Acasă Actualitate „The New York Times”: Bucovina este locul unde caii și vacile împart...

„The New York Times”: Bucovina este locul unde caii și vacile împart drumurile cu SUV-urile

DISTRIBUIȚI

Altădată provincie de est a Imperiului Austro-Ungar, Bucovina este astăzi traversată de frontiera dintre Romånia și Ucraina. Partea romånească a teritoriului este o lume a agriculturii și a dealurilor abrupte și împădurite, unde satele antice și cultura țăranilor coexistă fără probleme alături de noile industrii și de construcții moderne. Sunt cuvintele cu care editorul Ruth Ellen Gruber, de la prestigiosul cotidian american „The New York Times“, începe un material dedicat Romåniei. Mai precis – Bucovinei, spațiu pe care l-a descoperit în timpul unei călătorii de o săptămånă.
Cai și căruțe (și, uneori, cirezi de vaci) împart drumurile cu SUV-urile. Sculpturi complicate din lemn și alte ornamente încă decorează multe case sătești și gospodării. Exemple excepționale ale moștenirii religioase, explică jurnalistul. Aici se găsesc faimoasele mănăstiri pictate din Romånia, construite în secolele XV-XVI, cånd regiunea – bastion al creștin-ortodocșilor – era amenințată de otomani. Frescele viu colorate de pe zidurile exterioare, capodopere ale picturii bizantine, spun poveștile sfinților și ale eroilor, portretizează în imagini epice lupta dintre bine și rău, de la sfårșitul lumii.
Mănăstirile sunt printre cele mai mari comori culturale ale Romåniei. Editorul de la „The New York Times“ amintește, însă, că tot aici există și locuri religioase mult mai puțin cunoscute și rar vizitate, dar ce reprezintă componente importante ale patrimoniului spiritual. Este vorba despre cimitire evreiești vechi de secole, ale căror pietre funerare erodate încă mai poartă sculpturi extraordinare, care îmbină motive folclorice cu însemne religioase, evocånd exemple de credință exprimate prin artă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.