Home Actualitate USR va depune amendament pentru ca banii din exploatarea gazelor din Marea...

USR va depune amendament pentru ca banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor

DISTRIBUIŢI

După ani la rând de „săptămâna viitoare”, vechile partide politice, adunate în Coaliţia sărăciei sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis, au depus, în sfârşit, proiectul noii legi offshore. USR aşteaptă de la Guvern detalii despre scenariile în baza cărora au fost stabilite cifrele din proiect, dar şi clarificări despre cum vor fi folosiţi banii din redevenţe şi impozite ajunşi la buget. USR va depune, în cadrul dezbaterilor parlamentare, amendament pentru ca banii obţinuţi de statul român prin exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor prin Pilonul 2.

„În primul rând, trebuie spus foarte clar: 60% din 0 tot 0 rămâne. Deci, discuţia despre procentele obţinute de stat sau de investitori este prematură atât timp cât nu ştim dacă au existat consultări între cei care au venit cu aceste modificări şi companiile care trebuie să vină cu banii pentru investiţie. Sigur că este important câţi bani revin statului, iar pentru a determina corect acest lucru Ministerul Finanţelor şi Ministerul Energiei trebuie să vină cu scenariile pe care s-au bazat pentru ca liderii coaliţiei să vehiculeze aceste cifre. Impozitarea se face în funcţie de preţurile practicate la vânzarea gazelor. Astăzi, avem un nivel al preţurilor care poate evolua până peste 4 ani când va începe exploatarea. De asemenea, e important să ştim şi prognoze în ceea ce priveşte evoluţia producţiei, la începutul exploatării, pe vârf şi în perioada de declin. Aşadar, Guvernul trebuie să prezinte aceste lucruri în Parlament”, declară Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

La fel de important precum scenariile luate în calcul şi discuţiile cu investitorii, dacă nu chiar mai important decât acestea, este modul în care statul român intenţionează să folosească banii pe care îi va obţine din redevenţe şi impozite.

Conform proiectului de lege depus, aceşti bani se vor duce cu prioritate în reţelele de distribuţie de gaz şi către orice altceva prin decizie a Guvernului. Or, gazul din Marea Neagră este şi el finit. Peste 15-20 de ani se va epuiza şi el.

„Dacă astăzi extindem reţelele de gaz natural către populaţie pe care mai târziu le vom alimenta cu gaz rusesc, pentru că nu va exista altul în regiune, politicienii de astăzi nu fac altceva decât să aducă un deserviciu securităţii naţionale pe termen lung. Trebuie să pregătim de pe acum tranziţia energetică către surse alternative de energie curată, iar banii de pe urma exploatărilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizării acestei tranziţii”, precizează Cristina Prună.

Valorificarea superioară a gazului în România este soluţia corectă, iar USR, consecventă poziţiilor enunţate în campaniile electorale, va depune un amendament prin care banii obţinuţi din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor, respectiv în Pilonul 2.

De acolo, fondurile de pensii vor investi cu prioritate în industria energetică şi industria chimică, pentru ca fermierii români să aibă acces la îngrăşăminte la un preţ corect.

Mai mult, Pactul Verde European ne oferă coordonatele în ceea ce priveşte investiţiile în energie: investiţii în eficienţă energetică, în surse de energie regenerabilă, electrificare sau în producţia de hidrogen.

„Nu putem să îngropăm banii în pământ în reţele de distribuţie prin care să nu treacă gaz. Sau, şi mai rău, în aşa zise investiţii precum PNDL sau studii de fezabilitate pentru proiecte pe hârtie. Aşteptăm ca dezbaterile în Parlament să se facă în mod transparent şi corect cu toţi actorii la masă, inclusiv Guvernul, investitorii şi orice alte autorităţi relevante”, concluzionează Cristina Prună.

1 COMENTARIU

  1. Desi ideea in sine este bnuna, dar discriminatoare, USR-ul se baga in seama ca sa nu uite lumea de ei.
    Apropos, ce mai face Barna? Bine sanatos? Sau a plecat (definitiv) din tara? Nu ca ar fi o pierdere… Ar fi nimica!!!!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.