Acasă Actualitate Tanarul pentru a carui moarte a fost condamnat maiorul Iosif Veverca a...

Tanarul pentru a carui moarte a fost condamnat maiorul Iosif Veverca a fost vazut in Ungaria

DISTRIBUIȚI

Unul din procesele revolutiei din decembrie 1989 ar putea ascunde o mare eroare judiciara. Astfel, audierea unui nou martor in cadrul procesului prin care maiorul Iosef Veverca, fostul sef al Serviciului Judiciar din cadrul Militiei Timis, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, a reaprins dezbaterea legata de soarta presupusei victime a maiorului. Potrivit declaratiei martorului Maria Morar, audiata, luni, de Curtea Suprema de Justitie, Ianos Paris, cel pentru care Veverca a fost condamnat, ar trai in Ungaria.

-Pe 17 n-a murit sigur…-

Maria Morar a participat la revolutie, alaturi de mai multe persoane, printre care si Ianos Paris, pe care toti manifestantii din grup il stiau de Ioanci.

-In 17 decembrie 1989, in mod sigur nu a murit, deoarece Ioanci a fost cu mine in grupul de manifestanti, de pe la ora 11-12, pana seara tarziu-, a declarat Maria Morar, adaugand ca demonstrantii cu care se afla s-au dispersat la Opera, cand a inceput sa se traga -din toate partile-. -Era in jur de zece seara-, a spus martorul.

Grupul de manifestanti din care a facut parte si Ianos Paris a plecat din centrul Timisoarei, a mers pe Calea Lipovei, Catedrala, Opera. Maria Morar a afirmat ca din grupul de demostranti cu care era au murit doua-trei persoane, dar nu Ioanci.

Maria Morar a fost -sfatuita- sa nu spuna nimic

Maria Morar a relatat cum, in 13 decembrie 1992, in timp ce se afla in piata din Szeged, in Ungaria, a intalnit un tanar care semana mult cu Ioanci, numai ca avea barba, mustata si parul lasat lung pana la umeri. -Rezonanta vocii si figura aduceau mult cu ale lui Ianos Paris-, a spus martorul, subliniind ca atunci nu si-a dat seama cu cine anume semana tanarul.

Despre faptul ca l-a vazut pe Ianos in Szeged, Maria Morar a spus a vrut sa anunte procurorii, dar cand a mers la Tribunalul Militar, -presedintele, unul de-l chema Stoenescu sau Stanescu Nicolae, i-a spus ca e tanara si ar fi pacat sa aiba un accident de masina sau sa puna mana pe clanta si sa faca: bum!-.

Membru al -Lotului Timisoara-, Iosif Veverca a fost condamnat alaturi de Ion Coman, fost secretar general al CC al PCR, Ilie Matei si Cornel Pacoste, fosti membri CPEx, Ion Deheleanu, fost sef al Militiei Timis, Ion Corpodeanu, adjunct al sefului Militiei Timis, si Traian Sima, fost sef al Securitatii Timis.

Fostul sef al Serviciului Judiciar din cadrul Militiei Timis a fost arestat la 24 decembrie 1989, iar la 15 martie 1993 a fost pus in libertate.

Dupa ce Curtea Suprema de Justitie a hotarat, la 6 iunie 1997, printr-o sentinta definitiva, ca toti membrii -Lotului Timisoara- se fac vinovati de omor si tentativa la aceeasi infractiune, Veverca a fost reincarcerat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.