trebuie să ții seama.
CM: Nevastă-mea nu divorțează de mine.
BC: Și dacă n-ai grijă de amantă, odată te varsă!
SRS: Dom’le, Patriciu a cumpărat acu câtva timp o colecție extraordinară la o sumă infimă, de la un nenorocit de baron din Franța care era în proces de divorț, știi? Nu se înțelegeau la preț cu nevasta și l-a reclamat la fisc și au venit ăia să-i ia gâtul, că a trișat… Și el la fisc, cu câteva sute de mii, acu’ nu știu câți ani, că nu mai avea bani, că era criză…
CM: Asta-n România?
SRS: Nu, în Franța! Și le-a luat pe nimic. Era în pragul sinuciderii. S-a dus Dinu și a luat pe nimic și ăla îi pupa și mâinile.
BC: Deci asta e.
CM: Oricum maestrul și Cancan-ul au făcut un lucru bun din toată… mie-mi place să văd partea plină a paharului. Sunt cel mai fidel, nu mă mai prindeți cu gagici și cu…
SRS: Asta nu e bine.
CM: Asta mi-a zis și el, că e cea mai mare greșeală, înspre bătrânețe.

Țintele lui SRS: Blaga, Videanu, Berceanu și „șeful lor“

SRS: Începusem o discuție și a rămas așa, în coadă de pește, cu Videanu!
CM: Așa e.
SRS: N-am amestecat la vremea aceea și numele de Blaga.
CM: Da.
SRS: La data aceea. Pentru ca „poporul“ să afle adevărul, pentru a se face puțină dreptate, m-ar interesa unde v-ați dus cu investigațiile. Până unde au ajuns aceste investigații.
CM: Păi la Blaga s-a terminat. Asta știți!
SRS: Nu știu! Și l-ați găsit curat?
CM: Păi am dat-o public asta. Ce-am terminat. Blaga a justificat tot.
SRS: Nu i-ați găsit conturile de afară?
CM: Suntem în procedură… Lui Blaga?
SRS: Da.
CM: Sincer, nu le-am căutat.
SRS: Urât.
CM: Urât, dar nu am știut.
SRS: Dar ceilalți doi?
CM: La ceilalți doi sunt procedurile în curs. Durează. Știți cum v-am zis și la televiziune. Elveția nu mai e ce-a fost. Elveția dă tot acuma, dar e o procedură mai complicată.
SRS: Păi și dacă le dă după alegeri?
CM: Am înțeles. Poate dă înainte de alegeri. Aici aveți dreptate că, dacă afli prea târziu, degeaba afli.
SRS: Ar trebui să se știe.
CM: Am înțeles ideea. Dar ziceți-mi cu Blaga. Are conturi în străinătate? Dar chiar habar n-am avut. În ce țară?
SRS: Franța!
CM: Franța? Păi cu francezii avem o relație bună.
BC: Franța e ca-n România.
CM: Păi da. Da-s pe numele lui, că dacă-s pe-a lui văru’ n-am competența. Pentru că în Franța nu-i complicat, cum zice și Bogdan. Ce mi-e Franța, ce mi-e România. Dar dacă nu-s pe numele lui sau pe-a lui nevastă-sa, pa și la revedere. Copiii sunt majori din câte știu eu.
SRS: Păi și cât mai durează procedura asta?
CM: Dacă v-aș zice că durează o saptămână… Nu vă pot garanta cât mai durează. Nu știu, uite o să mă interesez și vă transmit mâine prin Bogdan. Că eu acuma sunt ocupat să dau cu subsemnatul pe la diverse autorități, că tot ziceți dvs. Că mă șantajează, că mă are Băsescu la mână cu nu știu ce. Și chiar nu prea m-am mai preocupat în ultima vreme ce s-a mai întâmplat, dar mâine vă transmit prin maestru’.
SRS: Da, Bogdane?
CM: Că eu cred că nu mai e. Teoretic n-ar trebui să mai dureze mult.
SRS: Oricum, și niște detalii ar fi utile. Unde sunt, cum sunt, numere. Mmm?
CM: Am înțeles.

Dărnicia lui Roșca

SRS: Dacă, de pildă, tu-mi dai numerele de cont eu le trimit câte 5 Euro.
BC râde cu poftă
CM: De ce?
SRS: Ca să le verific. (n.r. – râde cu poftă. De fapt, el le trimite bani ca să vadă demnitarii că el le știe conturile. Incomod, nu? Și apoi „să-i poată strânge de coaie“ după cum mărturisește ulterior).
CM: Asta putem să facem și noi.
SRS: Poate voi n-aveți. Eu am. I-am strâns.
BC și SRS râd cu poftă.
CM: Noi n-avem, e-adevărat.
BC: Nașule, pregătește și tu 1000. Nu intră 5 Euro.
SRS: Ba da, intră.
CM: Cum să nu, intră și 2 euro jumate.
SRS: Nu merită, băi.
BC: La Videanu, sub un milion nici nu se uită. Las-o-n pula mea!
SRS râde.
SRS: Au intrat mulți acuma de la Urdăreanu (patronul UTI) la Videanu.
CM: Poftiți?
BC: Au intrat foarte mulți bani în vara asta de la Urdăreanu. Foarte mulți.
CM: La Videanu?
SRS: Și la Berceanu, și la Videanu.
CM: Foarte interesantă treaba cu nea Punguță, ăla.
SRS: Da.
CM: Soția poate să fie subiectul nostru pentru că…
SRS: Dar nu, e foarte interesant. Nu știu dacă ai apucat să vezi, c-am postat aseară târziu, dar am avut o problemă cu serverul. Ei chiar sunt acționari cu Sulfina Barbu.
CM: Am citit.
BC: Ce-a făcut?
CM: KVB. L-am avut și noi, dar l-am scăpat, ăsta, cum îl chema, ăla de la Garda de Mediu.
SRS: Cum v-a scăpat că a dat declarații aiurea să se apere. Silvian, care-a fost ofițer.
BC: Știm cu toții. Păi a fost șeful lui Băsescu!
SRS: Am enorm de multe detalii și date. E un dosar așa gros, că l-am postat eu seara.
CM: Cu Sulfina n-am prea priceput la sfârșit, dar îl mai iau o dată. Nu că eu citesc în fiecare zi blogul dvs. ca să văd dacă mai apar și eu pe-acolo și de aia…

Chirieac, trist că l-a părăsit amanta

SRS
: Dacă-l cunoaștem împreună pe Bogdan, n-apari nicăieri.
CM: E, n-am știut asta…
SRS: Dacă tot am făcut cunoștință, eu sunt foarte corect.
CM: La fel și eu.
SRS: Iar atunci, degeaba spui c-am dat tot ce-am avut. La televizor, cu aia era călare pe mine. Câștigase procesul cu tine.
CM: Păi da, l-a câștigat, dar mai e recursul.
SRS: Eu puteam să mă duc la două televiziuni – Realitatea TV și Antena 3, n.red -, tu-ți dai seama ce emisiuni făceam. Ce audiență!
BC: Ce emisiune?
CM: Nu e Bogdane, n-ai pierdut nimic. Trebuie să fim cinstiți.
BC: Sunt disperat. Iară m-a abandonat amanta… Sunt pielea pulii.
CM: Uite, pe tine nu te prinde Cancan-ul, numai pe mine mă prinde.
CB: Ce, bă, sunt demnitar?
SRS: Suntem oameni obișnuiți. Cum zice el: cetățean.
BC: Standard mediu suntem!
SRS râde cu poftă
BC: Standard mediu suntem, în pula mea!
SRS: Șomer, mă!
BC: Eu sunt șef de ONG, director de ONG.
CM: OK, vedem ce este, și mâine mă văd cu maestrul (BC).

Roșca vrea să-l strângă pe Berceanu de coaie

SRS: Absolut! Sincer, preocupările mele nu sunt să fac rău unor oameni; nici lui Berceanu. Problema mea e că ăsta distruge un sistem… democratic. Am o problemă.
CM: Berceanu e un tip.
SRS: Nu Berceanu distruge, șeful lor.
CM: Da’ să știți, după părerea mea, Berceanu e un tip care nu știu de cât răspunde acolo. El e cam independent.
SRS: El joacă. E unul dintre marii actori ai țării, îi merge capul, are experiență. Jos pălăria.
BC: Are coaie.
SRS: Dar cineva trebuie să i le strângă și lui. Da’ și decât să i le strângă pe jos când nu mai are rost, i le strâng eu între picioare.
Bogdan Chirieac râde cu poftă.
CM: Maestre, cu părere de rău, trebuie să vă zic că n-am beneficiat de niciun cent.
SRS: Deci omul n-a vrut să-mi dea ce i-ai dat tu în scris.
CM: Păi n-are.
SRS: Și a spus că nu-mi dă, că nu vrea să te bage în pușcărie. Îți dau cuvântul meu.
CM: Da, eu vă cred.
SRS: C-a spus că nu vrea să se-ajungă la un dosar penal.
CM: Vă cred, dar ideea este: la ce dosar penal? C-aș fi luat niște bani?
SRS: I-ai dat niște declarații. Poate că băuseși…
CM: Nu, stau prost cu băutura.
SRS: Ai dat niște declarații în care ai recunoscut niște lucruri grave. Ca o garanție că-i vei da banii.
CM: Nu. Vă rog să verificați. Nu vi se pare nefiresc? V-a dat începutul și de ce nu v-a dat și… Că aia era…
SRS: Probabil ca să te atenționeze prin  mine. Dar pe mine nu mă interesează cei 50.000.
CM: Dar să știți că eu discut cu băiatul ăla; mai discut și acum, deci nu…

Pentru Roșca și Chirieac, 50.000 de euro nu mai reprezintă o sumă

SRS: Deci pe mine nu mă interesează banii în afacerea asta: ai tăi, ai lui, ai cui or fi, pe mine mă interesează…
CM: Pe mine m-ar fi interesat, că e o sumă, care pentru mine, cel puțin, e o sumă mare asta.
Bogdan Chirieac râde.
SRS: Pentru mine nu mai e (râde și el)
CM: Sunteți în altă ligă.
SRS: Recunosc deschis.
CM: Sunteți în altă ligă, dar vă spun: acea hârtie nu există, sincer, că dacă discutăm atât de deschis încât n-avea rost ca să vă ascund. Nu i-am dat ăluia în scris. N-aveam cum să-i dau în scris așa ceva.
SRS: Bun! Ajută opinia publică, te rog frumos. Niciodată nu se va ști că-i ceva de la tine. Niciodată. Deci eu niciodată nu am divulgat vreo sursă. La mine nu există așa ceva. În definitiv, și tu ai nevoie să-ți faci ceva la un moment dat, să se vadă că voi munciți acolo, și atunci lumea știe că nu mă am bine cu tine, nu? Așa știe toată lumea.
CM: Da!
SRS: Și-atunci, perfect. Dacă eu scot ceva, am pe cineva acolo. Și când scot ceva, nu scot împotriva activității voastre, mă refer la partea pozitivă a activității voastre, ci scot împotriva unor cetățeni care n-au fost corecți. Gândește-te că avem cel mai bun prilej și cele mai bune condiții de a colabora. Nimeni nu poate să bănuiască.
CM: Să ne suspecteze de prietenii.
SRS: Corect ce spun?
CM: Da!

Urmează discuția a lui Roșca Stănescu cu Bogdan Chirieac despre o conferință.
Îi sună telefonul, vorbește.

SRS: Iar am băgat niște nenorociri pe site…
BC: Ce?
CM: Citește și-o să vezi.
SRS: Citește!
Vorbesc despre postările de pe blogul lui din data de 25.09. Audierile în cazul Băbeni, generalul Olaru, că merg la comisia de apărare Nica și Diaconescu și apoi despre o damă de consumație ieftină și sigură, de 100 de euro partida.


Cătălin Macovei: A avut loc o discuție în această formulă

Contactat telefonic, șeful ANI, Cătălin Macovei, după un moment de uimire urmat de altul de ezitare, ne-a declarat sumar că „a avut loc o discuție în această formulă“, dar că „nu poate face comentarii pe marginea ei“. Întrebat dacă a dat curs solicitărilor făcute de cei doi așa-ziși ziariști, Macovei ne-a declarat: „Nu vreau să fac mai multe comentarii, dar dacă aș fi dat curs cererilor lor, datele ar fi apărut până acum în presă sau pe bloguri“.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.