Acasă Actualitate SUA ar putea priva Romania de asistenta financiara internationala

SUA ar putea priva Romania de asistenta financiara internationala

DISTRIBUIȚI

Dupa ce baroneasa Emma Nicholson a acuzat autoritatile de la Bucuresti ca tolereaza abuzurile impotriva copiilor institutionalizati, Romania este din nou in vizorul international. De data aceasta, Departamentul de Stat al SUA acuza tara noastra de nepasare fata de exploatarea fiintelor umane. Intr-un raport dat publicitatii zilele trecute, americanii arata ca -Guvernul Romaniei nu intruneste standardele minime pentru combaterea acestui fenomen- si ca, din cauza coruptiei la nivel inalt si a lipsei de fonduri, -multi oficiali locali trateaza victimele ca pe cazuri sociale izolate-. Mai mult, potrivit raportului, incepand cu 2003, SUA ar putea cere stoparea asistentei financiare acordate tarii nostre de catre FMI si Banca Mondiala.

Romania se afla in categoria statelor care nu fac eforturi pentru impiedicarea exploatarii fiintelor umane, potrivit unui raport intocmit de Departamentul de Stat al SUA. -Romania este principala tara de origine pentru traficul cu femei catre Turcia, Italia, Grecia si Balcani, pentru exploatarea sexuala. La randul lor, si barbatii fac obiectul exploatarii, in special in domeniul muncii agricole in Grecia. Guvernul Romaniei nu intruneste standardele minime pentru combaterea acestui fenomen, dar, recent, a lansat o serie de masuri radicale pentru combaterea fenomenului. Data fiind lipsa de resurse si coruptia la nivel inalt, multi oficiali locali privesc acest fenomen ca pe un lucru mai putin important si trateaza victimele ca pe cazuri sociale izolate. Desi Romania nu are legi specifice pentru exploatarea umana, exista legi care interzic elemente ale acestui fenomen, cum ar fi proxenetismul si violul. In aprilie 2001, Guvernul a numit un coordonator national care sa combata exploatarea umana si recent-creata brigada antitrafic uman a arestat trei persoane acuzate de trafic cu persoane. Guvernul a stabilit o comisie interministeriala care sa intocmeasca un proiect de lege pe aceasta tema. Guvernul a acordat Organizatiei Internationale pentru Migratie un sediu in Bucuresti, dar acesta nu acorda asistenta directa victimelor-, se arata in raport.

Studiul realizeaza, cu precizie, un tablou al conditiilor in care persoanele respective sunt indepartate de domiciliul lor, orasul de orgine sau chiar tara, pentru a fi exploatate in alte locuri, cu titlul de mana de lucru ieftina. -Aceste persoane muncesc din greu in ateliere, pe marile santiere, in case de toleranta si la camp. Ele sunt lipsite de drepturi, supuse, atat ele, cat si familiile lor, la amenintari si violente si traiesc in conditii oribile si periculoase-, se poate citi in acest raport. Secretarul american de Stat, Colin Powell, a afirmat, joi, ca doreste ca acest raport sa -atraga atentia lumii in privinta acestei probleme si sa declanseze reactii internationale- pentru a o putea combate. Pentru realizarea acestui studiu au fost puse in miscare 186 de ambasade americane din intreaga lume, care au cules date, alaturi de ONG-uri si organizatii umanitare, cum ar fi Amnesty International.

SUA ar putea pedepsi Romania

Potrivit raportului, incepand cu anul 2003, statele din categoria a treia, in care se afla si Romania, -vor putea fi supuse anumitor sanctiuni, in principal referitoare la stoparea asistentei fara caracter umanitar sau comercial. Aceste state ar putea totodata sa fie confruntate cu opozitia SUA in privinta asistentei (cu exceptia celei umanitare, cu caracter comercial si anumite programe pentu dezvoltare) furnizate de institutii financiare internationale, in special cele acordate de FMI si Banca Mondiala. Anumite sanctiuni ar putea fi diminuate in anume conditii, inclusiv in situatia in care presedintele SUA decide ca interesul national ar putea dicta aceste exceptari-.

Studiul, intitulat -Raport referitor la traficul cu fiinte umane-, se inscrie in cadrul unei legislatii adoptate in anul 2000 de Congresul SUA. Autorii lui au examinat trei categorii de state: cele care raspund criteriilor stabilite de legea votata de Congres, cele care nu raspund, dar fac eforturi pentru a impiedica acest flagel, si cele care, dimpotriva, nu fac eforturi semnificative. La aceasta a treia categorie se inscrie Romania. Alaturi de ea se mai afla: Albania, Bahrein, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Birmania, R.D. Congo, Gabon, Grecia, Indonezia, Israel, Kazahstan, Liban, Malaysia, Pakistan, Qatar, Rusia, Arabia Saudita, Coreea de Sud, Sudan, Turcia, Emiratele Arabe Unite si Republica Federala Iugoslavia.


Adrian Nastase s-a saturat de liste negre si note proaste

Referindu-se la raportul Departamentului de Stat American, premierul Adrian Nastase a apreciat ironic: -SUA nu se afla pe lista noastra in privinta tarilor care au un trafic de droguri ridicat-. In opinia sa, este deranjant ca -apar tot felul de tipi, care ne dau note proaste, cand la libertate, cand la solidaritate, fac tot felul de liste si ne pun pe ele-. Adrian Nastase este de parere ca relatia cu celelalte state nu trebuie sa fie intr-un raport -profesor-elev-, ci de parteneriat. -Cred ca stie si Collin Powel ca dam o atentie sporita acestei probleme. Stim ca avem multe probleme de rezolvat. Caderea comunismului a creat o serie de riscuri si dificultati, cum ar fi aparitia retelelor de trafic de tot felul-, a conchis seful executivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.