Acasă Actualitate Vîntu, în faliment. Răspund, ca întotdeauna, administratorii

Vîntu, în faliment. Răspund, ca întotdeauna, administratorii

DISTRIBUIȚI

„Fețele Cotidianului“: Bușcu – RAAPPS scapă, dar îl bagă la apă pe Mihnea Vasiliu

Nimic nou în modul de operare al lui Vîntu: faliment după faliment, banii la Vîntu, răspunderea la alții. După modelul deja brevetat de Vîntu:

– FNI, banii la Vîntu, răspunderea la Vlas și Popa;
– FNA, banii la Vîntu, răspunderea la Vlas și Popa;
– BID, banii la Vîntu, răspunderea la Popa;
– BRS, banii la Vîntu, răspunderea la Teodor Nicolaescu;
– „Cotidianul“, banii la Vîntu, răspunderea la Mihnea Vasiliu, administrator;
– „Gardianul“, banii la Vîntu, răspunderea la Alecu Racoviceanu, unic administrator;
– „Ziua“, banii la Vîntu, răspunderea la Mihai Pîlșu, unic administrator;
– Realitatea TV, banii la Vîntu, răspunderea la liderii sindicali, administratori: Marius Petcu – președinte CNSLR FRĂȚIA, Iacob Baciu – președintele Confederației Sindicatelor Democrate din Romånia, președintele Federației Sindicatelor din Chimie și Petrochimie – Achille Duțu, Dumitru Costin – președinte Blocul Național Sindical, Liviu Luca – președinte FSLI Petrom, și Ion Popescu – președintele Confederației Sindicale „Meridian“.

Vîntu a vrut să-l plătească pe Crupenschi cu apartamente

Sergiu Crupenschi, reprezentantul firmei care a obținut declanșarea procedurii insolvenței pentru firma care editează „Cotidianul“, a acordat un interviu în exclusivitate jurnalistului Petrișor Obae, publicat pe www.paginademedia.ro. Acționarul Editurii Univers vorbește despre datoria pe care o are de încasat de la ziarul „Cotidianul“, pentru cărțile tipărite. Cuantumul exact al datoriei este de 406.101,81 de euro.
După ce a dat în judecată ziarul, Editura Univers a primit oferte de stingere a datoriei, inclusiv în apartamente. Nu s-au concretizat. „Mi-am dat seama că se încerca să nu îi dau în judecată până după alegeri“, spune Crupenschi. „I-am dat în judecată, după care am vorbit cu Sorin Enache, iar el mi-a făcut o propunere în scris, prin care să se stingă datoria: 100.000 de euro cash, 100.000 de euro în publicitate, iar restul apartamente în București (la Cosmopolis), la Brașov (Avantgarden) și la Sinaia (Colina Marei)“.
Cifra de 406.000 de euro acoperă patru luni de cărți tipărite: fiecare titlu de literatură costă, în medie, aproximativ 15.000 de euro. „Am primit asigurări că voi primi banii“, explică Sergiu Crupenschi, pentru paginademedia.ro, escaladarea acestei datorii. Este vorba de proiectul cărților de la „Cotidianul“, girat de celebrul deontolog al lui Vîntu, Ioan T. Morar, stipendiat acum de mogul pe portalul Vox Publica.
De la Crupenschi aflăm că Univers a cerut insolvența companiei Poligraf, care editează ziarul „Cotidianul“. Cu o zi înainte de decizia instanței, însăși Poligraf și-a cerut falimentul, spune Crupenschi. Instanța a declarat Poligraf insolventă la 11 decembrie. Cornel Nistorescu a încercat să preia datoria, pentru a duce mai departe ziarul, însă fără succes.

„Doru Bușcu este autorul moral al acestei situații“

În interviul cu Petrișor Obae, Crupenschi arată că, „în august, Doru Bușcu mi-a dat toate asigurările, spunându-mi că nu există niciun fel de risc. Textual, a zis: «Eu îmi plătesc întotdeauna datoriile, nu rămân dator la nimeni». Ei aveau o tactică: promiteau ceva, apoi, când venea scadența, după câteva săptămâni, nu mai era nimeni de găsit. Când trecea scadența, venea altcineva și promitea altceva. Și tot așa. Noi vom cere o expertiză contabilă, prin care să aflăm cum s-a ajuns în insolvență. Ei au vândut aceste cărți, iar vânzările acopereau factura medie de aproximativ 15.000 de euro pe titlu.
Cornel Nistorescu a vrut să cumpere creanța și să continue ziarul. El trebuia să ajungă la un acord și cu ceilalți creditori, ceea ce, din informațiile mele, nu s-a întâmplat.
Mi-am dat seama că se încerca să nu îi dau în judecată până după alegeri. După alegeri ,au cerut singuri insolvența. Doru Bușcu este autorul moral al acestei situații“, afirmă tranșant Crupenschi cu referire la deontogul de la Academia Cațavencu, „cocalar de Dorobanți“, ca rezident într-o vilă a RAAPPS printr-o fundație-fantomă.

Mihnea Vasiliu – victimă colaterală

Un răspuns ne-a atras în mod particular atenția în acest interviu: „V-ați resemnat că nu mai primiți banii?“, îl întreabă Obae pe Crupenschi. „Nu mă resemnez. Mihnea Vasiliu este administratorul Poligraf și, în astfel de cazuri, administratorul răspunde. Probabil vom merge pe atragerea răspunderii administratorului“. Mihnea Vasiliu, un reper în administrarea afacerilor din mass-media, a fost peste 15 ani mâna dreaptă a lui Adrian Sârbu în trustul Media PRO. În anul 2007, a ales Grupul Realitatea-Cațavencu pentru că „poziționarea premium a acestuia“ l-a atras, după cum mărturisea Mihnea într-un interviu. Acum, poziționarea grupului e alta, din păcate, pentru Mihnea Vasiliu, și acesta are de înfruntat creditorii, premium sau nu, care-i bat la ușă.

Nistorescu îl instigă pe Vasiliu la bancrută frauduloasă

Revista „Capital“ de ieri relatează că directorul „Cotidianului“, Cornel Nistorescu, a solicitat conducerii grupului „ruperea“ brandului „Cotidianul“ de procesul de insolvență în care este implicată societatea care editează ziarul, lucru care i-ar fi permis găsirea unui investitor. Însă, conducerea grupului nu ar fi fost de acord.
Evident că administratorul nu a fost de acord, atât timp cât Art. 143. – din Legea 85/2006 privind procedura insolvenței, alineatul (2) prevede: „Constituie infracțiunea de bancrută frauduloasă și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 5 ani fapta persoanei care: c) înstrăinează, în frauda creditorilor, în caz de insolvență a debitorului, o parte din active“.
În traducere legală, ceea ce a solicitat Nistorescu, respectiv ruperea brandului „Cotidianul“, care, alături de calculatoarele din redacție, mașini și alte bunuri, reprezintă un activ al societății, înseamnă de fapt înstrăinarea brandului pe numele altei persoane, fizice sau juridice. Adică un triumf pentru Nistorescu și închisoare pentru Mihnea Vasiliu, administratorul Poligraf SRL.
Ehei, au trecut vremurile când administratorii afacerilor lui Vîntu semnau orice, siguri fiind că nu vor păți nimic, așa cum îi asigurau Vîntu și neregretatul Radu Timofte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.