Acasă Actualitate Tentativa de asasinat politic, la Sofia, impotriva unui presedinte de stat

Tentativa de asasinat politic, la Sofia, impotriva unui presedinte de stat

DISTRIBUIȚI

Un individ inarmat, care -ameninta viata- a patru presedinti straini care participau la summit-ul celor 10 tari candidate la NATO, a fost arestat, joi, la Sofia. -Viata a patru presedinti a fost amenintata-, a afirmat, sambata, la doua zile de la tentativa de asasinat politic, secretarul general din Ministerul de Interne bulgar, Boiko Borisov. Gravitatea tentativei de asasinat politic este creionata de acelasi oficial bulgar, care a marturisit presei: -Un criminal deosebit de periculos, inarmat cu o pusca automata Scorpio cu amortizor si cu 40 de cartuse, a fost arestat in apropiere de Hotelul Hilton, unde au fost cazati patru dintre presedinti. In momentul arestarii, individul a opus o rezistenta ferma, rupand bratul unui politist. Este destul sa va spun ca criminalul si-a smuls pielea de pe degete, pentru a nu lasa amprente-. Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, era cazat in acelasi hotel, Hilton.

Era vizat un singur presedinte

Presedintii Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Slovaciei, Sloveniei, Romaniei, Croatiei, Macedoniei, Albaniei si Bulgariei s-au reunit, joi si vineri, la Sofia, in prezenta secretarului general al NATO, George Robertson. Presedintele roman Ion Iliescu a fost unul dintre sefii de stat cazati la Hotelul Hilton, unde a incercat sa patrunda atacatorul. Conform purtatorului de cuvant al SPP, lt. col. Constantin Dobre, viata presedintelui Ion Iliescu nu a fost pusa in pericol nici un moment in timpul vizitei sale la Sofia. Acelasi oficial al SPP a mentionat ca legislatia internationala prevede ca responsabilitatea asigurarii protectiei demnitarilor straini revine serviciilor specializate din tara gazda. Avand in vedere ca reuniunea sefilor de stat ai tarilor candidate la NATO a fost apreciata ca avand un grad de risc ridicat, serviciul specializat de protectie bulgar a luat toate masurile pentru a preveni orice actiune care ar fi putut pune in pericol viata demnitarilor prezenti la Sofia. De altfel, sefii de stat participanti la reuniune s-au deplasat in perioada cat au stat in Bulgaria cu masini blindate. 2.000 de politisti bulgari au asigurat securitatea celor 10 presedinti din tarile candidate la NATO. -Putini oameni stiau cati presedinti se aflau la Hilton, unde se gaseau, intr-adevar, opt sefi de stat. Cel de-al noualea, despre care aveam informatii ca era posibil sa devina victima unui asasinat, nu se afla in hotel-, a declarat seful Serviciului bulgar de Paza si Protectie. Surse apropiate presedintelui Iliescu au declarat ca atentatul pe care il pregatea barbatul inarmat care a fost arestat, joi seara, la Sofia, nu il viza in nici un caz pe seful statului roman. Autoritatile bulgare au primit, anterior atentatului, informatii, pe canale internationale, ca securitatea unuia dintre cei 10 presedinti care au participat la summit-ul de la Sofia era serios amenintata.

Cu cartus pe teava

Oricum, ofiterii SPP care l-au insotit pe presedintele Romaniei in Bulgaria au stat -cu cartusul pe teava- si au avut in dotare o geanta antibomba. Surse din cadrul SPP sustins ca, in afara faptului ca reuniunea de la Sofia implica, prin importanta sa, un grad ridicat de risc, Bulgaria este considerata ca fiind o tara in care la astfel de atentate te poti astepta oricand. De altfel, Serviciul de Protectie bulgar s-a confruntat in primavara acestui an cu un caz care a dus la schimbarea unei mari parti din conducerea serviciului. Este vorba despre un accident de circulatie care a avut loc in timpul pregatirii vizitei presedintelui Maltei in Bulgaria, care s-a soldat cu doi morti – agenti de securitate din delegatia malteza. Generalul Dimitar Vladimirov, seful Serviciului bulgar de Paza si Protocol, a declarat ca masurile sporite de securitate luate de autoritatile bulgare au exclus posibilitatea patrunderii unui intrus care sa atenteze la securitatea presedintilor straini care s-au aflat in Hotelul Hilton, din Sofia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.