Acasă Actualitate -Tiganiada- de la Neamt devine scandal national

-Tiganiada- de la Neamt devine scandal national

– Initiativa primarului municipiului Neamt, Ioan Rotaru, de a muta tiganii din blocurile pe care le-au distrus in locuinte sociale amenajate dupa standarde europene, a starnit un adevarat scandal. Intreaga etnie, in frunte cu Regele Cioaba, il acuza pe primar ca este rasist si ca incearca sa-i izoleze pe rromi in ghetouri imprejmuite cu gard de sarma, unde nu pot intra decat cu legitimatii speciale.

– -Eu nu zic, poate, unii rromi comit acte antisociale sau au stricat nu stiu cate apartamente, insa de ce nu se face si cu romanii care incalca legea un ghetou in cealalta margine a orasului-, spune suparat Regele Cioaba, care ameninta ca se va adresa tuturor organizatiilor internationale.

– -Atat timp cat le oferim locuri de munca, ii punem sa invete, le oferim o locuinta destul de aproape de oras, avand si autobuze, magazin, cabinet dentar, dispensar medical, deci toate conditiile pe care le poate avea un om civilizat, aceasta nu cred ca inseamna rasism. As vrea sa fiu acuzat de rasism, daca le acordam rromilor conditiile unui trai civilizat-, spune primarul Ioan Rotaru.

– Primarul ii asigura pe tigani ca gardul care delimiteaza suprafata si de care acestia se cramponeaza va disparea la scurt timp dupa ce acestia se vor muta in noile locuinte. In privinta pazei, spune acesta, ea exista si este ceruta chiar de tigani, intrucat apar multi in zona care nu sunt din Piatra Neamt, unii chiar urmariti general si care fac scandal sau alte fapte antisociale.


Initiativa primarului Ion Rotaru de a amenaja un -ghetou- pentru tiganii din Piatra Neamt nu a ramas fara ecou. In timp ce unii resping vehement mutarea tiganilor intr-o hala transformata in locuinte, imprejmuita cu sarma ghimpata si pazita de jandarmi, altii o aproba, sustinand ca orasul nu mai poate tolera faptele antisociale ale tiganilor. Dupa ce au distrus patru blocuri din cartierul Darmanesti, tiganii il acuza pe Rotaru de rasism, pentru ca vrea sa-i -izoleze- in locuinte moderne, la marginea orasului.

-Nu putem fi luati cu forta-

Initiativa primarului a declansat o adevarata isterie in randul tiganilor. -Nu se poate asa ceva, nici o lege nu permite acest lucru. Tiganii sunt tot romani. Sunt impotriva acestei masuri. Nu putem fi luati cu forta. In America nu traiesc si locuitori de alta culoare? Nu se mai pot face lucruri de genul asta, acum este democratie. Avem drepturi, trebuie respectate drepturile omului-, spune Leonard Moise, un reprezentant al etniei rromilor.

-Nu sunt de acord cu ceea ce a spus primarul. Daca ne-ar da un loc de munca si o locuinta, ar fi mult mai bine-, spune alt tigan, care se recomanda Ursu. -Nu cred ca este o initiativa buna. Cred ca ar trebui ca primarul sa bage mai multi politisti pe strada si sa mentina astfel ordinea-, isi da cu parerea acelasi rrom.

Marea majoritate a locuitorilor din Piatra Neamt sunt insa de alta parere. Ei cred ca initiativa primarului va duce la scaderea numarului de infractiuni din judet.

Regele Cioaba propune un ghetou pentru romani

Regele tiganilor, Florin Cioaba, a luat o pozitie dura la adresa primarului Ion Rotaru: -Cred ca un ghetou mai trebuia acum Romaniei, mai ales ca, dupa cum stiti, doamna baroneasa Nicholson a solicitat o integrare a rromilor si nu o segregare, ghetouri sau mai stiu eu ce. Toate organizatiile rromilor vor lua masuri, vom informa atat Presedintia, cat si pe primul-ministru, iar daca nu se va renunta la acest proiect, ne vom adresa organizatiilor internationale pentru apararea drepturilor omului. Sa duci oamenii intr-un ghetou, sa-i inconjuri cu gard din sarma? Dar ce, am ajuns ca pe vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial, sa intram si sa iesim cu legitimatii?

Eu nu zic, poate, unii rromi comit acte antisociale sau au stricat nu stiu cate apartamente, insa de ce nu se face si cu romanii care incalca legea un ghetou in cealalta margine a orasului. Daca aceste idei nu se vor opri, vom face manifestari, iar eu, personal, voi da in judecata primarul, a declarat regele tiganilor din Romania, Florin Cioaba.

Cartierul tiganesc nu este agreat de firmele din Zona Avicola

Un viitor cartier pentru tigani in zona halelor de la fosta Avicola ii nemultumeste pe patronii care au achizitionat hale in zona. Unii dintre ei incearca sa le vanda, iar altii isi fac tot felul de planuri de asigurare a unei paze cat mai eficiente. Un exemplu este patronul firmei SC Roemi SRL, Otilia Roman. -Sunt extrem de ingrijorata de perspectiva de a fi vecina cu tiganii. Cea mai mare teama imi este, nu de faptul ca vor incerca sa fure gaini, ci de faptul ca un intrus care intra intr-o hala le poate provoca spaima gainilor, care nu sunt obisnuite cu strainii, ceea ce ar provoca moartea unui efectiv mai mare decat pierderile generate de un furt-, a spus Otilia Roman.

-As vrea sa fiu acuzat de rasism, pentru ca le acord rromilor conditiile unui trai civilizat-

Primarul orasului Piatra Neamt, Ion Rotaru, respinge ideea de ghetou, intrebuintata de tigani, si spune ca gardul care delimiteaza suprafata va disparea la scurt timp dupa ce rromii vor fi mutati in noile locuinte sociale. In privinta pazei, spune acesta, ea exista si este ceruta chiar de tigani, intrucat apar multi in zona care nu sunt din Piatra Neamt, unii chiar urmariti general si care fac scandal sau alte fapte antisociale. -Paza care exista acum la blocul 40 si D2 este tocmai in aceasta idee, de a nu mai distruge sau arunca gunoaiele aiurea-, spune Rotaru. -Comunitatea locala nu-si mai poate permite sa duca in spate aceasta categorie sociala. Aceasta etnie nu a facut decat sa distruga trei blocuri, acum si al patrulea. Nu ne mai putem permite sa bagam atatea miliarde pentru a repara ceea ce ei lasa in urma, a adaugat primarul orasului Piatra Neamt.

In privinta acuzatiilor de rasism care i se aduc, primarul Rotaru a declarat: -Atat timp cat le oferim locuri de munca, ii punem sa invete, le oferim o locuinta destul de aproape de oras, avand si autobuze, magazin, cabinet dentar, dispensar medical, deci toate conditiile pe care le poate avea un om civilizat, aceasta nu cred ca inseamna rasism. As vrea sa fiu acuzat de rasism, daca le acordam rromilor conditiile unui trai civilizat-.

Costurile pentru locuintele din cartierul Speranta se ridica la 100 de dolari metrul patrat. Investitia numai la primul dintre cele trei blocuri destinate etniei va depasi patru miliarde de lei cu tot cu utilitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.