Home Actualitate Zamca si Ocnele Mari se scufunda, birocratia ramane deasupra

Zamca si Ocnele Mari se scufunda, birocratia ramane deasupra

DISTRIBUIŢI

In timp ce sinistratii de la Ocnele Mari dorm pe la vecini sau pe la rude si privesc cu durere spre fostele gospodarii care sunt inghitite de crater, ecologizarea zonei intarzie din cauza Directiei Silvice, care nu are timp sa numere copacii care urmeaza sa fie defrisati. O situatie asemanatoare intalnim si la Zamca, insa aici nu este vorba de copaci, ci de un studiu geotehnic care nu poate fi facut, pentru ca propunerea privind alocarea a fondurilor necesare nu a ajuns inca la Cosiliul Local.

Directia Silvica intarzie stabilizarea zonei Teica

Operatiunea de umplere a craterului format in Ocnele Mari, ca urmare a surparii cavernelor din campul de sonde II, zona Teica, a fost declansata de saptamana trecuta. Faza premergatoare decopertarii este defrisarea terenului. Ea este insa conditionata de inventarierea masei lemnoase de pe aceste terenuri si de gruparea acesteia in functie de esenta arborilor care urmeaza a fi supusi defrisarii. Directia Silvica Valcea nu a demarat aceasta activitate, fapt care va intarzia punerea in aplicare a solutiei de stabilizare a zonei Teica si a imprejmuirilor acesteia. Pana in prezent s-a facut delimitarea terenurilor care vor fi expropriate in vederea decopertarii terenului, pentru obtinerea pamantului necesar umplerii craterului.


In Zamca, lucrarile de consolidare sunt blocate de instabilitatea terenului

Zilnic, reprezentanti al Primariei, de la compartimentul Investitii, de la Inspectoratul de Protectie civila precum si specialisti ai SC Proiect Bucovina SA se deplaseaza in zona afectata, respectiv pe strada Bogdan Voda, pentru a constata evolutia -dezastrului-. -Facem vizite curente, impreuna cu specialisti in domeniu, pentru a urmari indeaproape deplasarea terenului, care este inca activa. Dupa ultima constatare, exista pericolul deplasarii malului de pamant, spre strada Mihail Sadoveanu. Aceasta inseamna blocarea strazii. Am comandat la SC Proiect Bucovina efectuarea unui studiu geotehnic pentru a demara lucrarile de stabilizare provizorie a versantului. Deocamdata, stabilirea adancimii la care se pot face lucrarile, precum si amplasarea instalatiilor de forare nu se pot efectua din cauza instabilitatii terenului. Studiile geotehnice, lucrarile de drenare de suprafata si de stabilizare a zonei vor costa estimativ peste un miliard de lei. Urmeaza propunerea ce va fi facuta Consiliului Local, pentru disponibilizarea acestei sume-, ne-a declarat viceprimarul Sucevei, Simion Botezatu. Pentru locuitorii din zona Zamca, strada Bogdan Voda, strada Petuniilor, strada Lascar Lutia, fenomenul -prabusirii pamantului- , a insemnat si o -prabusire morala-. Acestia traiesc cu nesiguranta zilei de maine. Familia Ursu, care avea un garaj construit pe un teren concesionat de Primarie si care a fost grav afectat de alunecarile de teren, a inceput demolarea acestuia. Desi demolarea constructiei prezenta un risc major, opt barbati au trecut totusi la treaba. Numai tigla ce acoperea constructia cantarea trei-patru tone.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.