Acasă Actualitate Trasee alpine inchise in Bucegi si Piatra Craiului

Trasee alpine inchise in Bucegi si Piatra Craiului

DISTRIBUIȚI

Conditiile atmosferice extrem de instabile ale acestei saptamani i-au determinat pe salvamontisti sa decida inchiderea temporara a traseelor montane cu grad ridicat de dificultate.

In Masivul Piatra Craiului, echipele de salvatori montani au decis inchiderea circulatiei turistice pe toate traseele de creasta si pe cele mai dificile dintre potecile de abupt. Astfel, masurile de restrictie sunt aplicate pentru zona Varfului Turnu, Varfului Ascutit, Varfului Piscu Baciului, pentru zona Coama Lunga si pentru traseele La Lanturi, Braul Cioranga, Braul de Mijloc si Traseul lui Anghelide. -Am decis sa inchidem pentru circulatia turistilor cele mai grele dintre traseele montane de abrupt. Muntele Piatra Craiului este un munte care nu iarta prea des pe cei care pun nebunia in fata prudentei si, de aceea, in perioada de iarna grea, ii sfatuim pe toti turistii sa aleaga traseele cu grad redus de dificultate-, declara Ioan Pivoda, seful Formatiei Salvamont al Orasului Zarnesti. Principalele pericole reprezentate de ascensiunile de iarna pe traseele din Muntii Piatra Craiului sunt reprezentate de conditiile atmosferice extrem de instabile. Turistii care aleg un traseu dificil risca sa fie surprinsi in portiunile delicate de schimbarea brusca a vremii si sa fie pusi in imposibilitatea de a se retrage de urgenta spre cea mai apropiata cabana sau spre un adapost montan de urgenta. In plus, gheata formata pe portiunile superioare ale vailor care se desprind din Creasta Nordica a Muntilor Piatra Craiului pune in pericol vietile turistilor care se aventureaza pe traseele inchise circulatiei montane, iar cresterea temperaturilor atmosferice sporeste riscul producerii avalanselor de zapada.

In Muntii Bucegi, salvamontistii au inchis temporar traseele Valea Jepilor Mici, Valea Jepilor Mari, Valea Cerbului, Valea Morarului, Creasta Bucsoiului si Hornurile Malaiesti. In acest sezon de iarna, salvatorii montani care deservesc traseele din Muntii Bucegi au inregistrat un sigur accident grav. Un turist de 23 de ani a alunecat pe gheata deasupra unei saritori din Valea Cerbului, pierzandu-si viata dupa o cadere in gol de aproape 40 de metri.

Claudiu Loghin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.