Home Actualitate Tătaru: de azi, doar medicul curant poate decide externarea pacienților infectați

Tătaru: de azi, doar medicul curant poate decide externarea pacienților infectați

DISTRIBUIŢI

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți că în realitate, prin lege, medicul poate bloca externarea după cele 48 de ore a asimptomaticilor, cu avizul DSP.

Întrebat dacă se mai poate realiza externarea la cerere odată cu noua lege, ministrul a declarat: „Doar cu acordul medicului curant, daca vede ca pacientul s-a vindecat, sau acel medic curant indică în continuare internare. Dacă nu, cu avizul DSP, medicul poate decide internarea in continuare pana la vindecare a pacientului”.

Despre asimptomatici Tătaru a explicat: „Medicul face evaluarea, dacă este asimptomatic propune DSP izolarea la domiciliu. Dacă medicul indică internarea și pacientul refuză, DSP trebuie să dea acel administrativ în două ore”, a zis Tătaru.

Avocata Ioana Zorilă e explicat pentru Curentul: „Important de menționat este faptul că, potrivit ar. 8 din Legea nr. 136/2020, izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu și proporțional cu situația de fapt care o determină, măsura având ca scop prevenirea răspândirii unei boli infectocontagioase periculoase pentru siguranța persoanei și sănătatea publică.
De asemenea, s-a stabilit că izolarea se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestui acord – situație în care medicul sau organele de control informează DSP care confirmă sau infirmă măsura izolării instituită sau recomandată în unitatea sanitară sau o altă locație atașată acesteia – într-o unitate sanitară, sau după caz într-o locație alternativă atașată unității sanitare stabilite, pentru cel mult 48 de ore, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice. La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor efectuate, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta.
Dacă persoanele refuză măsura izolării, medicul sau după caz organele de control, informează DSP, care în termen de 24 de ore va emite o decizie care confirmă sau infirmă măsura, fiind comunicată persoanei în cauză. Măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandărilor medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.”, a explicat avocata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.