Acasă Actualitate UNJR denunță condamnarea judecătorului turc Murat Arslan pentru că ar fi fost...

UNJR denunță condamnarea judecătorului turc Murat Arslan pentru că ar fi fost „membru într-o organizație teroristă armată”

DISTRIBUIȚI

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, UNJR, denunţă condamnarea, pe data de 18 ianuarie 2019, a judecătorului Murat Arslan la 10 ani închisoare pentru motive exclusiv politice, dat fiind că a fost preşedintele celei mai mari asociaţii a judecătorilor şi procurorilor din Turcia, poziţie din care a militat continuu pentru apărarea democraţiei şi respectarea drepturilor omului în Turcia. Pretextul condamnării a fost că ar fi fost „membru într-o organizaţie teroristă armata”, scrie presa turcă.

Referitor la această condamnare, judecător Dana Girbovan, preşedinte UNJR – afiliata MEDEL, a spus:

„Premiul Vaclav Havel – ce onorează şi răsplăteşte acţiunile deosebite ale societăţii civile în apărarea drepturilor omului – a fost decernat în 2017 lui Murat Arslan, un judecător închis în închisorile turce pentru acţiunile sale în apărarea unei justiţii independente. Am spus atunci că ‘premiul primit de Murat Arslan este o primă recunoaştere de către Europa a luptei pe care judecătorii din Turcia o duc, o recunoaştere căreia trebuie să i se adauge un sprijin pe măsură’. Din păcate, acest sprijin nu a venit, politicienii europeni rezumându-se doar la a repeta slogane şi discursuri sterile. Condamnarea judecătorului Murat la o pedeapsă atât de grea şi nedreaptă este măsura eşecului şi imposturii instituţiilor europene în apărarea libertăţii, democraţiei, drepturilor omului şi a domniei legii.”

„Îl cunosc personal pe Murat, am participat împreună la conferinţe, seminarii şi întâlniri internaţionale ale asociaţiilor. L-am auzit vorbind public, în ţara să şi în afară, pericolul la adresa statului de drept din Turcia. Murat este un om care nu şi-a pierdut curajul de a sta drept şi promova, chiar cu riscul vieţii, valori care pentru foarte mulţi politicieni au devenit doar slogane: drepturile omului, justiţie independenta, stat de drept/ domnia legii. Este o zi grea pentru fiecare dintre noi, prietenii şi colegii lui Murat, dar este şi o zi tristă pentru fiecare cetăţean ce crede în valorile Europei. Alături de Medel, UNJR va continua toate demersurile internaţionale pentru eliberarea judecătorilor şi procurorilor turci închişi pe nedrept. Nu în ultimul rând, lupta lor este o inspiraţie pentru fiecare dintre noi să nu abdicăm nici o clipă de la apărarea democraţiei, independenţei justiţiei şi respectarea drepturilor omului”, a mai spus jud. Girbovan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.