Acasă Actualitate Tragedie aviatica in Siberia

Tragedie aviatica in Siberia

DISTRIBUIȚI

144 de persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii unui avion Tupolev 154

Un avion rus cu 144 de pasageri la bord s-a prabusit, marti seara, in Siberia Orientala. Aparatul, un trireactor TU-154, a cazut de la o inaltime de 800 de metri, in timp ce se pregatea pentru o escala la Irkutk. Din nefericire, nici unul dintre pasageri nu a supravietuit tragediei. Aparatul apartinea companiei ruse Vladivostokavia si efectua o cursa interna intre orasele Ekaterinburg, din Ural, si Vladivostok, din Extremul-Orient Rus. Reprezentantii Ministerului pentru Situatii de Urgenta spun ca avionul s-a prabusit in momentul in care se pregatea de aterizare. Cele doua cutii negre ale aparatului – una continand intregistrarea conversatiilor pilotilor si cealalta masurand parametrii tehnici ai zborului – au fost gasite ieri dimineata, la locul accidentului, si nu sunt deteriorate, a anuntat reprezentanta locala a ministerului mentionat. Un responsabil al companiei aeriene Vladivostokavia a declarat, ieri, ca accidentul s-ar putea sa fi fost cauzat de o defectiune aparuta la sistemul de alimentare cu carburant a avionului, ceea ce a provocat o explozie urmata de o dislocare a aparatului. Pe de alta parte, ministrul pentru situatii de urgenta, Serghei Soigu, a declarat, miercuri, ca prabusirea avionului a fost cauzata de o defectiune a celor trei reactoare ale aparatului. La locul dezastrului se afla o echipa de aproape 200 de salvatori.

O comisie alcatuita din membri ai companiei Vladivostokavia, condusa de directorul general, Vladimir Saibel, a plecat, ieri dimineata, de la Vladivostok catre Irkutk, pentru a studia cauzele tragediei, iar presedintele rus Vladimir Putin l-a insarcinat pe primul-ministru Mihail Kasianov sa formeze o comisie de ancheta asupra cauzelor catastrofei. Aceasta comisie va fi prezidata de vicepremierul Ilia Klebanov, care urma sa ajunga ieri dimineata la locul accidentului. Autoritatile oraselor Ekaterinburg si Vladivostok au inchiriat doua curse charter pentru a transporta familiile victimelor la Irkutk.

Aparatul TU-154, implicat in patru accidente similare

Catastrofa aeriana de marti este una dintre cele mai grave inregistrate vreodata in Rusia si este, din 1994, cel de-al patrulea accident al unui avion rus de tip TU-154. Trireactorul Tupolev 154 este avionul cel mai utilizat in transporturile interne din Rusia. Compania Vladivostokavia dispune de un parc de avioane mai vechi, dar aparatul care s-a prabusit marti tocmai iesise din revizie, a precizat serviciul de securitate al companiei. La 3 ianuarie 1994, un aparat de acelasi tip s-a prabusit tot in regiunea Irkutk, soldandu-se cu 124 de morti. In data de 6 decembrie 1995, 95 de persoane au murit in urma prabusirii unui avion TU-154, care a disparut de pe ecranul radarelor in sudul Insulei Sahalin, din Extremul-Orient Rus. In 29 august 1996, un aparat de acelasi tip s-a prabusit in timp ce executa manevrele de aterizare pe insula norvegiana Spitzberg, din Oceanul Arctic. Specialistii straini spun ca tragedia de marti este o consecinta a faptului ca o buna parte din flota aviatica rusa este exploatata de cativa ani de companii private, care nu dispun de oaemeni cu suficienta experienta in intretinerea aparatelor de zbor. Pe de alta parte, adauga aceiasi specilisti, chiar si companiile de stat fac numerose concesii in ceea ce priveste exploatare avioanelor, din cauza problemelor financiare. In ciuda acestor probleme, Rusia nu se numara printre statele in care accidentele aviatice au pondere ridicata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.