Acasă Actualitate Viceprimarul Botosaniului incurajeaza munca la negru

Viceprimarul Botosaniului incurajeaza munca la negru

Cei doi angajati ai impunatorului Internet Cafe, pe care il detine viceprimarul Florin Gheorghita, nu au nici carte de munca, nici contract de munca si nici macar conventie civila. Costel Becheanu si Cristian Ojog, care lucreaza cate opt ore pe zi, gestioneaza activitatea salii, fara a avea insa vreo legatura contractuala cu societatea patronata de viceprimar.

In evidentele Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), persoanele mentionate nu figureaza ca avand carte de munca sau conventie civila, mai mult decat atat, din arhiva electronica a ITM lipsind chiar firma viceprimarului, lucru care inseamna ca nu are nici un salariat cu forme legale.

Potrivit Legii 130/1999, privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, Florin Gheorghita, in calitate de patron al unitatii, comite o contraventie. -Fapta angajatorului de a primi la munca o persoana pentru care nu au fost intocmite contracte individuale de munca sau, dupa caz, conventii civile de prestari servicii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000.000 de lei la 10.000.000 de lei-, se arata in actul normativ amintit. Mai mult decat atat, dat fiind faptul ca sala de Internet pe care o administreaza a fost deschisa de mai multe saptamani si, de la data inaugurarii, nici o persoana care a lucrat aici nu a facut-o cu forme legale, potrivit aceleiasi legi, societatea ar putea ajunge in situatia de fi radiata de la Registrul Comertului, la cererea inspectorilor ITM. De altfel, o buna bucata de timp de la deschidere, aceasta a functionat in regim nonstop, Internetul Cafe avand o a treia persoana care activa aici si care, de asemenea, a lucrat fara forme legale.

Prin neintocmirea unor forme legale de angajare, viceprimarul a reusit sa -dribleze- si impozitele aferente, Fond de somaj, contributia de asigurari sociale, desi proprietarul este la randul sau platit din bani publici; ca sa nu mai vorbim de faptul ca Primaria cere mereu oamenilor sa-si plateasca taxele si impozitele.

-Neamuri care nu primesc bani-

Viceprimarul Florin Gheorghita considera totusi ca nu se foloseste de munca la negru in afacerea pe care o desfasoara. -Cei doi sunt neamuri ale mele si stau acolo fara sa primeasca bani-, spune Gheorghita.

Lasand la o parte diferenta de nume dintre viceprimar si cele doua persoane, legile din domeniul relatiilor de munca stabilesc clar faptul ca o persoana care lucreaza la o societate sau institutie, chiar daca este ruda, fie si de gradul intai cu directorul sau cu patronul respectivei unitati, trebuie sa aiba intocmite forme legale de angajare, adica o conventie civila sau o carte de munca. -Legea nu prevede reglementari aparte pentru copil, frate, amant si asa mai departe-, ne declara unul dintre inspectorii ITM, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

-Control se poate face oriunde-, afirma Ioan Vieru, inspectorul-sef adjunct al ITM, in timp ce reprezentantii Serviciului de control relatii de munca al Inspectoratului sustin ca nu se vor crampona de functia importanta detinuta de Florin Gheorghita si ca, in cazul in care vor dovedi ca acesta foloseste munca la negru, va fi sanctionat cu amenda contraventionala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.