Acasă Actualitate Sustine presedintele OPSNAJ, Dorin Oprescu

Sustine presedintele OPSNAJ, Dorin Oprescu

DISTRIBUIȚI

Decizia conducerii Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti de a reduce numarul farmaciilor cu care are contract a starnit unele nedumeriri. Pentru lamuriri, ne-am adresat presedintelui OPSNAJ, dr. Dorin Oprescu.

– Care a fost motivul reducerii numarului de farmacii cu care aveati contract?

– Am luat aceasta decizie pentru ca avem un scop foarte precis, acela de a dubla bugetul farmaciilor cu care avem contract. Asiguratul va merge la o farmacie la care are sansa sa gaseasca o perioada mai lunga medicamente compensate. In prezent, acest plafon se termina in maximum o saptamana.

De asemenea, asiguratii nu vor mai merge cu reteta in mana prin tot Bucurestiul, ci vor gasi la ei in sector sapte-opt farmacii.

– Cum vor sti asiguratii la ce farmacie sa mearga pentru medicamentele compensate?

– Noi vom anunta in primul rand furnizorii de servicii medicale. Prin intermediul medicilor de familie care elibereaza retete, asiguratii vor sti exact la ce farmacii sa se duca.

Si anul acesta am redus la jumatate numarul farmaciilor cu care am incheiat contracte, in 2002 am avut aproximativ 200.

– Dupa ce criterii veti selectiona farmaciile?

– Criteriile folosite in acest an au fost accesibilitatea asiguratilor la farmacii si bugetele farmaciilor, valoarea contractului din anul precedent. Am luat, practic, in discutie doar farmaciile care aveau contracte de peste un miliard de lei. Cele care aveau 20-30 de milioane pe an erau nesemnificative. Au doua, trei retete compensate pe luna si cam atat. Au existat pareri ale unor membri din Colegiul Farmacistilor, nu oficiale, cum ca farmaciile mici vor fi marginalizate, nu sunt incurajate sa existe. Acestea sunt regulile economiei de piata.

In acest an, criteriul principal de selectie va fi acceptarea unui discount pe factura catre Casa de Asigurari. Vom incepe o adevarata concurenta intre farmacii, care nu exista in prezent. Toate farmaciile practica un pret maximal impus de Ministerul Sanatatii, care a fost prezentat ca fiind batut in cuie. Gresit! Acela este un pret maximal impus de MS. Nimeni nu spune ca n-am voie sa negociez cu farmacia sub acel prag. Probabil ca daca maine va spune cineva din MS ca preturile medicamentelor scad cu 20%, nu ar fi nici o problema.

– Cum se va reflecta acest discount?

– Sigur ca nu pot sa negociez sub acel pret pe categorii de medicamente pentru ca o farmacie poate fi in relatii contractuale cu mai multe case si nu poate sa aiba pe raft o ampicilina care are un pret pentru Casa OPSNAJ si alt pret pentru Casa Bucuresti. Este exclus. Nu la pretul cu amanuntul cerem noi rabatul comercial, ci pe factura pe care ne-o elibereaza farmacia pentru decontare. Adaosul mediu la o farmacie este de 16-17%. Din acest adaos, farmacia poate sa reduca un anumit procent. Banii economisiti se intorc la Casa in favoarea altor asigurati.

– In afara adaosului, ce alte criterii veti mai folosi?

– De asemenea, vor fi preferate farmaciile cu program nonstop si se va urmari si o anumita dispunere a lor, maximum zece farmacii in fiecare sector.

– Care este raportul pretului medicamentelor din Romania/alte tari?

– Adaosul comercial de la producator pana la distribuitor se situeaza undeva la 60%.

Pretul medicamentelor din Romania este mai mare decat cel din Occident. Exista o explicatie, care consta in faptul ca importatorul isi ia o marja de siguranta. La noi se semneaza protocoale prin care Casa de Asigurari se angajeaza sa plateasca la 90 sau chiar 180 de zile, tocmai din teama ca nu vom avea suficiente fonduri. Producatorul isi asigura pretul cu majorarile necesare pentru cele 180 de zile.

– Ce buget veti avea in 2004?

– Am solicitat un buget de 3.500 de miliarde, sper sa obtinem cel putin 3.000 de miliarde. Anual colectam de la asigurati aproximativ 6.000 de miliarde, iar in buget avem doar 48% din aceasta suma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.