Acasă Actualitate Vosganian va răspunde penal pentru inexactitățile din declarația de interese

Vosganian va răspunde penal pentru inexactitățile din declarația de interese

DISTRIBUIȚI

Despre Varujan Vosganian, prietenul său Călin Popescu Tăriceanu spunea public că „are un nivel de trai mai degrabă modest, pe care îl au puțini parlamentari“ și că  „dacă veți lua declarațiile lui de avere, veți fi surprinși ce nivel de trai are“. Urmând sfatul lui Tăriceanu am verificat ultimele declarații de avere și de interese ale senatorului PNL Varujan Vosganian și am constatat câteva inexactități de mare interes, desigur, pentru inspectorii de integritate de la ANI. Astfel, în declarația de interese depusă de senatorul liberal pe 14.06.2011 scrie negru pe alb la punctul doi că Varujasn Vosganian deține calitatea de președinte la Uniunea Armenilor din România și pe cea de primvicepreședinte la Uniunea Scriitorilor din România, iar la valoarea beneficiilor de pe urma acestor funcții, parlamentarul PNL a trecut „non profit“.

Cu alte cuvinte, Vosganian este un altruist și a exercitat aceste funcții fără să aștepte vreo răsplată materială. Înainte de a vă scoate pălăria în fața lui Varujan Vosganian vă precizăm că declarația sa de interese conține un mare neadevăr tocmai în legătură cu non profitul funcțiilor sale din conducerea Uniunii Armenilor și a Uniunii Scriitorilor. În aceeași zi în care Vosganian scria în declarația de interese că nu are niciun profit de pe urma pozițiilor sale de conducere din cadrul celor două uniuni, a completat și declarația de avere care o contrazice flagrant pe cea de interese. Potrivit declarației de avere, completată tot de Varujan Vosganian, senatorul PNL duce un trai nu modest, așa cum îl compătimea Tăriceanu, ci mai mult decât decent, numai din bani publici.
Astfel, pe långă salariul de senator, de 66.049 de lei încasați de Varujan Vosganian în 2010, demnitarul liberal și-a mai rotunjit frumușel veniturile cu cei 68.256 de lei încasați de la Uniunea Armenilor din Romånia în calitatea sa de președinte, cu încă 49.568 de lei obținuți în calitate de primvicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Romånia și cu alți 14.500 de lei de la Institutul Național de Cercetări Economice.

Cu o simplă adunare descoperim că liberalul Varujan Vosganian încasează anual circa 200.000 de lei, echivalentul a doua miliarde de lei vechi, numai din bani publici. De asemenea, așa cum scrie în declarația de avere, funcțiile de președinte și primvicepreședinte deținute de Vosganian la Uniunea Armenilor, respectiv Uniunea  Scriitorilor nu sunt nicidecum non profit pentru demnitarul liberal, profitul încasat de acesta fiind de peste un miliard de lei vechi pe an.

Abonat la bani publici

Conform declarației de avere a senatorului liberal, acesta încasează circa 170 milioane de lei vechi pe lună numai din bani publici, doar o treime din această sumă rezultånd din activitatea sa de demnitar al statului romån. Restul banilor provin din cele două sinecuri pe care Vosganian și le-a asigurat la cele două Uniuni pe vremea cånd PNL era la guvernare.
Cu puțin înainte de părăsirea scaunului cald de la Ministerul de Finanțe, Vosganian a avut grijă ca, prin Hotarårea nr. 1415 din 04/11/2008, să pună måna pe toți banii vărsați din vistieria statului pentru comunitatea armenească. Guvernul Tăriceanu  a hotăråt atunci ca asociația Uniunea Armenilor din Romånia, condusă de Varujan Vosganian, să fie recunoscută ca fiind de utilitate publică, ca „o confirmare a rezultatelor pozitive obținute în ultimii ani“, potrivit unei Note de fundamentare.
„Statul acordă anual, prin hotăråri ale Guvernului, asistență financiară în scopul derulării unor proiecte și programe interetnice și de combatere a intoleranței, precum și organizațiilor cetățenilor minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale. Asociația Uniunea Armenilor din România gestionează aceste fonduri alocate cetățenilor aparținând organizațiilor armene de la bugetul de stat“, se mai precizează în Nota de fundamentare.
Prin urmare, Vosganian și-a aranjat să devină nabab peste toate fondurile provenite de la stat și destinate comunității armene din România.
De asemenea, statutul Uniunii Armenilor din România îi conferă acestei asociații acces preferențial la resursele provenite din bugetul de stat și bugetele locale și dreptul de a i se concesiona servicii publice fără caracter comercial, în condițiile legii. Asociația Uniunea Armenilor din România a fost înființată la data de 8 februarie 1990, fiind o organizație neguvernamentală, umanitară, independentă și apolitică și are ca scop principal reprezentarea publică, promovarea și ocrotirea intereselor cetățenilor de etnie armeană din România.
Și, deși statutul Uniunii Armenilor din România precizează că funcția de președinte este una onorifică și, prin urmare, neretribuită, Vosganian încasează lunar circa o mie de euro numai de pe urma acestei funcții, plătit fiind, desigur, din banii publici care alimentează conturile Uniunii pe care o păstorește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.