Acasă Actualitate Va proteja și Ciorbea UMF-istanul? După refuzul MS de a-i elibera log-book-ul,...

Va proteja și Ciorbea UMF-istanul? După refuzul MS de a-i elibera log-book-ul, un medic specialist a sesizat Avocatul Poporului de lipsa caietelor de rezidenți

DISTRIBUIȚI

Sistemul de învățământ românesc s-a degradat an după an iar cel din domeniul sanitar nu putea face excepție. După scandalul dezvăluit de suedezi privind asistentele românce cu diplome cumpărate, Avocatul Poporului a fost sesizat oficial astăzi de medicul specialist Emil Octavian Iosef că în cadrul pregătirii sale de rezident la Spitalul Universitar de Urgență din București acesta nu a primit caietul de monitorizare a pregătirii, log-bookul prevăzut de legislație.
Doctorul Iosef a început acest demers după ce pe 25 septembrie a depus la Ministerul Sănătății o cerere pentru a intra în posesia log-bookului care i-a fost cerut în Franța la un stagiu de către șeful secției de la spitalul francez care a apreciat situația inexistenței log-book-ului ca incredibilă. Pintea a refuzat să-i răspundă în termenul legal. Medicul a sesizat astăzi Avocatul Poporului.

În log-bookuri ar trebui să semneze ca garanție, zeii UMF-istanului. Îi va proteja și Victor Ciorbea?

Aceste caiete sunt prevăzute în Ordinul ministrului Sănătății nr.1141/2007 și în Regulamentul de rezidențiat care prevede la art.11 că rezidenții au obligația să consemneze în caietul de monitorizare a pregătirii următoarele aspecte:
a) lista cazurilor examinate conform baremului curricular, cu specificarea diagnosticului și, după caz, a manoperelor/ procedurilor/tehnicilor efectuate, contrasemnate și parafate de îndrumătorul de rezidențiat;
b) data efectuării fiecărei gărzi, semnată și parafată de medicul șef de gardă;
c) detașările, perioada acestora și modulele efectuate pe durata detașării, cu avizul coordonatorului de program;
d) modulele de pregătire, perioada în care au fost efectuate, evaluările și rezultatele obținute, cu semnătura și parafa coordonatorului sau directorului de program pentru modulul respectiv;
e) manifestările de educație medicală continuă la care a participat, cu numărul diplomei de participare;
f) lucrările științifice comunicate/publicate, în situația în care respectivele manifestări științifice sunt elaborate sau finanțate cu sprijinul coordonatorului de program;
g) studiile clinice efectuate, cu avizul medicului curant al pacienților incluși în studiile clinice sau activitățile științifice respective.
(2) Acuratețea datelor consemnate în Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului este certificată prin semnătură și parafă de către îndrumătorul sau responsabilul de formare în rezidențiat.

Citește și Noi ilegalități la Ministerul Sănătății: fără bibliografii la examene. Și neapărat cu Daniela Bartoș în comisie

În anul 2009, Ministerul Sănătății anunța la începutul rezidențiatului că toți rezidenții vor fi obligați să achite taxa de eliberare a carnetului de rezident, curriculumului de pregatire și a log-bookului, vezi AICI, pentru ca în anul 2010 să rămână doar carnetul de rezident, vezi AICI, iar curriculumul de pregătire și log-bookul să dispară. Astfel, rezidenții nu au unde să noteze procedurile, tratamentele pe care le-au aplicat și bolile pe care le-au întâlnit pentru ca mai apoi zeii UMF-istanului să garanteze cu semnăturile și parafele lor acuratețea informațiilor, așa cum au absolvenții din țările civilizate.
În țările pe care am vrea să le ajungem din urmă niciun medic nu poate profesa fără a-și trece în CV această listă detaliată a calificărlor medicale obținute: detalierea abilităților clinice, a tehnicilor și a procedurilor aplicate, cu denumirea lor exactă, anii de experiență și anii de experiență nesupervizată.

După dr. Iosef tot mai mulți medici încep să vorbească. Medicul Adrian Wiener a publicat recent un fragment cutremurător din jurnalul unui rezident. Trebuie să facem ceva, medici și pacienți la un loc, pentru că viețile noastre sunt în joc.

Rezidențiat, numele tău este umilință! Gărzi fără număr, birocrație fără rost și fără limite, ore de nesomn și cărți…

Publicată de Adrian Wiener pe Miercuri, 14 Noiembrie 2018

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.