Acasă Actualitate Universitatea maghiara Sapientia instiga la actiuni antiromanesti

Universitatea maghiara Sapientia instiga la actiuni antiromanesti

DISTRIBUIȚI

Sub titlul -Hagymakupolas-Honfoglalas-, ceea ce poate insemna, intr-o traducere libera, ocupare de patrie prin intermediul religiei, televiziunea ungara Duna TV a difuzat, recent, un film despre frustrarea maghiarilor din Ardeal, care se simt amenintati de expansiunea Bisericii Ortodoxe. Filmul a ajuns -cu totul intamplator- la Universitatea maghiara Sapientia din Miercurea Ciuc, unde s-a facut o analiza la sange a situatiei -grave- in care se afla pamantul secuiesc. Dupa vizionarea casetei, unii au afirmat chiar ca ar trebui organizate miscari de amploare pentru a protesta fata de romanizarea Ardealului prin intermediul Bisericii Ortodoxe, propunand ca acest lucru sa se realizeze prin intermediul preotilor. In completarea acestor idei, decanul Universitatii Sapientia, Lanyi Szabolcs, a afirmat: -Educand atatia tineri maghiari, viitorul va fi al nostru-.

Duna TV: Maghiarii din Ardeal sunt frustrati de expansiunea Bisericii Ortodoxe

O parte dintre maghiarii din Ardeal vad in expansiunea Bisericii Ortodoxe in zona o amenintare la adresa -Pamantului Secuiesc- si a identitatii maghiare, arata un film documentar realizat pe aceasta tema de doi reporteri ai televiziunii Duna TV din Ungaria si prezentat, miercuri seara, in fata catorva zeci de persoane, prezente in aula Universitatii Maghiare Sapientia din Miercurea Ciuc.

O serie de personalitati ale lumii politice maghiare din Romania si-au manifestat, in cadrul documentarului, ingrijorarea fata de incercarea statului roman de a -romaniza- zona prin construirea de biserici ortodoxe si amenajarea de unitati militare.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Harghita, Kolumban Gabor, a afirmat, spre exemplu, ca implementarea democratiei in aceasta zona este impiedicata de mai multi factori, printre care se numara si religia, iar viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Papp Elod, si-a exprimat, la randul sau, dezacordul fata de expansiunea ortodoxa in zona Ciuc, afirmand insa ca este vorba despre o expansiune care -in mod legal nu poate fi oprita-.

Caminul de Copii de la Odorheiu Secuiesc, -Cal Troian in oras-

Filmul, care dureaza aproximativ 40 de minute, a inceput prin prezentarea unor imagini de la o slujba ortodoxa. Chipul lui Tokes Laszlo a aparut pe fundal si a deschis sirul opiniilor prezentate pe tema acestui subiect, opinii completate de imagini cu bisericile ortodoxe din zona Ghimes si Izvorul Muresului, respectiv cu asezamantul de la Odorheiu Secuiesc.

Imaginile sunt urmate de un scurt istoric referitor la venirea, in zona, a primilor pastori romani din Moldova si din sudul tarii, acestia formand mici grupuri in Ardeal, dupa care si-au ridicat biserici.

In acelasi documentar pot fi vizionate cadre filmate cu ocazia unei manifestatii de strada, organizate, in anul 2000, la Sfantu Gheorghe, in cadrul careia o masa de oameni cu steaguri tricolore intona -Noi suntem romani-, iar Petre Turlea chema lumea sa militeze pentru pastrarea identitatii romanesti in zona.

Partea forte a documentarului este redata intr-o serie de interviuri in care cei chestionati apreciaza ca pamantul secuiesc pierde din teritoriu din cauza bisericii ortodoxe, problema nefiind neaparat cladirile in sine, ci scopul pentru care au fost ridicate si mesajul pe care il transmit.

Asezamantul de la Odorheiu Secuiesc a fost interpretat, astfel, drept un -Cal Troian- in oras. Primarul Szasz Jeno si-a aratat, in aceste conditii, frustrarea fata de faptul ca orfelinatul constituie, paralel cu aducerea trupelor romanesti, un factor important in actiunea de romanizare a zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.