Home Actualitate USR cere Guvernului şi RA-APPS documente şi explicaţii cu privire la milioanele...

USR cere Guvernului şi RA-APPS documente şi explicaţii cu privire la milioanele de euro care s-au investit în „Palatul împăratului”

DISTRIBUIŢI

Deputatul USR Mihai Badea a adresat premierului României, Marcel Ciolacu, secretarului general al Guvernului, Marian Neacşu, şi şefului RA-APPS, Marius Grăjdan, o interpelare şi o solicitare de documente, pentru ca toţi românii să afle pe ce cheltuie statul român milioane de euro într-o perioadă în care taxele au fost crescute în mod repetat. Solicitarea vine după ce anchete de presă au scos la iveală că RA-APPS investeşte între 7 şi 9 milioane de euro într-o locuinţă de lux în centrul Capitalei, care ar urma să fie folosită de preşedintele Klaus Iohannis.

„Secretomania din jurul palatului lui Iohannis trebuie să înceteze. Am depus, astăzi, o interpelare şi o solicitare de documente la Guvern şi RA-APPS, să ne confirme oficial beneficiarul, să ne lămurească dacă aveau 9 milioane de euro să risipească acolo fără banii publici tocaţi de PNL prin cumpărarea suspectă a trei clădiri, să ne spună cum au încălcat legea achiziţiilor publice alegând arbitrar contractorii fără proceduri competitive şi transparente etc. Şi să ne pună la dispoziţie anunţurile de intenţie sau de participare publicate, ofertele primite, caietele de sarcini, contractele de achiziţie publică, care sunt informaţii de interes public pe care oamenii au tot dreptul să le cunoască, pentru că e vorba despre cheltuirea taxelor şi impozitelor plătite de ei”, declară deputatul USR Mihai Badea.

Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care funcţionează sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului (SGG), are datoria să clarifice dacă reşedinţa unifamilială de lux de 1.200 de metri pătraţi pregătită pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86 este destinată cuplului Klaus şi Carmen Iohannis, ca locuinţă de protocol după încheierea mandatului prezidenţial. De asemenea, instituţiile din subordinea premierului Ciolacu trebuie să lămurească dacă banii investiţi în renovarea „palatului împăratului” provin de la PNL, care a decis, în mod surprinzător, să cheltuie suma de 9,394 milioane de euro din subvenţia primită de la bugetul de stat pentru a cumpăra trei imobile pentru folosinţa cărora plătea o chirie lunară de doar 11.000 de euro.

Guvernul nu poate refuza transmiterea documentelor şi informaţiilor solicitate. Chiar şi în eventualitatea în care consideră că ar fi vorba de secrete de stat, art. 212 din Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede clar că „Guvernul informează Camera Deputaţilor despre aceasta, iar Camera decide în şedinţă secretă”.

RA-APPS, agenţia de stat care s-a apucat să-i facă lui Klaus Iohannis o casă de 9 milioane de euro, este, de altfel, un exemplu elocvent în ceea ce priveşte specialii PSD şi PNL care conduc România.

„Preşedintele RA-APPS, domnul Marius Grăjdan, 4.400 de euro/lună net de la stat (în 2022). Nevasta este angajată într-o companie de stat şi nu una oarecare, ci la Transgaz. Monopol de stat care câştigă tone de bani din monopolul pe care îl exploatează. Domnul Gâmbuţeanu Marian, membru în conducerea RA-APPS, îşi completează veniturile cu încă câteva salarii de la ASF. Mai precis, cu încă 16 salarii/an. Doamna Laura Dragotă, 3.620 de euro/lună net de la stat (2022). Lucrează în acelaşi timp şi la RA-APPS, şi la Ministerul Finanţelor, şi la Secretariatul General al Guvernului, şi la Transgaz, unde e colegă cu soţia preşedintelui RA-APPS. E o lume mică, într-adevăr. Domnul Dragoş Condrea, 4.825 de euro/lună net de la stat (2022). Lucrează în acelaşi timp şi la RA-APPS, şi la Secretariatul General al Guvernului, şi la Compania Naţională de Investiţii, şi la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc. Domnul Victor Moraru, 5.844 de euro/lună net de la stat (2022). A fost în PRO România, că doar se ştie că partidul este vehiculul pentru reuşită în statul român. Lucrează în acelaşi timp şi la RA-APPS, şi la Secretariatul General al Guvernului, şi la EximBank. Iar soţia, evident tot bugetar de lux, angajată la ANRE şi la Consiliul Judeţean Ialomiţa”, arată deputatul USR Claudiu Năsui.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.