Acasă Actualitate Salmonella isi face de cap in Romania, amenintand chiar si puii de...

Salmonella isi face de cap in Romania, amenintand chiar si puii de la Avicola Crevedia

DISTRIBUIȚI

In fermele societatii Avicola Crevedia au fost depistate pasari infestate cu tifoza aviara, un tip de salmonella, care este insa inofensiv pentru populatie. Potrivit conducerii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dambovita, epidemia de salmonella in randul pasarilor a fost depistata la doar trei din cele 11 ferme ale societatii. Timp de 15 zile, cele trei ferme au fost in carantina, perioada in care accesul personalului fermei a fost restrictionat, pentru a nu fi extins focarul de infectie.


Epidemia de tifoza aviara – salmonella galinorum – a aparut in urma cu cateva saptamani la cateva din fermele de pasari de la Crevedia. Testele efectuate asupra mai multor pasari de la Ferma numarul 1 au scos la iveala faptul ca acestea erau infestate cu tifoza aviara, un tip de salmonella care nu-i afecteaza pe consumatori, au precizat sursele citate, care au adaugat ca focarul de infectie a fost localizat si anihilat.

Pentru prevenirea eventualelor imbolnaviri, oficialii Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare au dispus supravegherea mult mai atenta a produselor de origine animala comercializate de Avicola Crevedia. Nici conducerea DSV Dambovita, nici oficialii ANSV nu au putut insa preciza daca societatea Avicola Crevedia a comercializat carne sau produse din carne de pasare provenite de la cele trei ferme intrate in carnatina.

Medicii veterinari spun ca atat pasarile ouatoare infestate cu salmonella galinorum, cat si ouale acestora scoase pe piata – desi tratate in laboratoarele fermei – trebuie insotite de un certificat care sa contina precizarea ca -ouale trebuie tratate termic inainte de consum-. Documentul mentionat trebuie sa fie predat si agentilor economici care comercializeaza acest tip de produs, pentru a informa in mod corect consumatorii cu privire la starea produselor.

Trebuie mentionat faptul ca Avicola Crevedia are magazine de desfacere in majoritatea localitatilor din tara. Numai in Capitala, exista trei reprezentante ale fermelor de la Crevedia, insa numarul agentilor economici privati care achizitioneaza produse de la societatea damboviteana este extrem de mare. In certificatele de calitate prezentate, sambata, de vanzatorii de la magazinul Avicola din zona Unirii si emise de DSV Dambovita pe 15 noiembrie, se face precizarea ca -produsele nu sunt infestate cu salmonella-.

Potrivit sefului DSV Bucuresti, magazinele pe care Avicola Crevedia le are in Capitala nu au fost verificate, in ultima perioada. Potrivit prevederilor legale, fiecare medic veterinar din cadrul Directiei ar trebui sa verifice lunar magazinele care se afla in zona sa de competenta. Aplicarea integrala a acestor prevederi este insa imposibila, in conditiile in care, din lipsa personalului la nivelul Directiei, fiecarui medic ii revin in jur de 1.000 de societati care trebuie verificate lunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.